Euforie in het land want het CPB heeft zijn raming voor de economische groei verhoogd van 0,75% naar 1,25%.
Waar die feestvreugde vandaan komt is mij niet geheel duidelijk, de economie is immers niet met 1,25% gegroeid, het is alleen het percentage dat het CPB (de staat dus) gokt dat de economie wellicht misschien soms zou kunnen groeien maar misschien ook niet.
Het moet allemaal nog maar gebeuren en toch wordt dit cijfer meteen in de media als een vaststaand feit overgenomen terwijl de staat daar belastingbeleid op baseert en zich dat imaginaire procent groei alvast maar toeeigent.
Het enige feit is echter dat deze getallen op een hoop statistisch hocus pocus zijn gebaseerd waar ieder denkbaar gewenst resultaat uit kan komen. Het CPB weet het namelijk niet en kan het niet weten omdat economie een totaal grillig systeem is. Er gebeuren doorlopend onvoorspelbare dingen die van invloed zijn zoals de spanningen rond de Oekraïne momenteel.
Gisteren riep de Telegraaf bijvoorbeeld dat door die spanningen de economische groei in gevaar komt wat overigens grote onzin is maar daar had het CPB nooit rekening mee kunnen houden.
Kortom, allemaal gebakken lucht die de geruststellende indruk moet geven dat deze socialistische dwangstaat zelfs bij machte is om ver in de toekomst te kijken.
De Romeinen gebruikten vogelingewanden om de toekomst te voorspellen, de staat heeft het CPB maar beide voorspellers zijn precies evenveel waard: helemaal niets.
Het systeem heeft bij voorbaat gefaald, omdat het gebaseerd is op exponentiële groei. Dat daar één jaar een wat mindere stijging van de schuld tegenover staat, doet daar niks aan af. Overigens meen ik me te herinneren, dat de regering pas mocht juichen, wanneer er een begrotingsoverschot is.
De overheid heeft groeiende schulden, en het volk heeft groeiende schulden. Je kunt met het geld blijven schuiven zoveel je wil: de schulden zullen nooit kleiner worden.
Bedrijven doen ook ramingen. Zou vreemd zijn als het niet werd gedaan.
Wladimir van Kiel [4] reageerde op deze reactie.
@Pteranodon [3]: alleen zullen de ramingen van bedrijven realistisch moeten zijn anders komen ze in de problemen. Het CPB daar en tegen is een propaganda instrument van de staat en geeft weer net wat de staat wil zien, pure fantasie dus.
” In de praktijk echter zijn berekeningen die noodzakelijk zijn voor systemen die meer dan een paar elektronen bevatten zo gecompliceerd dat we ze niet kunnen maken. ” Stephen hawking
Men nemen één mens, zijnde 10 tot de macht n elektronen. Dus die raming van het CPB gaat over een open economie met circa 7.000.000.000 x 10 tot de macht n aan elektronen. Knap hoor!
De terugkeer van de Auguren, waarom niet.
Wladimir van Kiel [6] reageerde op deze reactie.
@Ruud [5]: precies en dan geven ze je ook nog een nauwkeurigheid van tienden %% terwijl de meetfout dik 10% is aangezien hun cijfers worden berekend aan de hand van miljoenen cijfers van bedrijven die vaak ook geschat zijn en een meetfout van hier tot gunder hebben.
Als we het CPB opheffen krijgen we een groei van 3%….
ze kunnen ook het klimaat over 100 jaar tot op de graad nauwkeurig regelen.
Die raming betekent dat de overheid meer inkomsten verwacht en daardoor dus meer uitgaven kan gaan inplannen … de euforie zit dus vooral bij de overheid
Als er dan later toch minder binnen komt noemen ze dat een tegenvaller in plaats van toe te geven dat ze verkeerd begroot hebben.
Comments are closed.