Grote banken besteden nu honderden miljoenen dollars per bank per jaar aan zogenaamde compliance fees.ns

Deze kosten worden gemaakt om te controleren of er niemand iets aan het witwassen is en worden uiteraard doorberekend aan de cliënten.

De zogenaamde compliance kost veel meer dan deze ooit kan opbrengen en kan beter gestaakt worden: het is zonde van al het verspilde geld. Het netto- effect van de compliance is zeer nadelig.

Er wordt geen dollar minder gewassen dan voorheen : het wassen is alleen duurder geworden.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Precies wat je zegt: het “wit” wassen gaat gewoon door. Het is toch een prachtige ‘smoke and mirror’ act, zowel voor de bankiers als voor de politici.

  Enjoy the show!

 2. Sinds 9/11 gebeurt dit ook in Nederland. Trustkantoren hebben inmiddels gigantische bedragen geïnvesteerd in de compliance. De opbrengsten zijn minimaal.

  DNB past elk jaar de regeltjes aan op basis van gegevens uit vorige jaren. Het kantoor dat het verst gaat in de compliance wordt als maatstaf voor alle andere kantoren vastgelegd. Gevolg is dat je weer door je hele cliëntenbestand moet om aan de hernieuwde regeltjes te voldoen.

  hugo van reijen [3] reageerde op deze reactie.

 3. Het is een trend dat het naleven van regels steeds vaker bij een onderneming of ondernemer wordt neergelegd.

  Dit is niet alleen zo bij de banken.
  (autobedrijven, notaris, makelaars, providers etc,..)

  Het lukt de overheid zelf niet en dan is het erg gemakkelijk
  om hun probleem te verschuiven met de bijbehorende kosten.

  De ondernemer zit dan met twee petten op die elkaars
  belangen kunnen doorkruisen.

  igor [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Romee [4]:
  Ondernemers hebben weinig keus, net als het voor de maffia makkelijk is om winkeltjes uit te persen is en het voor de roverheid eenvoudig om het gros van de bedrijfjes uit te persen, een enkele uitzondering die zich internationaal vertakt en zo iets minder kwetsbaar is maar dat is toch grotendeels het domein van de corporaties/multinationals.

 5. Als zwart geld wit is gemaakt, dan is dat toch alleen maar heel goed voor de controlestaat. En wat is crimineel geld? Crimineel is als iemand wordt beroofd of vermoord voor bijv. geld en dat is precies wat de controle(nazi)staat ook doet en waar niemand, maar dan ook niemand een probleem mee heeft. Hoe meer hier in NL wordt wit gewassen, hoe beter voor de (nazi)staat.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.