vrijdag, 22 augustus 2014
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Het Nederlandse strafproces

120px-Scene_from_an_Inquisition_by_GoyaHet is weer zover. Het OM gaat in de aanval tegen de satire. Deze keer is niet een cartoonist, maar een populair blog de klos.

Het OM (Openbaar Ministerie) kondigt aan een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar deze foto op GeenStijl.nl (GS). Opwinding en ongerustheid alom, en terecht. Het OM blijkt niets geleerd te hebben van de Gregorius Nekschot-affaire. Het inzicht dat satire iets anders is dan mensen echt dood wensen ontbreekt kennelijk. Net als het inzicht dat satire onmisbaar is als veiligheidsventiel in een samenleving.

Het is op dit moment nog niet uit te sluiten dat het OM uiteindelijk tot precies die conclusie komt, dus het definitieve oordeel over het onderzoek moet nog even worden opgeschort. Je vraagt je ondertussen af wat er aan genoemde foto te onderzoeken is. Voor bezoekers van het blog GS is immers aanstonds duidelijk dat GS Van Aartsen niet echt dood (in GS-spelling: deaud) wil hebben, maar het OM moet daar kennelijk eerst onderzoek voor doen.

Mocht het tot een strafzaak komen, dan verwacht ik dat GS vrijuit gaat. Dat neemt niet weg dat het blog daardoor beschadigd zal raken. Per slot van rekening kent iedere VS-lezer wel de uitdrukking “The procedure is the punishment.”

Daarbij komt nog dat het strafproces zoals Nederland dat kent niet erg ontwikkeld is. Als rechtenstudent leer je in je propedeuse iets dat maar weinig niet-juristen weten: het Nederlandse strafproces is gebaseerd op de inquisitie van de rooms-katholieke kerk. Dit maakt dat de verdachte in een Nederlands strafproces geen volwaardige procespartij is (zoals in landen met Common Law wel het geval is) maar slechts voorwerp van onderzoek. Het onderzoek gebeurt door de politie onder leiding van de Officier van Justitie en/of de rechter-commissaris. Zolang het onderzoek loopt heeft de verdachte er nauwelijks invloed op. Pas als de zaak op de zitting komt, mag de verdachte iets zeggen. Maar dan is het onderzoek al afgesloten en het dossier op basis waarvan de rechters oordelen afgerond. De verdachte staat op dat moment dus al met minimaal 1-0 achter.

Het is dat de wet voorschrijft dat er een openbare zitting moet zijn, dat het OM daar een requisitoir moet houden, de raadsman een pleidooi mag houden en de verdachte het laatste woord heeft, anders zou er niet eens een zitting nodig zijn. Een verdachte zou in dat geval in zijn gevangeniscel bezoek krijgen van de functionaris van het gerecht die hem het vonnis komt voorlezen en overhandigen, en dat was het dan.

Het Nederlandse strafproces is dus vanuit het individu gezien erg primitief, en het is niet overdreven te stellen dat het de naam “proces” nauwelijks verdient. Een strafzitting bestaat voor een groot deel uit opzitten en pootjes geven. Het is – meer academisch geformuleerd – een ritueel, zoals de zondagse hoogmis in de kerk dat ook is. Daarom is het zo vervelend om een justitieel onderzoek tegen te krijgen in zaken waarvan iedereen op voorhand kan zien dat er geen kwaad in zit.

Paul Verhaegh

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Rechten, Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. jhon schreef op : 1

  Ga boeven vangen !!!*@$&?

 2. daniel schreef op : 2

  Deze klucht dient om gs haar tegendraadse imago terug te geven, aangezien het (sinds 2007) MSM schoothondje is.
  Het enige wat nog hetzelfde is is het sarcastische toontje, telegraafpulp voorzien van een geenstijl(pre2007) toonzetting.
  MH17 en de IS is een zionistisch complotklucht waren het toppunt tot nog
  toe.

 3. hijseenberg schreef op : 3

  en je mag de kosten voor deze zinloze exercitie zelf betalen via belastingen. niemand verliest zijn baan bij het OM door deze blunder en de salarissen worden lekker doorbetaald met afgeperst geld van de hulpeloze belastingslaaf die is overgeleverd aan dit incompetente systeem dat geen concurrentie duldt.

  Fredje [4] reageerde op deze reactie.

 4. Fredje schreef op : 4

  @hijseenberg [3]:

  Dus; stoppen met belasting betalen?

 5. Naam * schreef op : 5

  …het Nederlandse strafproces is gebaseerd op de inquisitie van de rooms-katholieke kerk…

  Geen wonder dat Nederland een pedocratie is geworden 😉

  Maar helaas ook veelzeggend over de weinig aanwezige rechtstaaat met politici als rechters, advocaten als rechters en geen constitutioneel hof. Een openbaar ministerie dat zich laat leiden door politiek opportunisme, mulder-wetten, politieagenten in de rol van rechter, beperkte beroepsmogelijkheden, etc.

 6. Johnny schreef op : 6

  Voor GS is het goede reclame, hoe meer publiciteit, hoe beter.
  Mensen ergens voor straffen is van de oertijd. Dat er zo gehandeld wordt is een getuigenis van onbeschaafdheid. Het gaat uiteindelijk heel ordinair om wie er de grootste heeft met minachting van de rechten van de mens.

 7. Naam * schreef op : 7

  In deze aflevering van Anarchast (met Jeff Berwick) wordt dit fenomeen ook besproken. Als je te veel “verkeerde” invloed hebt dan wordt je aangepakt. Als is het dubieus in het geval van GeenStijl dat 100% dochter is van de Pedograaf Media Groep.

  Kijk die video met leuke hiphop video er in: youtu.be

  Van Aartsen en de andere impotente opa’s hebben geen argumenten in het geval ISIS, (joden)haat en satire. Dus speelt men de bureaucratische kaart.

  Naam * [8] reageerde op deze reactie.

 8. Naam * schreef op : 8

  @Naam * [7]:

  Correctie: aflevering van Anarchast (met Jeff Berwick en Neema V)

  Deze aflevering is ook interessant: youtu.be

  Kijkvoer voor het uitgaan (of thuis blijven).