De uitkomst zou moeten zijn dat de Italianen de euro gaan afschaffen. *****
Beppo Grillo, de leider van de belangrijkste oppositiepartij heeft aangekondigd dat hij onmiddellijk gaat beginnen met handtekeningenacties.

Grillo is er al achter dat de euro ” een munt zonder toekomst”  is.
En Grillo heeft gelijk. Ook al proberen veel media hem te kleineren door steeds te zeggen dat hij een voormalige komiek is.
Er zijn heel wat economen die aantonen dat het voordeliger, beter is voor landen om zelfs uit de EU te treden.

Maar alleen (R)overheden en (centrale)  banken vrezen hun macht kwijt te raken. Zij kunnen dan minder ritselen. Tot en met de Zwitserse Nationale Bank die zich tegen een referendum voor versterking de goud-invloed uitsprak.

P.S. Beppe Grillo is de leider van de Italiaanse Beweging Vijf Sterren (M5S)

7 REACTIES

 1. Ook al proberen veel media hem te kleineren door steeds te zeggen dat hij een voormalige komiek is.

  Dat zie je vaker. Iemand die een normale baan had, of een bedrijf, wordt als een soort van oplichter of paljas afgeschilderd. Alsof je alleen een officiele politieke mening mag hebben als je geschiedenis of politicologie hebft gestudeerd of geleerd hebt voor docent handwerken. Studies waarmee je buiten de politiek vrijwel niet aan de bak komt.

  Beppe Grillo zegt interessante dingen, al lijkt hij mij een collectivist als vele anderen. Dat de staat deel is van het probleem en niet van de oplossing zien slechts weinigen.

  Yourke [6] reageerde op deze reactie.

 2. Overigens vind ik “roverheid” veel te lief klinken. Voor mij is het de “onderheid”: een organisatie voor en door profiteurs, klaplopers en dieven. Een echt mens begint een carriere in een bedrijf, gaat kunst maken of schrijft een mooi boek (alle drie zonder subsidie van de onderheid).

 3. En tóch heeft de pleuro een voordeel. Landen kunnen niet zo maar meer zelfstandig geld bijdrukken. Dat is vreemd genoeg de overeenkomst met een goudstandaard zoals voor Bretton Woods.

  Ik ken de standpunten van Grillo c.s. niet; als ze (of wie dan ook) de pleuro af willen schaffen om vervolgens de lire 2.0 (of wat dan ook) in te voeren in plaats van een vrije markt in geld, dan is het niks anders dan oude wijn in nieuwe zakken.

  Musjes [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Andre [4]:

  De Centrale Bank van Ierland heetf in december voor 51 miljard aan euro’s bijgedrukt, niet gedekt door staatsobligaties of ECB-kredieten. Het geld was nodig voor noodkredieten aan banken. De boekhouding hiervan blijkt bovendien dubieus.

  Afgelopen zaterdag publiceerde de Ierse krant Independent details over deze moderne vorm van valsmunterij. Het uit het niets gecreëerde geld is gebruikt voor noodkredieten aan Anglo Irish Bank en andere probleembanken. Dit komt boven op de 132 miljard euro aan noodleningen van de Europese Centrale Bank, die klaarblijkelijk niet voldoende waren om de Ierse bankensector overeind te houden.

  Creatief met boekhouding
  Het wordt voor Ierse banken steeds moeilijker om voldoende onderpand te leveren voor leningen van de ECB, mede door een steeds snellere kapitaalsvlucht naar het buitenland. Als alternatief kloppen ze aan bij de Ierse Centrale Bank, die als enige uitweg massaal de geldpersen laat draaien. De ECB liet weten dat deze praktijken zijn toegestaan, zolang men maar tijdig wordt geïnformeerd.

 5. @Naam * [1]:
  Inderdaad, political “science” of geschiedenis. The foundations.
  They decided that the success of this program lay in the manner in which American history was to be presented. They then approached four of the then most-prominent historians — such as Mary and Charles Beard — with the suggestion that they alter the manner in which they were accustomed to presenting the subject. They [were] turned down flat, so…they decided they [had] to build a coterie of historians of their own selection

 6. Na het foppen van de Sccotten, het ontkennen van de Catalanen, nu een poging in Italië? Ik hoop dat Beppo het voor elkaar krijgt.

  @André : Jij schreef: “Landen kunnen niet zo maar meer zelfstandig geld bijdrukken. Dat is vreemd genoeg de overeenkomst met een goudstandaard zoals voor Bretton Woods.”

  Musje beschreef in reactie 5 al waarom het niet klopt dat landen niet zelfstandig bij kunnen drukken.
  Ook het tweede punt klopt niet. De ECB drukt weldegelijk geld bij zonder dit te dekken met goud of iets anders.

  Verder schreef André: “Ik ken de standpunten van Grillo c.s. niet; als ze (of wie dan ook) de pleuro af willen schaffen om vervolgens de lire 2.0 (of wat dan ook) in te voeren in plaats van een vrije markt in geld, dan is het niks anders dan oude wijn in nieuwe zakken.”

  Ben ik het ook niet mee eens. Dat een land weer zelf het heft in handen krijgt is al een hele grote verbetering.

Comments are closed.