Voorbereid_PreparedStel je dit eens voor: *****
“Iedereen in het land was in shock. De vermogens van de mensen waren in één nacht maar liefst 53% in waarde verloren.”*****
“De waarde van spaarrekeningen waren meer dan de helft van hun waarde verloren en noch handelaren noch consumenten wisten hoe zij hierop moesten reageren omdat ze nog nooit zoiets hadden meegemaakt.”

Dit is hoe een Amerikaanse zakenman het meemaken van de Mexicaanse devaluatie van de peso (afgelopen maandag exact 38 jaar geleden 1 september 1976) beschreef.

Erop terugkijkend is het allemaal zo duidelijk.
Mexico had een toenemende schuldenlast, destructief beleid en een jammerlijk onhoudbare vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar. Alle voortekenen waren aanwezig, maar de meeste mensen negeerden de signalen en hielden hun geld in pesos.

De Mexicaanse president Luis Echevarria sprak zelfs tot de mensen via de radio om hen ervan te verzekeren dat de valuta veilig was om te gebruiken.

Uiteindelijk, onder grote fiscale. druk, bereikte de overheid zijn breekpunt. En op 31 augustus 1976 besloten zij om over te gaan tot devaluatie van de peso.
Mensen gingen op 31 augustus slapen en werden op 1 september waken met een verlies van meer dan de helft van de waarde van hun vermogen.

Toevallig is afgelopen maandag ook de dag dat het inmiddels 75 jaar geleden is dat Nazi-Duitsland Polen binnenviel, wat de wereld in een grote oorlog stortte. Duitsland had in de maanden daarvoor Oostenrijk en Tsjechoslowakije al binnengevalllen. In mei 1939 had Hitler tijdens een vergadering met de nieuwe Rijkskanselarij al gezegd dat “de beslissing blijft om Polen aan te vallen bij de eerste gelegenheid.

Zelfs een week voor de invasie zei Hitler zijn militaire bevelhebbers, “Ik heb mijn “Doodshoofdformaties” al orders gegeven om zonder genade of medelijden alle mannen, vrouwen en kinderen van Poolse afkomst om te brengen.

Duitsland had maar liefst 60 divisies aan de Poolse grens gelegerd, klaar om binnen te vallen. Ondanks dat werd de mensen in Polen verteld rustig te blijven, op hun plaats te blijven en vertrouwen te hebben in hun leiders. Uiteindelijk, op 30 Augustus, besloot de Poolse overheid om over te gaan tot een gedeeltelijke mobilisatie vanwege de Duitse dreiging.

Het hoeft eigenlijk niet eens meer gezegd te worden dat het niet genoeg was en te laat kwam. Slechts enkele uren later viel Duitsland het land binnen.

Beide verhalen zijn voorbeelden van een vaak voorkomend verschijnsel dat zich herhaalt door de geschiedenis heen. Ondanks overduidelijke signalen kiezen bijna alle mensen ervoor om de werkelijkheid te negeren.

Het is de natuur van de mens om te geloven dat alles goed gaat. En wanneer onze politieke leiders tot ons spreken met sussende woorden van hoop en optimisme, dan geloven wij ze.

Achteraf was het destijds al klaar als een klontje dat Mexico over zou gaan tot devaluatie van de peso. Alles was compleet onhoudbaar aan de economie en de valuta in Mexico. Diep van binnen wisten mensen dat het eraan zat te komen.

Op dezelfde manier was het klaar als een klontje dat Hitler Polen zou binnenvallen. En de mensen wisten het diep van binnen ook.

Toch kozen miljoenen mensen er onterecht voor om te vertrouwen op politiek leiders die hen ervan verzekerden dat alles in orde was. Verschillen wij vandaag de dag zoveel van deze mensen?
De cijfers vertellen ons dat de meeste banken in Europa insolvent zijn.
De banken in de Verenigde Staten zijn gevaarlijk illiquide.
De meeste Westerse overheden zijn niet in staat om hun schulden te betalen.
De pensioenfondsen en de fondsen voor sociale zekerheid zijn insolvent.
De financiële markten bevinden zich op onzekere waarderingen.
En de dollar begint langzaam zijn positie als dominante reservevaluta te verliezen.

Dit zijn allemaal feitelijke beweringen. En ik denk dat de meeste mensen, heel diep van binnen, aanvoelen dat er iets goed mis is met het systeem. Toch blijven onze leiders ons vertellen dat we kalm moeten blijven. Er is allemaal niets aan de hand, niets te zien hier, niets om je zorgen over te maken!

Erop terugkijkend zal het allemaal zo overduidelijk lijken. Als er een enorme wereldwijde valutacrisis komt binnen een jaar, zullen de mensen denken: “Duh, hoe heb ik dit nou niet aan zien komen?” Helaas zal het dan al te laat zijn.

Het vereist slechts een klein beetje vooruitdenken en planning om jezelf te beschermen tegen een gebeurtenis die desastreuze consequenties kan hebben.

Als de mensen wisten dat de Mexicaanse peso op een onhoudbaar niveau was, waarom hebben de mensen hun geld dan in pesos gehouden?

Als alles suggereert dat de koers van de dollar een enorme daling zal ondergaan en dat de dollar in de toekomst een kleinere rol zal gaan spelen in de wereldhandel, waarom zou een rationeel persoon er dan voor kiezen om al zijn spaargeld in dollars te houden?

Het kost weinig moeite om er daadwerkelijk iets aan te doen. Houd betrouwbare valuta in andere landen. Zorg ervoor dat je dingen bezit die hun waarde niet snel zullen verliezen (edelmetalen, vastgoed, etc). Verplaats je pensioen naar een ander land waar je bankroete overheid het niet kan stelen. Dit zijn allemaal voorbeelden van verstandige maatregelen, vergelijkbaar met het omdoen van een gordel wanneer je in een auto stapt.

De tijd om te handelen is nu, waarom zou je ervoor kiezen om Russisch roulette te spelen wanneer de kansen duidelijk in het voordeel van het huis zijn? Wacht niet op “het juiste moment”. Niemand heeft een kristallen bal. Het is irrelevant of de ontwikkeling zich voordoet in weken, in maanden of in jaren. Het is allemaal vrij duidelijk welke kant dit opgaat.

Vertaald door Floris Janssens

(*1*)

7 REACTIES

 1. Mooi stuk. Jammer alleen dat de gewone burger er helemaal niets mee kan. Hij zit namelijk al vast in de val van de roverheid. Zijn salaris komt niet meer in een bruine envelop aan het eind van de maand. Er worden getallen op een papiertje/monitor gedrukt. Getallen die door onbezoldigde slaven (ondernemers) al zijn afgeroomd en afgedragen. Immers U werkt, dus betaalt u inkomstenbelasting en allerhande premies waarvan de noodzaak onduidelijk is. “Voor het algemeen belang” zo bromt de roverheid. En die IB en premies kan de roverheid het best innen door het inzetten van de goedkoopst denkbare arbeidskrachten. Slaven, en dan noem je ze “ondernemer”.

  Het veilig stellen van jouw eigendommen is overigens ook iets waar de roverheid ernstige vraagtekens bij zet. Belastingontduiking is in de ogen van de roverheid een van de ernstigste misdrijven die een burger kan doen. Valuta uit NL wegsluizen is een schande en mag niet zonder dat eerst de roverheid heeft gezien hoeveel u elders parkeert om u vervolgens aan te slaan en te belasten. “Voor het algemeen belang” bromt de roverheid.

  Gelukkig zijn er nog wat mazen in de wet waardoor je geen belasting ontduikt, maar doet aan belastingontwijking en risicospreiding voor je bedrijf. Voor een ondernemer is dit nog de enige weg om zichzelf veilig te stellen voor de roverheid. Maar hoelang nog? De roverheid doet alle mogelijke moeite om zelfs die mazen in de wet kleiner te maken, of te verwijderen. “Voor het algemeen belang” bromt de roverheid.

  Beleggen in edelmetaal? Krugerrands is naar mijn mening de veiligste manier. Niet dat ik er koffers vol van heb liggen… Was het maar zo…

  De digitalisering in onze samenleving heeft ons vele gemakken gebracht. Dat erken ik zonder meer. Maar tegelijkertijd is de controle op het betalingsverkeer zo intens geworden dat je geen kwartje meer kunt uitgeven zonder een toeziend oog van de roverheid. Contant betalen wordt bijna gezien als iets waarmee je lepra overbrengt.

  Overigens is cash ook geen enkele garantie dat je de crash overleeft. Morgen is het tientje van vandaag nog maar een dubbeltje waard.

  Beter is het een groepje mensen te vormen waar je het goed mee kunt vinden en ergens op deze planeet een vrijstaat te stichten. Een plek waar mensen leven volgens het NAP principe. Een soort Costa Rica… Mooi weer, aardige mensen, geen leger, en een kleine roverheid…

  Wees lief voor uw dierbaren

  Sander [4] reageerde op deze reactie.
  hadjememaar [7] reageerde op deze reactie.

 2. “waarom zou een rationeel persoon er dan voor kiezen om al zijn spaargeld in dollars te houden”

  Dit is een vraag die makkelijk gesteld kan worden maar moeilijk beantwoord. Hoeveel hebben mensen nog over van geld dat men in de afgelopen ±5 jaar in goud en zilver hebben gestoken?

  De waarde van je spaargeld behouden is een aardige uitdaging. Een spaarrekening is in elk geval nutteloos voor iemand met spaargeld.

 3. Het is bij mensen een normaal verschijnsel om de waarheid te ontkennen. Thomas Mann had daarvoor bedacht:
  “Glaubensunwilligkeit”, de “onwil om te geloven”. In het engels: “Normalcy bias”

  Het huidige bewijs ervan kun je zien aan de lage goudprijs en de hoge waardering van de beurzen.

Comments are closed.