Marx Karl

 

 

Hoe  komt het dat KarlMarx zoveel aandacht en volgers gekregen heeft”?

Heel veel aandacht en admiratie door zogenaamde “intellectuelen”  Maar kennelijk was het intellect van die intellectuelen niet zo groot. Want het socialisme/ communisme kunnen we toch zeker een mislukking noemen.

Het gewone volk (niet-intellectuelen) werd waarschijnlijk verblind door het ideaal dat iedereen het goed zou krijgen en dat alle zorgen de wereld uit zouden vliegen.

De gedachte dat om iets te consumeren het noodzakelijk is dat het eerst geproduceerd moet zijn, werd verdrongen. Die bedierf het sprookje alleen maar.

Ook nu zijn er nog enorm veel mensen die “geloven”  in de overheid en de democratie.
Het zal nodig zijn om stap voor stap aan te tonen dat geweldloze oplossingen beter zijn.
Als grote stap zou op korte termijn de overheid uit de ontwikkelingshulp moeten stappen.

Welke ideeen hebt u voor nog meer (eventueel kleinere) stappen? Alles in richting NAP.

4 REACTIES

 1. Economen of politici die zich op het werk van Marx baseren kunnen eenvoudig worden gediskwalificeerd, maar niet op basis van de hier gegeven argumenten.

  Dat Marx een typische salonsocialist was heeft met de kwaliteit van zijn werk niets te maken. Tenslotte konden de Griekse filosofen hun leven ook alleen maar aan hun hobbies besteden omdat de slaven voor hen werkten. Dat doet niets af aan de kwaliteit van hun werk.

  Het werk van Marx is van slechte kwaliteit omdat in zijn economische theorie het prijsmechanisme ontbreekt (zie Von Mises). Door te produceren naar vermogen en te consumeren naar behoefte loopt iedere communistische economie spaak.

  Het idealistische idee dat een ambtenaar vanachter zijn bureau de productie zou kunnen verdelen zet bovendien de deur open naar grootschalige corruptie. Het is niet voor niets dat veel van de huidige Russische miljardairs voormalige topambtenaren zijn, en dat de sociaal-democratische PvdA bekend staat om zijn graaicultuur (onder het motto: wie dicht bij het vuur zit warmt zich 😉

  =====

  “A socialist, a capitalist and a communist agreed to meet. The socialist was late. “Excuse me for being late, I was standing in a queue for sausages.” “And what is a queue?” the capitalist asked. “And what is a sausage?” the communist asked.

  Vilseledd [4] reageerde op deze reactie.

 2. Michael Badnarik geeft hier helder aan waarom communisme verkeerd is:

  http://www.youtube.com/watch?v=f9yUaChj5zw

  =====

  A SUMMARY OF THE COMMUNIST MANIFESTO

  The Communist Manifesto represents a misguided philosophy, which teaches the citizens to give up their RIGHTS for the sake of the “common good,” but it always ends in a police state.

  This is called preventive justice.

  Control is the key concept. Read carefully:

  1. Abolition of private property.
  2. Heavy progressive income tax.
  3. Abolition of all rights on inheritance.
  4. Confiscation of property of all emigrants and rebels.
  5. Central bank.
  6. Government control of Communications & Transportation.
  7. Government ownership of factories and agriculture.
  8. Government control of labor.
  9. Corporate farms, regional planning.
  10. Government control of education.

 3. @THX-1138 [1]:

  “Dat Marx een typische salonsocialist was heeft met de kwaliteit van zijn werk niets te maken. Tenslotte konden de Griekse filosofen hun leven ook alleen maar aan hun hobbies besteden omdat de slaven voor hen werkten. Dat doet niets af aan de kwaliteit van hun werk.”

  Mooi, maar in onze tijd zouden het waarschijnlijk bijstandsgerechtigden zijn geweest. Ik denk niet, dat je met dergelijke theorieën tegenwoordig serieus zou worden genomen aan onze nationale borreltafels als Pauw zonder Witteman. Vroeger stond men daar kennelijk niet bij stil, maar tegenwoordig moet je toch ook iets zijn, tenminste praktiseren wat je predikt, alvorens je het kunt uitdragen. Studeerkamergeleerdheid wordt niet meer geaccepteerd.

Comments are closed.