Wanneer ik een medewerker van een financieel instituut ontmoet, heb ik drie petten voor hem klaarliggen die hij tijdens het gesprek kan wisselen, als de uitgeoefende functie verandert.uxj

De meeste van de medewerkers hebben immers een hybride functie, die niet op hun visitekaartje terug te vinden is.

De medewerker wisselt ,vaak van minuut tot minuut, van kleur. Hij is verkoper, makelaar en adviseur tegelijk:
“Ja, mijnheer Smit, ik ben OOK uw adviseur.”!

Dat dit soort mensen levensgevaarlijk is, is duidelijk, want de kans dat u ten gevolge van hun hulp armer wordt of erger, is groot.

Persoonlijk ken ik twee Nederlanders die op een dergelijke manier bij een instituut met prachtig glanzende brochures al hun geld verloren zijn ( in één geval ging het om vijf miljoen gulden, die per se in internetaandelen gestopt moest worden) en tot de bedelstaf geholpen zijn en een aantal anderen die aanzienlijke sommen gelds verloren zijn door toedoen van hun adviseur/ verkoper/ makelaar.

Iedereen begrijpt, dat het niet goed is bij een bakker te kopen die tevens je voedseladviseur is , want het is evident, dat deze bakker je dan zal adviseren, de meest winstgevende broden te kopen.

Met deze functievermenging houdt de onbeschaamdheid van financiële instituten niet op.

Sommige nodigen u uit, om al dan niet tegen betaling een congres of conferentie bij te wonen, waar een medewerker van de firma u een met een wetenschappelijke saus overgoten verhaal vertelt, dat toevallig indiceert dat u het beste af bent met producten van het betreffende instituut. Het zijn de zogenaamde interessante producten, dat willen zeggen: interessant voor het instituut, niet voor de klant.

In dat geval krijgt uw adviseur/ verkoper/makelaar er nog een functie bij: die van lector financiële zaken.

Overigens kunnen de medewerkers van een en hetzelfde instituut elkaar vaak niet luchten of zien en beschouwen elkaar vaak als concurrenten:
‘‘Mijnheer Smit, van mij krijgt u goede adviezen, maar er zit in ditzelfde gebouw een aantal mensen die er alleen maar op uit zijn, u lukraak te laten kopen en verkopen: ik kan ze u zo aanwijzen.”

Al dit moois resulteert in een aanslag op de gemiddelde rentabiliteit van door de belegger geïnvesteerd vermogen die volgens de schattingen van Warren Buffett circa 20 procent bedraagt van de vermogenstoeneming die zou hebben plaatsgevonden, als geen transacties gedaan zouden zijn.

Tenslotte: vergeet nooit, uw adviseur/makelaar/verkoper/lector te vragen hoe het de laatste vijf jaar gegaan is met zijn of haar eigen vermogen. Knap, als u daar een duidelijk antwoord op krijgt. Gisteravond heb ik het nog aan zo’n man gevraagd. Aan zijn antwoord kon ik, zoals meestal in dergelijke gevallen, geen touw vastknopen. Misschien wist hij het zelf niet.

Hugo van Reijen

3 REACTIES

  1. Dit verhaal met meerdere petten geldt ook voor
    interims, detacheerden en uitzendkrachten.

    Deze stellen altijd zichzelf natuurlijk nummer 1 en het bedrijf die
    ze inhuurt nummer 2.
    De hele dag denken ze na wanneer ze dingen kunnen verbeteren of besparen dat ze hiermee zichzelf niet in de vingers snijden wat
    betreft de duur van het werk.

    Het bedrijf of instelling koopt de werknemersverplichtingen af maar haalt de mol in huis.

    Mensen met 1 pet en die iets direct of indirect met geld te maken
    hebben bestaan niet. Altijd is er wel een achterliggend belang die een rol speelt in elke beslissing.

  2. De overheid geeft ook les (onder dwang) en neemt je geld (onder dwang) om je belangen te behartigen en investeert het wijs in Griekse obligaties (onder dwang)

    Caveat emptor is zinloos als men een pistool op je hoofd zet.

  3. Vergeet niet dat hij vaak ook de pet van de staat draagt. Zeker adviseurs die je er gratis bij krijgt als je meer dan een ton op je rekening hebt, afhankelijk van de bank krijg je dan 1 of meer “gratis” adviseurs. Banken geven je financiele info door aan de belastingdienst en melden zogenaamde ongebruikelijke transacties. Een primaire functie van banken was omgaan met geld. Omvangrijke geldtransacties worden sinds de jaren 90 getoetst aan een aantal richtlijnen en dan evt doorgegeven aan het OM: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_melding_ongebruikelijke_transacties en http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_ter_voorkoming_van_witwassen_en_de_financiering_van_terrorisme
    Bovendien zijn veel banken genationaliseerd dus zit je gewoon met een staatsdienaar te praten.

Comments are closed.