kiezerVrijspreker: U wilde nog een punt maken rond taal en propaganda. Wat was dat?

Opperdienaar: Eerder besprak ik de performative leugen. Kort samengevat: Als mensen liegen verdwijnen woorden als ‘ik, mij, mijn’ uit hun zinnen. Ze nemen eigenlijk al een beetje afstand van hun uitspraken voor het geval de leugen ontmaskerd wordt. Hun zinnen worden passief. Vergelijk een uitspraak:”Ik heb een fout gemaakt” met “Er is een fout gemaakt” of “Er is geld verdwenen”. In de wapenwedloop om de waarheid te ontdekken, gaan er echter inmiddels bij de toehoorder zoveel bellen rinkelen als die woorden te lang ontbreken, dat de topleugenaars een nieuwe techniek hebben bedacht: de performatieve leugen.

Ze gebruiken expliciet de woorden ‘ik, mij en mijn’ maar spreken formeel geen leugen uit. In plaats van ‘2 plus 2 is 5’ zeggen ze: ‘Ik wil dat je gelooft dat 2 plus 2 gelijk aan 5 is’. Dit is strikt genomen geen leugen. Een voorbeeld is George Bush met ‘read my lips, no tax reforms’ vlak voordat hij de belasting verhoogde. Een ander voorbeeld is Obama’s uitspraak op een klimaatconferentie: “Als president, als vader, als Amerikaan ben ik hier om te zeggen: Wij moeten handelen”

Gaat hij handelen? Goed luisteren, dat heeft hij nooit gezegd. Hij was daar om wat te zeggen, meer niet.

Vrijspreker: Hoe gebruikt de pers dit soort technieken bij het verslaan van het nieuws?

Opperdienaar: Stel je hebt 2 partijen. Ze vermoorden burgers en hakken hoofden af. Maar de ene partij zijn knettergekke terroristen die vernietigd moeten worden en de andere zijn nobele strijders voor een moreel hoog staande zaak (en ze gaan je pijplijn beschermen of willen territorium aan je collectief toevoegen)

is_saoedie_arabie

 

Het is de core bussines van de overheid om dingen die hetzelfde zijn totaal verschillend te laten lijken en dingen die totaal verschillend zijn hetzelfde. Dus je hebt bijvoorbeeld 2 mensen waarvan je volgens alle objectieve maatstaven kunt zeggen dat ze min of meer hetzelfde zijn, maar dan zetten we een van de twee een mijter op en dan is hij heerser en de ander is onderdaan. De eerste moet gehoorzaamd worden en de tweede dient te gehoorzamen. Stel aan de andere kant dat je 2 dingen hebt die totaal verschillend zijn: zoals een stukje papier en een gouden munt. We nemen net zo veel economen in dienst totdat iedereen gelooft dat het stukje papier net zulk goed geld is als de gouden munt duizenden jaren was.

Voor de pers is demoniseren een koud kunstje. De wandaden van de vijand worden breed uitgemeten, compleet met lijdende machteloze slachtoffers. Dit slaat aan bij de onderdaan omdat hij zich identificeert met machteloosheid. De onthoofdingen van de bevriende nobele onthoofders, noem je niet.

Vrijspreker: Is het zo simpel? Je kunt toch niet altijd de moord op onschuldige slachtoffers onder het tapijt vegen? Daar komt de onderdaan toch een keer achter?

Opperdienaar: Als dat risico bestaat ga je over op plan B. Bij plan B noem je wel de slachtoffers, maar laat je de dader weg. Zo lezen we in de NRC:

“In Oost-Oekraïne zijn vanmiddag tientallen mensen gedood toen een colonne van vluchtelingen werd getroffen door raketvuur in de buurt van Loegansk. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, meldt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.”

Vrijspreker: Wat is daar vreemd aan?

Opperdienaar: Dat raketvuur komt uit het niets, net als de performatieve leugen: “er zijn fouten gemaakt”. Er is geen afvuurder (want dat is namelijk de bondgenoot) en geen fouten maker. Er is geen onderwerp in de zin, alleen een lijdend voorwerp. Het is als een natuurramp die de mensen overkomt. Het zou iedereen kunnen gebeuren. Ze ‘werden getroffen’. Behalve het onderwerp laten verdwijnen, kun je het ook juist benadrukken. Bij de vijand breng je, tegenovergesteld, uitgebreid de actie van de dader in beeld. Wel een duidelijk onderwerp in de zin. Dezelfde NRC:

“Separatisten schieten toestel uit de lucht in Oost-Oekraïne.”

Vrijspreker: Schandalige separatisten. Zo’n onschuldig gevechtsvliegtuig dat gewoon wat rondvloog. Denk eens aan de kinderen die de piloot achter laat.

Opperdienaar: Bij financiële schandalen werkt het ook. Het hoofd van de grondstoffen handelaar MF Global, John Corzine, speculeerde met geld van zijn klanten. Dat bleef onzichtbaar totdat het mis ging. Nu had hij gelukkig toevalligerwijs ontzettend veel geld in de Obama campagne laten steken. Hij was een zogenaamde bundelaar. Iemand die gaat leunen op zijn werknemers met het idee dat het maar beter voor hun carrière is als ze een donatie doen aan de presidentscampagne.

Vrijspreker: Wat een toeval. Hij ging zeker niet naar de gevangenis?

Opperdienaar: Er werd een commissie in het leven geroepen om hem zwaar te ondervragen. Op de vraag waar die 1.2 miljard $ heen was, antwoordde hij dat het chaotisch was de laatste dagen, alsof een wervelwind al het geld had meegenomen naar een onbekende bestemming. Er is uiteindelijk geen bewijs van fraude gevonden, alleen chaos.

Vrijspreker: Dat kan iedereen overkomen als een soort natuurramp, wie maakt er nu een chaos? Die onstaat gewoon, 2e hoofdwet van de thermodynamica. Hoe was hetzelfde bericht bij een politieke vijand gepresenteerd?

Opperdienaar: John Corzine verduisterde miljarden van niets vermoedende klanten. Vanaf zijn jacht in Monaco reageert hij: “Wat een gezeur allemaal”.

Vrijspreker: Maar we hebben ook geleerd dat het liegen door het onderwerp weg te laten of juist te benadrukken, inmiddels achterhaald is. Hoe krijgt deze propaganda dan zijn nieuwe performatieve karakter?

Opperdienaar: John Corzine reageert op de aantijgingen toespelingen op van fraude onregelmatigheden “Ik wil dat mijn klanten begrijpen en accepteren en ik ga dit herhalen: “Ik heb geen geld gestolen van mijn niets vermoedende klanten”

Vrijspreker: Dus het is wachten totdat ook de journalistiek de oude methode van benadrukken van onderwerp en lijdend voorwerp, vervangt door de nieuwe methode van de performatieve leugen die door politici al lang gebruikt wordt? 

Opperdienaar: Inderdaad

Voor de Duits sprekende lezer:

14 REACTIES

 1. Zo zei Mark Rutte niet “de onderste steen zal boven komen”, maar “we willen de onderste steen boven krijgen.” Zo heeft hij zich van te voren al ingedekt (we wilden wel maar het lukte niet) en hint hij bovendien meteen voor de goede verstaander op het feit, dat als het aan hem ligt, de onderste steen nooit boven zal komen.

  pcrs [6] reageerde op deze reactie.

 2. Een uitstekend artikel, daarom alle lof voor de schrijver.
  In de diepere lagen van spiritualiteit wordt dit “voorkomen” van leugenachtig gedrag ook wel karma dodging genoemd: heel bewust ervan doordrongen zijn om zo min mogelijk leugens te vertellen oftewel zo min mogelijk karma te maken. Een ander voorbeeld daarvan is om karma door anderen/minder bewuste mensen te laten uitvoeren waardoor de werkelijke slechterik zoveel mogelijk buiten schot blijft. Voorbeelden daarvan zijn de politieke leiders die het volk “raadpleegden” en om instemming vroegen om Socrates de gifbeker te laten drinken of Pilatus die het volk vraagt wie ter dood gebracht moet worden Het zal niemand verbazen dat dit gedrag een duivelse insteek heeft en alleen gebruikt wordt door mensen die niet het beste voor hebben met samenleving en natuur.
  http://www.warevolkspartij.nl

 3. Het is idd jammer, dat verschillende NL weblogs die aaneensluitende visies hebben niet meer gelezen worden en in feite versplinterd zijn. Is daar niets aan te doen?

 4. Wat ik nog wil verduidelijken in mijn vorige reactie is dat juist de slechterikken en hun handlangers er bewust van zijn dat ze karma maken en daarom overgaan tot wat de vrijspreker noemt “performative lies”. In een min of meer zelfde lijn ligt dat het vaak de slechtste mensen zijn die overdreven veel doen aan charitatieve daden.

  M.b.t. de laatste vraag wat er is te doen aan de versplintering van alle goede krachten cq. visies:
  er is maar één oplossing om de toenemende neergaande spiraal en alles wat ons nog te wachten staat om te zetten in een opwaartse spiraal van leven en welzijn en dat is een groot deel van onze ego`s te laten varen en oprecht te streven naar eenheid en heelheid. Het is altijd beter een deel van jezelf op te offeren voor iets groters en beters dan allemaal constant te blijven lijden. Dat vereist voor veel mensen echter wel een grote opoffering.
  Samen kunnen we de wereld echt ten goede veranderen maar meestal ontbreekt de wilskracht. Toch blijf ik positief en ben ik bezig met een nieuwe poging via WVP. Niet om politieke macht maar louter om bewustzijn te kweken dat er heel veel mensen zijn die min of meer dezelfde oprechte visie koesteren. Ik ben van plan om aan het eind van het jaar een groot evenement centraal in NL te organiseren waarbij alle goede weblogs en alternatieve media hun lezers oproepen bij elkaar te komen. Met goede sprekers en visionairs. Wat ons bindt moet groter en sterker zijn dan wat ons van elkaar verschilt. De tijd is er meer dan rijp voor. Eendracht maakt macht luidt het oude spreekwoord. Daarmee wordt niet bedoeld dat alles en iedereen hetzelfde moet zijn. Het is juist een hoge mate van diversiteit die een samenleving laat bloeien. Wat bedoelt wordt is een eenduidige visie van vrijheid, respect en gelijkwaardigheid.
  http://www.warevolkspartij.nl

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Dirk van Beek [11]:
  “In een min of meer zelfde lijn ligt dat het vaak de slechtste mensen zijn die overdreven veel doen aan charitatieve daden.”

  Dit valt meer onder de morele zelf vergunning
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/09/morele-zelf-vergunning/

  Ander voorbeeld waarbij 2 dezelfde dingen tot iets verschillends gemaakt worden is het begrip socialisme.
  Als je een socialist van vandaag vergelijkt met 1 van vroeger, die dezelfde uitspraken doen en zich onder dezelfde rode vlag verzamelen, dan blijkt dat ze dit onvergelijkbaar vinden. Het bloed van hun ideologische voorgangers kleeft niet aan hun handen.

 6. WVP lijkt me een toffe partij.
  Interessant voor veel kiezers.

  Ik durf niet verder te kijken naar informatie over WVP, want toen ik de Piraten Partij leuk vond en verder keek, zag ik dat ze geinfiltreerd waren aan de top.
  Om vertrouwen te winnen van lieden als ik, zal je op je pagina een verhaal meoten zetten van een poging tot infiltratie, die je kon verijdelen.

  Goed artikel overigens.
  De technieken die uitgelegd worden zijn verduidelijkend.
  Het is slechts een klein deel van het verhaal, want de waarheid achter de leugens is niet bekend bij het publiek.

  De meeste propaganda die ik ken in Nederland begint met geheimhouding. Na de geheimhouding komen de leugens om het gat aan informatie te verbergen.

  Met andere woorden:
  Mij valt propaganda in kranten, radio, tv, tijdschriften, vaak enorm op, omdat ik de waarheid over zaken weet waar ze over publiceren. Zoals de waarheid over de oorlog in Joegoslavie, die ik pas ontdekte jaren nadat de Nederlandse luchtmacht Servie had gebombardeerd. Om een poging te doen deze werkelijke agenda achter het Joegoslavie confilct hier over te brengen:
  De Nederlandse Luchtmacht heeft de kinderen en kleinkinderen van de Partizanen vermoord in een bombardement in 1999, omdat hun ouders zo lastig waren tegen Adolf Hitler en Benito Mussolini.
  Dit ter verduidelijking, want tot volledige genocide op de Serven was al besloten in de 19de eeuw, zo mocht ik vernemen via underground waar nog informatie is. De reden dat Partizanen zo succesvol waren was, omdat ze geen keus hadden, want anders werden ze zeker vermoord door de Ustasha op meest afschuwelijke manieren.

  Dit zijn de feiten over Joegoslavie.

  De meeste mensen die ik spreek zijn zo gekgemaakt met propaganda, kennis diefstal, en elke andere mogelijke manipulatie ook medisch, dat ik hen geen feit kan vertellen, want dezen noemen het een mening.

  Neen.
  Dutchbat heeft de Partizanenkinderen gebombardeerd is de waarheid, Srebrenica is daar een afleidingsmaneuvre voor, maar de agenda achter de Srebrenica Propaganda is internationaal. Zelfs Koerden geloven het, zo zag ik vandaag op Twitter.

  Srebrenica rookgordijn publicaties beogen slechts de Islam agitatie. Maar naast financieren, bewapenen en steunen van Islam, Al Quaida, Mujaheddien, ISIS, door Navo Landen sinds de inval van Sovjet Unie in Afghanistan met Koude Oorlog propaganda, is controle over beide partijen in elke oorlog de werkelijke agenda. Voor de mensen is het echt, maar voor de werkelijke machthebbers een theater voor geheime agenda’s, zoals genocide op Serven, genocide op Shiieten en genocide mensen met Bijbelkennis. Overigens, ook de Serven zijn de enigen met Bijbelkennis in hun Cultuur in voormalig Joegoslavie. Joden vervolgt men vooral, als ze de Tenach lezen met hun kinderen, maar Joden die atheist zijn in Israel worden met rust gelaten. Want atheisten zijn wel het gemakkelijkst te manipuleren, omdat die geen kennis hebben van geschiedenis, professionele propaganda middels religie van Farizeeen, Schriftgeleerden, Sadduceeen, enzomeer.

  Als de kranten de waarheid zouden publiceren, dat zou dit een kop zijn:
  Luchtmacht vermoord met succes vele Servische christenen, onze Rooms Katholieke Koninging beloont de christenhaters met bijbehorende papistische etiquette.
  http://www.dichtbij.nl/breda/regionaal-nieuws/artikel/2698026/beatrix-beloont-luchtmacht-tijdens-bezoek-aan-breda-fotosvideo.aspx
  Want wat is nog Katholieker dan Kersttoespraken houden, waar Beatrix dit land te schande ging maken na het overlijden van haar prinsgemaal.
  https://www.youtube.com/user/XmassIsALie

  Het Vaticaan heeft overigens een Prefect voor de Propaganda.
  De Rode Paus.
  Ofwel, de Kardinaal van de evangelisatie van de mensen.

  Propaganda in Nederland begrijpen begint met het verbod op de Bijbel in de landstaal en de moord op Willem de Zwijger.
  Waar zou die propaganda toch vandaan komen?
  http://www.reformation.org/holocaus.html

 7. Hallo Geus,

  allereerst dank ik je oprecht voor je openingsregel “WVP lijkt me een toffe partij”. Zonder enige zelfoverschatting of arrogantie kan ik bevestigen, dat het ook zo is. Ik heb volkomen begrip voor je mening dat je bijna niet verder durft te kijken op de website of achter de mensen ervan omdat je dan misschien opnieuw met pijn in je hart moet ervaren dat ook deze partij, zoals zovelen, niet is wat het is. Die pijn heb ik zelf ervaren toen ik me wilde inzetten voor de samenleving en wilde aansluiten bij partijen de me heel integer overkwamen maar in werkelijkheid niets anders zijn dan machtsbolwerken die het bestaande onrechtvaardige systeem in stand houden. Vandaar onze naam WVP/ware volkspartij. Als oprichter en voorzitter geef ik me helemaal bloot. Veel van/over mij is te lezen op LinkedIn, op emovisie.nl en in het dagbladartikel “Op vele fronten gaat het fout” uit 2011 (te zien op emovisie.nl onder wie). Daarnaast schrijf ik maandelijkse artikelen in het filosofisch/spirituele blad BRES. Openheid/transparantie is een van de drie kernwaarden waar WVP voor staat. De andere twee zijn rechtvaardigheid en natuurlijkheid. Als geen andere huidige partij hebben wij 170 programma- cq verbeterpunten met een heldere mening waar niet omheen kan worden “gedraaid”. Programmapunten die waarschijnlijk ook potentiële kiezers zullen vervreemden zoals tegen euthanasie, voor beperking van abortus en beperking van draadloze technologie die op den duur een gezondheidsramp zullen veroorzaken. Naast het democratisch willen overgaan tot een republiek die Nederland ooit was en een onvoorwaardelijk basisinkomen. Democratie heeft trouwens nooit echt bestaan. Waar het om gaat is rechtvaardigheid en de basis daarvan is zoeken naar de waarheid. Een waarheid niet als fanatiek dogma maar als een weloverwogen en evenwichtige keuze tussen ratio en gevoel/intuitie die uiteindelijk altijd wint (al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel). WVP streeft niet naar politieke macht maar naar een duidelijke stem in het parlement om daarmee bewustzijn te creëren bij de gewone burger want die wordt door de hele geschiedenis heen misleid. Daarom voelt WVP zich zo verbonden aan de Vrijspreker en vergelijkbare alternatieve media. Meer dan wie ook ben ik me bewust van infiltratie en daarom duurt het zo lang om goede (lees integere) mensen in het bestuur te krijgen. Ik wacht liever dan snel mensen binnen te halen die er niet thuis horen waardoor WVP de “zoveelste” partij wordt. Ik vraag iedere rechtvaardige burger om deze uitdaging aan te gaan. Of in ieder geval lid te worden want samen staan we sterker.

  Terug naar het oorspronkelijke onderwerp:Taal en Propaganda.
  Die is van alle tijden; ten tijde van Socrates waarin hij tegen de gevestigde mening en propaganda inging en daarom als “gevaar” voor de maatschappij de gifbeker moest drinken. Ten tijde van Jezus die een gevaar was voor de Romeinen. Ten tijde van de kolonisering van Amerika waarbij de waarheid van de Indianen werd vernietigd, ten tijde van de Nazi`s en vooral nu. Vandaar alle controle- en afluisterpraktijken om met megadata het “afwijkende” gedrag van in wezen de hele bevolking in de gaten te kunnen houden. Er heeft altijd een bewustzijn bestaan dat tegen rechtvaardigheid en de waarheid inging om daarmee zijn eigen elite positie te kunnen handhaven en versterken. Daarbij wordt altijd gebruik gemaakt van leugens en propaganda. De eerste leugen wordt verduidelijkt in het Genesis verhaal. “Zij” bezitten over een schat aan kennis hoe het menselijk gedrag echt werkt en hoe mensen daarmee gemanipuleerd kunnen worden. Dat wordt nergens onderwezen op scholen en universiteiten maar is onderdeel van lering in de hogere graden van diverse geheime groepen. Langzamerhand komt er gelukkig een bewustzijn dat dat spel door heeft. Maar om de grote massa ervan te overtuigen dat we nog steeds in Plato`s “grot” in slavernij leven, is niet makkelijk en heeft tijd nodig. WVP streeft ernaar om dat inzicht te versnellen want we leven in een bijzondere tijd. Daarmee wordt tevens duidelijk dat WVP een andere partij is dan wat we tot nu toe gewend zijn. Ik zal proberen zoveel mogelijk van mijn kennis te delen op deze site. Voor de samenleving en natuur als één geheel. Bedankt voor het vertrouwen.

Comments are closed.