CRASH-economic-disaster-FM121UCE-x-largeWoensdagavond 12 november vond de lezing ‘De ondergang van de verzorgingsstaat’ plaats bij Hogeschool Saxion in Enschede. Aan het begin van zo’n avond is het altijd spannend wat de opkomst zal zijn. Uiteindelijk werd de zaal gevuld met geïnteresseerde studenten.

 Imre Wessels opende de lezing door te stellen dat de sociale beloftes die politici doen vooral loze toezeggingen zijn. Studies van onder andere de BIS, de OECD en het CPB laten zien dat we op een sterke trend zitten richting een onhoudbare overheidsschuld. Vooral de grafieken van de BIS maakte veel indruk op de aanwezigen. Hierbij werd een scenario weergegeven wat de ontwikkeling van de staatsschuld zal zijn wanneer overheden hun pensioenuitgaven zouden bevriezen. Zelfs wanneer overheden zo’n grote bezuiniging zouden doorvoeren, dan zullen tal van landen alsnog bezwijken onder de schulden.

Na het aanhalen van de studies werd er een nuancering gemaakt. Zo kijken alle studies naar de verwachte overheidsuitgaven en inkomsten. De veronderstellingen die onderzoekers hierbij maken kunnen rap veranderen door verkiezingsbeloftes, veranderingen in de demografische ontwikkeling of economische omstandigheden. In de zaal klonken sceptische geluiden dat we wellicht binnenkort een nieuwe recessie krijgen, wat de trend naar een onhoudbare schuldenlast alleen maar versnelt.

Vervolgens werd er stilgestaan bij de onrust die zou uitbreken wanneer overheden hun plichten verzaken. De opkomst van extreem rechtse partijen die de grenzen willen sluiten is problematisch. Zowel de partijen die de status quo als deze rechtse oppositie stelt geen fundamentele vraagtekens bij de wenselijkheid van de verzorgingsstaat. Alle huidige politieke partijen zijn voorstander van een opgeblazen overheid maar deze rechtse oppositie wil de situatie erger maken door ook nog eens de grenzen dicht te gooien.

Als alternatief op de verzorgingsstaat werd voorgesteld om de sociale zekerheid vorm te geven zoals maatschappelijke organisaties deden ten tijde van de negentiende eeuw. Toen waren er tal van organisatievormen die onderling met elkaar concurreerden en verzekeringen aanboden. Een goed boek hierover is ‘Met vereende kracht risico’s verzacht’ geschreven door Joost van Genabeek.

Na afloop werden er gratis kopieën uitgedeeld van het boek ‘After The Welfare State’. Vervolgens was er een kleine discussie waarbij klassieke vraagstukken langskwamen: ‘Wie gaat de wegen bouwen?’

Ingezonden door Marina, Libertarische Partij Twente

5 REACTIES

 1. Wie gaat de wegen Bouwen? Ondernemers, want dat doen zij nu ook. In de toekomst zal alleen de opdrachtgever wijzigen. Ik kan mij voorstellen dat projectbureaus of VvE van Wegen dit kan overnemen. Aangezien wegenbouw niet meer afhankelijk is van mensen die er geen benul van hebben en niet meer te maken hebben met onnozele verkiezingsbeloftes op dit gebied zal de aanleg sneller en goedkoper gebeuren.

 2. Dank je Marina. Het is goed verslagen over dergelijke bijeenkomsten te publiceren.
  De vraag :‘Wie gaat de wegen bouwen?’ Krijg ik heel vaak en ik vraag me af of mensen zich erg zorg maken over wegen, en of het gewoon een vlucht is om maar niet principieel over het gewelddadige van de democratische overheid te hoeven praten?

 3. Maar dat is toch ook de bedoeling om de zorgstaat af te breken, en weer naar het degenererend verleden te gaan. Zodat de politici en lobbyisten van corporaties en banken, en Brussel al het gemeenschap geld naar zich toe sluist.
  En zodat men door schuld het individu financieel kan gijzelen, en je totaal geen rechten meer hebt en onder het minimum bestaansrecht valt. Compleet overgedragen aan de grillen van de (R)overheid.

  Ik ben steeds meer en meer verbaasd dat men of het niet wil zien, en men expres het hoofd in de grond steekt. Of dat men het echt niet ziet, dat laatste lijkt me alleen erg onwerkelijk.

  Ik houd me hard vast voor het aankomende jaar, zeker na de overhelling van veel taken naar de gemeente.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 4. Maar dat is toch ook de bedoeling om de zorgstaat af te breken, en weer naar het degenererend verleden te gaan. Zodat de politici en lobbyisten van corporaties en banken, en Brussel al het gemeenschap geld naar zich toe sluist.
  En zodat men door schuld het individu financieel kan gijzelen, en je totaal geen rechten meer hebt en onder het minimum bestaansrecht valt. Compleet overgedragen aan de grillen van de (R)overheid.

  Ik ben steeds meer en meer verbaasd dat men of het niet wil zien, en men expres het hoofd in de grond steekt. Of dat men het echt niet ziet, dat laatste lijkt me alleen erg onwerkelijk.

  Ik houd me hard vast voor het aankomende jaar, zeker na de overhelling van veel taken naar de gemeente.

 5. De wegenbouw in NL wordt nu door een bijzonder inefficiënte organisatie geregeld met de naam Rijkswaterstaat. Omdat kanalen belangrijker zijn dan wegen in hun optiek moet je uren voor de brug staan te wachten voor een paar plezier jachten. Wat zou het een vooruitgang zijn als dat allemaal geprivatiseerd werd. Met privatiseren bedoel ik niet zoals de spoorwegen, de utiliteitszaken en het openbaar vervoer maar echt helemaal vrij zonder overheidsinmenging. Helaas kennen we in Nederland geen echte privatisering, DSM komt er nog het dichtste bij.

Comments are closed.