In een vrije overheid zou de vraag naar morele hoedanigheden moeten worden gewaardeerd boven die van bekwaamheid (in a free government the demand for moral qualities should be made superior to that of talent)

Andrew Jackson, zevende president, 1829-1837

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

5 REACTIES

 1. Ik vind dit een onzinuitspraak!

  De struggle for life wordt gewonnen door degenen met talent, niet door degenen met moreel besef. En laat de struggle for life nou een natuurgegeven zijn in de wereld.

  Dat moreel besef nut heeft besef ik ook wel. Maar talent inperken vanwege moreel besef is dom.

  Scrutinizer [2] reageerde op deze reactie.

 2. @rob [1]: Besef dan echter wel dat de meeste toppolitici juist super intelligent zijn. Als jij denkt dat ze dom zijn vanwege hun slechte beleid, dan ging je ervan uit dat het hun doel was goed beleid te voeren voor het land. Wel, dat is dus de misvatting. Het is hen slechts te doen om de macht en zelfverrijking. Dus een socialist die de economie om zeep helpt met populistische maatregelen is heus geen Uyl. Om het in de slangenkuil die politiek is, te kunnen maken, moet je wel degelijk behoorlijk alert en intelligent zijn. Alleen: dat talent toegepast op de verkeerde wijze (lees: voor het verkeerde doel) leidt dus tot toestanden als degene waarin we nu zitten. Als je dit geen probleem vindt, dan kan je maar best heel deze site opdoeken, immers we hebben zeer talentvolle politici. Dat ze totaal immoreel zijn, is waar het om gaat.
  En let wel, dit geldt ook voor de meest vreselijke dictators. Dacht je dat Mao, Stalin of Hitler dom waren? Probeer maar eens carriere te maken zoals zij met een laag IQ. Neen, ik vrees dat dat stuk voor stuk lui waren met een ZEER hoge intelligentie (140 en meer). Laat je niet misleiden door gedemoniseer achteraf. Dat Hitler (en daarmee zijn ideologie) als dom moet worden afgeschilderd is op zich OOK propaganda. Trap maar niet in de val te denken dat ie dom was. Immoreel wel, ja. Maar dom, neen, ik denk dat het een zeer getalenteerd doch helaas immoreel sujet was. En dat denk ik overigens van alle dictators en toppolitici. Van Rompuy, Dijsselbloem, Verhofstadt … geen idioten. Volgens mij zonder uitzondering stuk voor stuk ERG intelligent.
  Kortom, dat soort talenten zou ik maar al te graag ingeperkt zien door moreel besef.

  Sam Asta [3] reageerde op deze reactie.
  rob [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Scrutinizer [2]:
  Nee hoor, die gasten zijn en waren absoluut niet dom. En dat ze hun intelliegntie misbruiken om de burger te bestelen en op te lichten staat ook als een paal boven water. De grap is dat daar wetten voor zijn maar die worden massaal straffeloos overtreden.

  De uitspraak van Andrew Jackson is echter veel algemener dan alleen voor politici (al noemt hij die wel als voorbeeld).

  Het zou uitermate slecht zijn als slimme mensen dingen niet meer mogen uitvinden of doen omdat die volgens anderen immoreel zijn.
  Dat vond men indertijd ook van de industriele revolutie en nu weer van de IT-revolutie; omdat die in eerste instantie banen kosten en dat zou immoreel zijn.
  Maar de industriele revolutie heeft wel geleid tot een ongekende ontwikkeling en meer banen en dat zal de IT revolutie ook doen.

  Scrutinizer [5] reageerde op deze reactie.

 4. @rob [4]: I.t.t. tot politici beschikken IT-ers, industrielen en uitvinders niet over het geweldsmonopolie. Dat lijkt me een cruciaal verschil.

Comments are closed.