Berlijnse_muurMeer dan 26 jaar geleden was ik in Wast-Berlijn voor zaken en bezocht „de muur”. De kille sfeer bij Checkpoint Charlie voel ik nu nog.  Mijn niet-bestaande drang om ook Oost-Berlijn te bezoeken werd daardoor alleen maar vergroot. Niet gaan dus!

De hele omgeving was grijs en grauw en toen ik vernam dat er een museum vlak bij was, ben ik daar dan ook vlug naar toe gegaan.

Het toen bestaande museum was klein en rommelig. Veel foto’s en gebruiksvoorwerpen. Mijn interesse werd pas echt opgewekt bij de manieren van ontsnappen uit het collectivistische Rusland naar de gehoopte vrijheid in het westen.

Daar was in het Oosten veel vraag naar, maar weinig mogelijkheden, weinig aanbod.
Natuurlijk wekte dat creatieve ondernemers op om mogelijkheden te zoeken on daarbij te helpen en die dienst aan te bieden. Puur uit idealisme of om er aan te verdienen.

Die gedachten werden versterkt door een oude ten toon gestelde volkswagen die een geheime ingebouwde bergplaats had om een mens te smokkelen. Daarin kon een vluchteling worden geperst, en de mensensmokkelaar ging proberen die mens naar het vrije westen te smokkelen. Met gevaar van zijn eigen leven.

Ik ben vergeten tegen welke prijzen deze `’taxi-ritjes” werden uitgevoerd, en of zij er rijk door werden. Maar los daarvan kreeg ik toch een hele boel respect voor die mensensmokkelaars.

Daardoor zet ik ook nu nog een groot vraagteken achter de onnadenkende veroordeling van de tegenwoordig kritiekloze veroordeling van de huidige mensensmokkelaars.

Bij hun „dienstverlening” aan mensen die weg willen uit Afrika en Midden Oosten, en die naar het „westen” verlangen, blijken allerlei „veroordeelbare” methodes en fouten plaats te vinden die niemand kan goedkeuren.
Maar ook de oorzaken, bvb door de grote barrières en de subsidies en invoerbeperkingen van het westen, zijn af te keuren.

In het westen, te beginnen in Nederland, is nog heel veel te doen om die ellendes met immigratie op te lossen.

5 REACTIES

 1. @Naam * [1]:
  Klopt, dat geloof ik ook niet.
  Het zou in de huidige omstandigheden ook waanzin zijn. Als al die ongelimiteerde immigratie van gelukzoekers uit Afrika, Azie en Midden Oosten” hier komen en worden opgevangen, verzorgd en al die huidige goodies krijgen, zou he vlug spaak lopen.
  Dus eerst zullen al die voorzieningen (inclusie pensioen waar niet voor is gespaard) moeten worden opgeheven, en verder moet iedereen die dan hier wil komen voor zichzelf zorgen.
  Net als iemand uit NL naar elders wil verwacht ik niet dat hij daar op kosten van die mensen gaat leven.

  Als ik bvb naar Costa Rica wil, verwacht ik ook niet daar in de watten gelegd te worden.
  En laat productieve mensen maar komen.

 2. Wij, de Westerse wereld hebben niets van de muur geleerd.
  In de VS is deze muur fysiek in het zuiden en qua bewaking ook nu tussen Canada en de VS en verder zijn er de rode lijsten waarop een belangrijk deel van de Amerikaanse bevolking staat die niet meer met een vliegtuig mag reizen. Wij hebben natuurlijk onze eigen reisbeperkingen voor ISIS lieden die in MO willen vechten en verder alle buitenlanders om lieden die gebruik willen maken van ons waanzinnig uitkeringen systeem tegen te houden.
  Kortom in feite is er niet veel verandert het gaat alleen iets minder bloederig maar de beperkingen zijn er nog steeds.

 3. @Naam * [1]:

  re. Ik denk dat je met een pleidooi voor een ongelimiteerde immigratie van gelukzoekers uit Afrika, Azie en Midden Oosten weinig mensen warm krijgt voor het libertarisme.

  Dit is nu typisch waar het bij libertairisme om gaat vrijheid voor iedereen. Dat betekent niet vrijheid ten kosten van anderen zoals dat nu gaat. Persoonlijk ben ik voor afschaffing van grenscontroles maar ook afschaffing van alle uitkeringen en subsidies waar je niet zelf actief aan bijgedragen hebt. Ik vind iemand die hier in NL levenslang op een uitkering leeft een groter probleem dan een arme afrikaan die hier probeert te werken voor een loon onder wat politici hier een minimum vinden.

 4. De muur kwam naar beneden omdat veel Oost-Duitsers zich tegen het regime keerden, niet vanwege de mensensmokkelaars of die naar het westen vluchtten. Je zult nooit verandering krijgen in Afrika of het Midden-Oosten als je hier de deur gaat openzetten voor vluchtelingen of asielzoekers. Je krijgt deze pas als mensen daar in opstand komen tegen religieuze en seculiere dictators en een vrije samenleving willen oprichten, waarbij mensen worden gerespecteerd om hun mening en vrij kunnen leven.

  De deur openzetten voor asielzoekers (in werkelijkheid zijn de meesten gelukzoekers) is een enorme denkfout, dat je heel veel tegenkomt bij extreem-collectivisten bijvoorbeeld.

Comments are closed.