zwart_geld BETALENDe CBS cijfers over de Nederlandse economie waren al weer veel beter nadat de omzetten van prostitutie en zwartwerken er bij werden geteld. In Spanje gaat dat nog wat verder.

Vorig jaar ging in Spanje € 253 miljard om in het zwarte circuit. Komt neer op ca 25% van de hele economie en is meer dan in Griekenland! Door dat het relatief eenvoudig is om zwart bij te verdienen, draait de economie nog enigszins en zijn de zwartwerkende burgers nog enigszins in staat in hun levensonderhoud te voorzien. Dat is ook de reden dat er nog geen revolutie is uitgebroken: burgers regelen het zelf wel ipv te vertrouwen op politici.

6 REACTIES

 1. Ik vind de benaming ‘zwart werken’ een zeer denigrerende. Wat is ‘zwart werken’ eigenlijk? Je verdient toch eerlijk je geld? Dat je vervolgens niet wil bijdragen aan het geldverslindende overheidsbeleid is toch gewoon een reële keuze? Dat is pas echte vrijheid!

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. Je kan het beter hebben over roverheidgeld of eigengeld.
  De roverheid noemt het belasting,maar zo voelt het niet voor de hard werkende burger,het wordt gewoon geroofd.
  Eigengeld is dat waar je voor werkt en niet hoeft af te staan.

 3. @R. Reuvekamp [1]:
  Ja, het is ook de bedoeling om het denigrerend te doen klinken.
  Dat wil overheid er in pompen.
  Maar je hebt gelijk. Het is gewoon de economie helpen en zorgen dat er allerlei werk en inkomsten zijn die er anders niet geweest zouden zijn. De 21% BTW maken vaak uit of een project of aan/verkoop wel/niet doorgaat.
  Het is dus inderdaad een positieve hulp.

  Zie ook artikel van vorig jaar:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/07/spaanse-zwarte-economie-bloeit/

 4. Elk geld wat in omloop is in de economie is ooit door banken uitgegeven, dus witgeld. Om nu van witgeld zwartgeld te maken volgens de politiek is als over een geldbedrag geen belasting wordt betaald. Maar het kan nog veel zotter. Want stel je spaart geld op een bank en als dit meer dan 21000 euro is en je geeft dat niet op bij je belastingopgave, dan wordt er een deel van dat gespaarde geld (waar je al belasting over betaald hebt, om het te krijgen) gezien als zwartgeld. Zelf betalen de politici geen belastingen over hun inkomen en declaraties, want dat zou anders zijn dan de gewone burgers zijn. Dus zwartgeld is geld wat de politici jou eigenlijk niet gunnen.

Comments are closed.