quid noviDe vlaktaks kan ons land ieder jaar 100 miljard extra productie opleveren. Dit komt doordat het huidige progressieve belastingstelsel de rekening legt bij de economisch succesvolle medemens. Er is een boete op succes en een premie op economisch falen. Het gevolg laat zich raden, de economische groei komt tot stilstand.

Peter Heermeijer van Quid Novi heeft een onderzoek gedaan op basis van gegevens van het CBS. Je kan je bedenkingen hebben bij economische modellen. Feit is echter dat men daar in de huidige maatschappij veel geloof aan hecht. Een analyse van het vlaktaks onderzoek van Peter Heermeijer staat hier.

Peter Heemeijer gaf op 20 mei 2014 bij Café Bastiat van de LP Amsterdam een toelichting op zijn vlaktaks onderzoek. Zie onderstaande video.

Het geluid is niet perfect maar beter dan eerdere video’s van de LP. Peter begint een beetje aarzelend maar komt na een aantal minuten op stoom.

 

3 REACTIES

 1. Ik ben zeker geen econoom, maar ik voel aan mijn geteisterde lever aan dat een vlaktaks enorme voordelen biedt.
  1. Het invullen van je belastingformulier wordt een stuk eenvoudiger, immers je hebt geen last meer van aftrekposten, overhevelingen, heffingskortingen en weet ik wat er nog meer mogelijk is.
  2. Het ambtenarenapparaat kan fors worden ingekrompen, er hoeft niet meer zo heel erg veel te worden gecontroleerd. Een beetje computer kan 18% van iets wel uitrekenen.
  3. Salarisstrookjes worden leesbaar: Bruto 100; belasting 18; Netto 82. Scheelt ook papier.
  4. Het netto besteedbaar inkomen gaat omhoog.
  5. Mensen kunnen zelf bepalen of zij zich willen verzekeren voor zaken die niet door de staat worden geregeld.
  6. Doordat er meer besteedbaar inkomen is zal er een toename zijn in uitgaven, waardoor bedrijven kunnen investeren in onder meer arbeidskrachten, technologisch ontwikkelingen en expansie. Iets dat nu niet gebeurt omdat bedrijven doodsbang zijn voor de maatregelen van de overheid.

  Enfin, ik zeg DOEN. Niet wachten. NU doen.

  John [3] reageerde op deze reactie.

 2. We hebben al een vlaktaks, nl. de BTW, immers elke verdiende euro wordt (al dan niet met vertraging en desnoods pas na vererving) uitgegeven.
  De inning ervan is nog veel simpeler en minder privacy schadend. De overheid hoeft niet van 16 mln onderdanen te weten wat ze verdienen, bezitten, kopen etc.
  Het volstaat ca 2 miljoen bedrijven (van eenmanszaken tot de AH) lastig te vallen met een eenvoudige administratie: x% over de omzet.
  Dat gebeurt nu ook al. Wellicht kan het percentage aangepast worden en vervolgens kunnen ALLE andere belastingen waaronder IB voor particulieren afgeschaft worden. Lekker efficient.

Comments are closed.