pp_moresnet_karte1_gross

Afgelopen zondag bracht ik een bezoek aan het Limburgs Museum in Venlo. Behalve dat daar een echte guillotine te bezichtigen is die in Maastricht nog dienst heeft gedaan (zie de foto aan het einde van dit artikel), stuitte ik op een verhaal dat ik niet kende.

Het betreft het staatje Moresnet, dat heeft bestaan van 1816 tot 1920. Moresnet lag ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals. Het kon ontstaan doordat de aangrenzende machten elkaar de heerschappij over dit gebied niet gunden. Het gevolg was dat het tot neutraal gebied werd uitgeroepen. Omdat er geen overheid was die gezag claimde werden er ook geen belastingen geheven, zodat er sprake was van een heus belastingparadijs.

Het verhaal van Moresnet onderstreept maar weer eens dat rivaliteit tussen staten ruimte schept voor vrijheid. Zoals ook de rivaliteit tussen de seculiere overheid en de kerk ruimte schiep voor kunsten en wetenschap. Een soort verdeel-en-heers concept, maar dan gezien vanuit het individu in plaats vanuit de heerser(s).

In onze tijd associëren we belastingparadijzen met verre vreemde landen, of op zijn minst met Zuid-Europa. Vaak denken we dat het niet past in de – overwegend protestantse – cultuur van Noord-West Europa, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

De gedachte aan een vrijstaat met – vanzelfsprekend – belastingvrijdom is daarom niet zo ver gezocht als veel mensen denken. Het is vooral aan de permanente indoctrinatie via de media en het onderwijs te danken dat slechts weinigen ervan overtuigd zijn dat zoiets moet kunnen.

Daarom is het verhaal over Moresnet zo instructief.

Paul Verhaegh

De guillotine die in het Limburgs Museum staat:
P1050156-klein

6 REACTIES

 1. Tegenwoordig gebruikt de blauwe brigade de guillotine niet meer, maar je kop gaat er wel af…
  Overigens, wat een romantisch klinkende naam voor een dergelijk werktuig. La Veuve….

 2. Zeer interresant e.e.a. op deze manier te bezien. Zou dit concept ook toe te passen zijn op de huidige strijd om financiele supermatsie. Corporate supermachten die op een niet eenduidig gereguleerd speelveld strijden om de absolute macht.
  Lokale machthebbers die proberen zich te vereenzelvigen met deze corporaties zullen geneigd zijn “extra” ruimte voor deze entiteiten te creeren. En zie daar Nederland belastingparadijs voor de shells van deze wereld.

 3. Tegenwoordig is heel Wallonië zo’n vrijstaat. Ze stemmen allen op de machtige Partie Socialiste, die de Vlamingen op de kop houdt, tot alle geld eruit geschud is en geven het in de vorm van uitkeringen aan de Walen. Denk vooral niet, dat ze arm zijn; alle straten staan vol met mooie auto’s.

 4. @Andre [1]:
  Beetje WD40 er op spuiten en dan kan deze zelfs nog door die speknek van een Teeven of andere vadsige VVD’er.

  Jammer dat er geen hedendaagse versie van Moresnet in Europa is. Big Bureaucracy gaat als het ebolavirus rond.

Comments are closed.