Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme Greg Glassmanactief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Greg Glassman, de Amerikaanse oprichter van CrossFit, een radicale fittnesmethode. Hij las in zijn jeugd Milton Friedman en The Road To Serfdom en is in zijn eigen woorden ‘a rabid libertarian’.

Greg zijn vader was wetenschapper en zijn moeder huisvrouw. Hij groeide op in Californië waar hij verschillende sporten beoefende als gewichtheffen en turnen. Daarna begon hij met persoonlijke training maar werd uit diverse sportscholen gezet vanwege zijn onorthodoxe technieken.

Rond 1995 opende hij zijn eigen onderneming in Santa Cruz, de eerste Crossfit was geboren. Door het keiharde trainingsschema vestigde hij een cultstatus en dat stond garant voor een razendsnelle groei.

Glassman heeft een affiliatesysteem waarbij deelnemers geen franchisers zijn maar onafhankelijk werkende ondernemers die vrij zijn om te innoveren. Zij betalen $ 1.000 voor een CrossFit trainer certificaat en daarna $ 500 tot $ 3.000 per maand voor het recht om het CrossFit merk te gebruiken. De inbreng en de CrossFit Games maken het tot een soort open-source fitness gemeenschap.

Crossfit is één van de grootste merken in de markt, doet een omzet van meer dan $ 100 miljoen en er zijn meer dan 7.000 CrossFit gyms in de VS. Er worden Crossfit Games georganiseerd waar 140.000 deelnemers op af komen.

De 57 jarige Greg Glassman zegt dat zijn systeem gebaseerd is op individuele principes zoals discipline, doelen neerzetten, vriendelijke competitie en het in twijfel trekken van gevestigde meningen. CrossFit is opgebouwd rondom functionele bewegingen waarbij de meesten het lichaamsgewicht als tegenstand gebruiken. 

Ook promoot CrossFit het zogenaamde Paleo dieet dat zich richt op vlees, groenten, noten en fruit. Meer over Greg Glassman in dit interview met Reason vorig jaar.