Geld smijtenDit is een schatting van professoren Sylvester Eijffinger. Metro-columnist, hoogleraar financiële economie en Jean Monnet hoogleraar Europese financiële en monetaire integratie aan de Universiteit van Tilburg.

 

“Het organiseren van de NSS-top in Den Haag kost Nederland vermoedelijk tussen de 1 en 2 miljard euro. De grootste kostenpost is niet de inzet van defensie, politie en veiligheidsdiensten, maar de schade aan de economie door het platleggen van de Randstad. Hoe rigider de veiligheidsmaatregelen, hoe groter de economische kosten.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is ongeveer 600 miljard euro per jaar. Als de gehele Randstad twee dagen volledig plat ligt, dan kost dit 1 miljard per dag.

Afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen, schat ik dat de dagelijkse economische schade op minimaal een half en maximaal op 1 miljard ligt. Verdeeld over minimaal twee dagen, kan de economische schade uitkomen op 1 tot 2 miljard euro. Over de kosten, zoals de voorbereiding en beveiligingskosten, is de overheid niet erg transparant. Het zou gaan om 400 tot 500 miljoen euro.

“De NSS-top is de grootste topbijeenkomst die Nederland tot nu toe organiseert. Het wordt vergeleken met de Olympische Spelen, maar daar staan reclame-inkomsten tegenover. Er zijn nu wel opbrengsten, bijvoorbeeld voor hotels en restaurants. Het levert ook publiciteit op voor steden als Den Haag en Amsterdam. En er worden zakendeals gesloten, zoals met China.”

Hoe hoog dit precies wordt, zien we in de zomer terug in de cijfers van het CBS over het eerste kwartaal.”

Gisteren maakte op FV iemand de opmerking: “Waarom moeten aldie dure lieden naar Den Haar komen? Het slot-communiqué is namelijk al gereed? “

3 REACTIES

  1. Nederland is groter dan de randstad. Natuurlijk wordt daar verdiend, maar vergeet de agrarische sector niet in de rest vh land.
    Verder had die top natuurlijk prima in de plder georganiseerd kunnen worden, ipv in het drukste stukje europa. Deze hele nss is een grote middelvinger naar de burger.

  2. Laten we ook niet vergeten dat Nederland zich weer op de kaart heeft gezet als conferentieoord voor internationale topontmoetingen.

    Dit helpt ons land vooruit.

    Ook is er voor 1,5 miljard euro aan contracten met Chinezen afgesloten.

  3. Ook al koste de NNS-top veel geld, de uitgaven van dit gebeuren bleven in Nederland. Het is alleen het verschuiven van geld.

Comments are closed.