zondag, 23 november 2014
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Goud, Goud, Goud, GOUD en “waarde”

goudstavenGoud komt langzamerhand weer boven aan de hitparade. De belangstelling groeit. Maar toch hoor jr nog veel mensen zeggen dat goud geen waarde heeft.*****Dat zou best waar kunnen zijn voor die personen. Immers waarde is een relatief, subjectief begrip. Je kunt zeggen dat ” goud heeft geen waarde voor mij.” Maar de kloe is dat goud heel veel waarde heeft voor anderen. Al 5000 jaar; en al duizenden jaren wordt het gebruikt als ruilmiddel, als geld. Je kunt het ruilen voor elk ander gewenst product. (UPDATE: Zondag 11 uur: Nieuwe link met veel gegevens toegevoegd.)

Politici en bankers hebben bedacht dat je veel makkelijker kon ritselen door in plaats van rechtstreeks met het metaal te werken. Het is veel gemakkelijker te transporteren en het eenvoudig om voor elke kilo goud een veelvoud schuldbekentenissen op “papier”  (geld) uit te geven.
Dit veroorzaakt geldontwaarding en crisis en nu dreigt steeds verder uit de hand te lopen.

Je ziet nu de interesse voor goud terugkomen:
-Plotsklaps maakt roverheid en DNB bekend dat ze 31 % van het NL-goud hebben laten terugkomen naar Nederland.
ZIE: http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/11/regeerders-halen-goud-terug/#more-130551
Maar let wel, er is nog geen bewijs dat dit inderdaad echt goud is. Immers op de balans van DNB staan “Goud en goudvorderingen” onder een hoofd!
ZIE: http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/11/goudvoorraad-deels-terug-in-nl-goed-nieuws/ en de bijbehorende reacties.  Een vordering is nog geen echt goudbezit.

—--Zwitserland houdt zondag 30 november een referendum om de frank weer aan goud te koppelen met een dekking van 20 %. Dit kan een wereldwijde grote invloed betekenen.

—--Duitsland is al meer dan een jaar enig een groot deel van zijn goud terug naar Duitsland te brengen. Dit lukt nog niet goed en het gaat in heel kleine hoeveelheden.
The Real Reason Why Germany Halted Its Gold Repatriation From The NY Fed
www.zerohedge.com

—-Rusland, China en India kopen grote hoeveelheden goud in en vergroten hun voorraad op grote schaal.

UPDATE Zondag 11 uur  http://www.visualcapitalist.com/everything-need-know-swiss-gold-referendum/ 

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Joseph Kétèll schreef op : 1

  Marketing and advertising zijn door amerikanen uitgevonden. Ze zijn daar zo goed in geworden dat ze de bevolking kunnen laten geloven wat ze willen. Zo ook met goud. Omdat ze geen goud meer hebben is de propagandamachine op volle toeren om de mensen te laten geloven dat goud een relikwie uit het verleden van nul en generlei waarde. Ik merk aan de reacties van vrienden dat die propaganda zijn werk heeft gedaan. Die zijn straks de slachtoffers! Dringend advies: KOOP FYSIEK GOUD! Misschien kun je het nog krijgen.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Hub Jongen

  @Joseph Kétèll [1]:

  Juist! Het is ook mijn mening.!!
  Typisch vind ik dat die goud-waarde-ontkenners zich bijna nooit afvragen wat de objectieve waarde van die stukjes papier zijn waar ze zoveel waarde aan hechten. “Dat is geld” !!!

 3. Bertus schreef op : 3

  Goud heeft geen waarde van zichzelf. Zonder mensen heeft goud geen waarde. Goud heeft waarde omdat de mens die er aan toekent. Ook tegen zilver willen mensen vast wel ruilen. Of tegen een stuk vlees als de ander niets te eten heeft. Zoveel producten en diensten zijn te verhandelen. Dat criterium geldt niet specifiek voor goud. Het mist onderscheidend vermogen.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 4
  Hub Jongen

  @Bertus [3]:
  Nee, Bertus. Het is andersom.
  NIETS heeft maar enige waarde als er geen mensen zijn.
  Waarde is een relatief begrip en ieder mens geeft aan elk ding zijn waarde. En het is echt “wat een gek er voor geeft”.
  Een fles water in de woestijn is meer waard dan een kilo goud waar nu op de markt iets van € 30.000.- voor wordt betaald!

  Bertus [5] reageerde op deze reactie.

 5. Bertus schreef op : 5

  @Hub Jongen [4]: Dus goud ook niet. En daar gaat uw stukje toch over. Over goud. Het is inderdaad de gek die de waarde bepaalt, ook die van goud. En ook die van zilver bijvoorbeeld. Dat goud al duizenden jaren door een grote groep van mensen wordt aanbeden, zegt mij niets. Het is een autoriteitsargument. Als ik straks over al het water in de wereld beschik en de rest over het goud, wiens bezit is dan waardevoller? Mensen lopen achter van alles en nog wat aan en wie dan ook aan? Dat zegt hooguit dat mensen dat doen.

 6. Marcel schreef op : 6

  Alle metalen zijn van waarde. Zelfs schroot heeft nog waarde. Gewoon omdat het (vrijwel) eindeloos te hergebruiken is, en mensen er nuttige dingen van kunnen maken. En het is de vrije markt die de prijs bepaald. Ikzelf heb ook veel meer vertrouwen in de waarde van metaal dan in een stukje papier of een banksaldo. Dat de waarde van goud precies dat is ‘wat de gek ervoor geeft’ kun je denigrerend over doen, wat de waarde van papiergeld is hebben we kunnen zien toen de prijs van een brood opliep tot 2 miljard mark. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de prijs van een brood is in het Zimbabwe van vandaag.