logo lpDe resultaten van de verkiezingen zijn binnen, zie onderstaande lijst voor de percentages die de LP behaald heeft:

 

 

1,0% Groningen
0,7% Almelo
0,4% Arnhem
0,2% Leiden
0,2% Utrecht
0,2% Rotterdam
0,2% Amsterdam
0,2% Den Haag

Deze lijst is opgesteld door Lukas die heel bescheiden zijn eigen succes, 1,1 procent, niet vermeldt (Oegstgeest). U kunt de lijst hier controleren.

Ook al zijn er nog geen libertarische pluche zitters. De winst is volgens mij gelegen in het overbrengen van de boodschap. Veel mensen hebben zich ingezet voor de libertarische gedachte, heel wat anders dan de situatie een jaar of 4 terug.

13 REACTIES

 1. Bovenstaande lijst was een aanvulling op wat reeds bekend was.

  Ofschoon Oegstgeest een bevolking heeft die een relatief hoog percentage tax-funded inkomens heeft, maakte de schaal van het dorp het wel eenvoudiger bekendheid te verwerven. Zo hebben we ongeveer 60% van de brievenbusssen kunnen flyeren. (3600 ongeveer).

  Wat met name de Facebook groep van Amsterdam heeft geleerd is dat de operatie in grote steden vele malen complexer is. Per inwoner wellicht minder kandidaten dan in Oegstgeest, veel meer adressen (flyeren), meer partijen dus minder snel uitgenodigd worden op debatten. Minder kans om te promoten op andere platforms. Met name dus ook respects voor alle andere gemeenten die zoveel groter zijn dan Oegstgeest, en een complexiteit kennen die nog vele malen groter is dan de verhoudiging qua inwonersaantal.

  Veel geleerd van de campagne. Hopelijk vinden we in de komende twee maanden de tijd dat nog eens te evalueren en om te kijken hoe we elkaar kunnen helpen.

  Heb zelf nog een niet-stemmen campagne voor de EU klaar staan. Heb ook mijn twijfels over Artikel 50 en weet dus nog niet of ik mij daar voor in wil zetten.

  Volgende grote project wordt Vrijstaat Zuid-Holland. Mooie kans om het geleerde in te zetten om Zuid-Holland te bevrijden van de bureaucraten.

 2. Het spijt me zeer, maar ik vind de uitkomst meer dan bedroevend….. Nog niet eens 0.05% op landelijk niveau! Laat ik dan maar hopen dat ‘de rest’ van de libertarisch georiënteerde mensen gewoon NIET gestemd heeft, en dit percentage in de realiteit een meervoud hiervan is!

  Rechtse Rakker [4] reageerde op deze reactie.

 3. Je kunt landelijk niet als een optelsom van 9 gemeentes zien.
  De boodschap die wij hebben is een lastige. Het gaat bijvoorbeeld over verenigingen géén geld geven. Dat staat zo ver af van het herverdelen van geld waar de partijen nu nog van leven, dat die boodschap moet indalen. Daar gaat veel tijd voor nodig zijn. Ik denk dat we pas over 8 jaar een keer ergens een zetel gegund gaat worden. Als we heel erg ons best gaan doen wellicht al over 4 jaar.

  Veel inwoners (en bedrijven) zijn verslaaft aan het krijgen van geld en reguleringsvoordelen. Denk je nou echt dat men die zomaar wil opgeven?

  Hart [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Toeternietoe [2]:

  Het aantal stemmen in onder andere Den Haag en Utrecht is verdubbeld ten opzichte van het aantal stemmen tijdens de tweede kamerverkiezingen. 2x zoveel aanhang van het libertarisme in die steden is een goed resultaat.

  Oegstgeest heeft het helemaal goed gedaan.

 5. @Lukas Teijema [3]: dat heeft u heel goed begrepen. Zelf praat ik met veel mensen, maar het is lastig. Het gaat bij de meeste burgers niet om vrijheid of minder regels maar het krijgen van geld of andere overheidsvoordeeltjes.
  Het gaat vooral om het overbrengen van een boodschap. En wij beginnen met een achterstand.
  Ron Paul heeft er ook 30 jaar over gedaan om de boodschap te verkondigen.
  Zolang burgers het idee hebben dat zij erop vooruit gaan, is het moeilijk om onze ideeën over te brengen. Ik heb wel bemerkt, als mensen het eenmaal begrijpen, dan beseffen zij ook dat op de partijen stemmen geen zin heeft.

 6. De uitslag is niet verrassend. Ik heb al meerdere malen gesteld dat de mentaliteit van de overgrote meerderheid collectivistisch is en dat voorlopig zal blijven. Ook stel ik altijd dat een libertarische samenleving niet zal gaan bestaan in onze huidige levensloop.
  Daarom stem ik alleen om educatieve redenen, en niet om de LP aan de macht te helpen.

  Dit klinkt wellicht nihilistisch, maar ik verwacht dat de overheden zoals wij die nu kennen zullen gaan vallen voordat het libertarisme ooit echt succes zal hebben. De op geldbubbels gebaseerde economieën zullen uit elkaar spatten en wellicht zal er veel sociale onrust komen. De libertarische boodschap is belangrijk om te proberen zoveel mogelijk mensen te informeren waarom het allemaal zover is gekomen en waarom vrijheid het enige alternatief is.

  Stemmen om macht te krijgen is een nutteloze zaak. Wie wil kapitein van de Titanic worden als het schip al tegen de ijsbergen geknald is? Het verspreiden van de boodschap is het enige dat telt.

  Daarom moest ik ook wel lachen toen ik – na kritiek op de niet-stemmers op dit forum van LP leden – te horen kreeg dat een paar blogjes ook niets zullen uithalen.

  Nee, inderdaad. Een paar blogjes niet. Maar vele blogjes van vele mensen functioneren als een massa informatie waar het libertarisme heel wat meer aan heeft dan verkiezingen om “macht” proberen te grijpen. Informatieverschaffing en educatie via libertarische principes is het enige dat kan werken op de lange termijn. Water bij de wijn doen is oude wijn in nieuwe zakken en zal nooit vertrouwen scheppen. Daarom zullen bijvoorbeeld concessies t.b.v. meer macht ook nooit helpen.

  Ik heb gestemd op de LP, mijn taak in de zin van politieke partijen zit erop. En nu verder met informatieverschaffing. Dat is mijn inbreng.

  plato [10] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [11] reageerde op deze reactie.

 7. 0,2% in Amsterdam betekent toch 1600 mensen? Stel je voor dat het weer verdubbeld de volgende keer. Het is toch een behoorlijke groep mensen die al dan niet bewust gekozen hebben.

 8. Wil je de grootste groep (minder rijke) kiezers aanspreken dan moet je aantonen dat je kansen niet met veel regels en wetten vergroot of afdwingt, maar met minder dat juist creërt.

  Het tegenovergestelde van de Sp .

  Vele posities van multinationals en rijke mensen zijn juist
  beschermd door deze regels.
  Voor hun zijn deze drempels ook lastig en bureaucratisch maar niet onoverbrugbaar door hun voorsprong.
  Met deze drempels voorkom je juist veel concurrentie die hun
  monopoly posities laat behouden.

  Drempels zijn leuk als jij er nog net overheen kan stappen
  maar de nieuwelingen dat al niet lukt. (b.v banken, etc,..)

  Denk hierbij aan extreem hoge starterskosten om aan allerlei
  eisen te kunnen voldoen en je juridisch in te kunnen indekken.

  Een Sp wil de gevolgen aanpakken dat armere mensen geen kansen krijgen en de Lp moet de oorzaak aantonen.

  Je kunt de grootste groep kiezers rechtsom tijdelijk helpen
  of linksom voor langere tijd

  Je kunt bonussen verbieden/belasten als gevolg maar je kunt ook de oorzaak aantonen zoals gebrek aan concurrentie.

  Lp = Partij gericht op de oorzaak.

  De overige partijen zijn gericht op de gevolgen.

 9. Had libertarisch willen stemmen, maar de kieslijst in mijn gemeente (Nijkerk) bevatte slechts vijf keuzemogelijkheden, en de LP stond daar niet bij. Dus, dan hopelijk bij de 2e kamer verkiezingen. Mijn stem heeft de LP dan alvast.

 10. @Rechtse Rakker [11]:

  Ik heb nooit gezegd dat een meerderheid van het volk binnen te halen is met vele blogs. Slechts dat het een betere manier is op de langere termijn om mensen te onderwijzen. Ik heb duidelijk gesteld dat ik verwacht dat overheden zoals wij die nu kennen zullen gaan vallen voordat het libertarisme echt succes heeft. Het feit dat ondanks alle rotzooi de LP nog niet 1 zetel heeft, geeft aan dat mensen gewoon nog lang niet toe zijn aan verandering. Onderwijs is dus het belangrijkste.

  Zoals ik stelde, meedoen aan de politiek voor macht is als vragen de kapitein te zijn van de Titanic als deze al tegen de ijsbergen is geklapt. Het enige dat passagiers zich zullen herinneren is welke kapitein het schip heeft laten zinken met hen aan boord.
  Verantwoordelijkheid nemen voor de politiek (en dus de bergen rotzooi van anderen trachten op te ruimen) zal het libertarisme alleen maar beschadigen.

  Libertariers moeten de waarheid laten zien, proberen duidelijk te maken hoe het anders kan. Ik noem blogs, maar dat kan ook gelden voor andere informatievoorzieningen. Dus ook met een politieke partij die het alleen om informatieverschaffing te doen is, om een voorbeeld te noemen. Ook mensen in je dagelijkse leven “verpesten” voor de gevestigde politiek (negatieve ombuiging van hun steun voor de elite) is een onderdeel.
  Meer mensen moeten de politiek verachten.
  Het eerste dat kapot moet is de gevestigde macht, dus als ze weigeren LP te stemmen en toch willen stemmen, probeer ze dan ertoe te brengen op een kleinere partij te stemmen (desnoods SP).

  Maar goed, dit wordt een beetje uitgebreid en ik heb niet eens zo diep nagedacht over de beste strategie.

  Individualist [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.