goud_kerkVrijspreker: Ondanks dat U bij Uw vorige bezoek aan een Rooms Katholiek land (De Philipijnen) helemaal kaal bestolen werd, was U de afgelopen week toch weer op studiereis in een Rooms Katholiek land (Peru) en bezocht de kerk in het plaatsje Andahuaylillas.

Opperdienaar: Ja en ik heb er veel van geleerd. Bij dit soort landen regeert de leugen. Het begint met de onbevlekte ontvangenis en als een nieuwe human resource (kind) eenmaal ziet dat zijn ouders daar volmondig mee instemmen, is zijn onvermijdelijke conclusie dat je moet liegen en bedriegen dat het gedrukt staat om vooruit te komen. Daarna zijn ze niet meer in staat waarheid van leugen te onderscheiden en kun je ze van alles wijs maken. Hun nieuw verkregen incompetentie gaat wel te koste van hun productiviteit, dus dit soort landen vaak arm en crimineel. In de top 50 van meest moorddadige steden, liggen er 20 in Latijns Amerika en ze liggen bijna allemaal christelijke landen. Het zal ook uitmaken dat deze locaties allemaal een geweldadige verleden hebben van koloniale verovering. De enige steden in Afrika liggen in Zuid Afrika, waar het eerste concentratiekamp werd uitgevonden door de Britten tijdens de boerenoorlog en er flinke strijd was met inheemse stammen. Er komt maar 1 Aziatische stad in voor.

Het Incarijk werd veroverd door de Spanjaarden die er gelijk het Rooms Katholieke geloof gingen verspreiden onder de Inca’s. Tenminste onder degenen die ze niet vermoord hadden, zoals dat nu met het geloof in democratie gebeurt. Op zich waren die daar wel voor te porren, want de Spanjaarden waren sterker gebleken, dus het eerste waar je dan aan denkt, is de kwaliteit van je onzichtbare vriend. Dus toedeledokie Pachamama, hallo Jezus.

Vrijspreker: Vuurwapens en paarden zullen ook wat uitgemaakt hebben.

Opperdienaar: Die waren dan weer een gevolg van de kwaliteit van je onzichtbare vriend. Uitvindingen zoals vuurwapens komen ook van je onzichtbare vriend, zoals uitvindingen nu van de overheid verwacht worden.

Wat opvallend was, is dat er een zwarte Jezus aan het martelkruis hing. Dit omdat zwart positiever was voor de Inca’s. Zo werden er nog een aantal cosmetische aanpassingen gedaan aan het ware geloof. Hadden die Inca’s toch het idee dat ze invloed hebben net zoals vandaag de stemmende onderdaan het idee heeft dat hij invloed heeft.

Vrijspreker: Wat viel er verder nog op? 

Opperdienaar: Hoewel Andahuaylillas een klein plaatsje is, zit er een ongelofelijke hoeveelheid goud in de kerk.

Aan de uitgang zijn 2 muurschilderingen te zien. De linker gaat over de hel. Er is te zien hoe rijke mensen een brandende stad met een skelet en een monster met enge tanden tegemoet gaan.

anda-03

huaro1

Aan de rechter kant zijn mensen te zien die bijna geen kleren hebben en al hun bezittingen hebben afgestaan aan de armen (via de kerk). De drieëenheid probeerde de hemelgangers naar de hemel te slepen met dunne lijntjes, maar uiteindelijk bleef het de vrije keuze van de gelovige. Bij F staat de rijke zijn geld af om in de hemel te komen.

Eén van de toeristen vroeg zich af hoe de boodschap dat rijkdom slecht was, te rijmen was met het goud achter haar rug en de armoede buiten de deur.

hemel

Vrijspreker: Dat lijkt me logisch. De regels gelden niet voor de regelgever

Opperdienaar: Inderdaad, regels komen van de heerser voor de onderdaan. Hoewel het bewonderenswaardig is hoe de kerk het laatste privé goud uit de Inca’s sleepte, blijft het primitief vergeleken met de huidige overheid. Die gebruikt niet alleen  de armen, maar ook infrastructuur, milieu, klimaat en enge bommengooiers om de onderdaan leeg te melken. Alle propaganda komt hier primitief over. Zelfs de reclame en soap opera’s zouden in Nederland een facepalm opleveren. Maar vanuit historisch oogpunt zeker interessant om de ontwikkeling van propaganda te zien. Het afhandig maken van mensen hun geld via dit soort leugens, schendt niet eens het non agressie principe.

Vrijspreker: Als je mensen voorliegt over een produkt dat ze van je kopen, maakt dat de transaktie onvrijwillig (als de waarheid uitkomt, zullen ze niet terug komen en teleurgesteld de relatie verbreken). Als je mensen een medicijn verkoopt voor een niet bestaande ziekte genaamd zonde, lijkt mij dat ook bedrog en daarmee een non agressie overtreding.

Opperdienaar: Als de leugen nooit uitkomt (de doden in hemel en hel praten niet){jcomments off}, is het wel duurzaam. Het hoeft ook niet schadelijk te zijn voor de relatie als de leugenaar zelf niet weet dat hij liegt. Dan is hij mede slachtoffer en zal zijn leugen hem waarschijnlijk vergeven worden.

31 REACTIES

 1. Er wordt hier voorbijgegaan aan het feit dat veel van het geweld in Latijns Amerika wordt veroorzaakt door de drugshandel.

  Westerse overheden creëren met hun verboden een lucratieve handel waar de bevolking van deze landen dan de dupe van zijn.

  Overigens ben ik het helemaal eens met de strekking van het artikel dat religies (samen met overheden) de reden zijn voor een groot deel van de onrust, misstanden en oorlogen in de wereld.

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.

 2. ” . . .Daarna zijn ze niet meer in staat waarheid van leugen te onderscheiden en kun je ze van alles wijs maken.. . . ”
  Deze week kwam ter sprake “Belasting is diefstal”
  Een aanwezige wierp zich op om Te verkondigen dat dit onzin is omdat “belasting is heel wat anders”.
  Op mijn vraag wat dat ” anders ” dan is, kreeg ik te horen dat dat een heel andere vraag is.
  Het is me niet gelukt een verklaring voor dat “anders” te krijgen.

  Andre [4] reageerde op deze reactie.

 3. Ik begrijp bovenstaande verhaal niet omdat het uitgaat van zaken die kant noch wal raken. Ik heb gereisd en gewoond in alle bovenstaande plaatsen en ik kan u zeggen dat ik 2 keer beroofd ben (niet door de overheid) namelijk in Amsterdam en in Den Haag.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 4. re. Opperdienaar: Ja en ik heb er veel van geleerd. Bij dit soort landen regeert de leugen.

  In welk land regeert de leugen eigenlijk niet?
  Vooral in de westerse wereld met al zijn leugenachtige statistieken.

  Is bovenstaande verhaal een nieuwe propaganda stunt tegen het christendom?

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 5. @WijRos [7]: “Ik begrijp bovenstaande verhaal niet omdat het uitgaat van zaken die kant noch wal raken.”
  Noem even de uitgangspunten die kant nog wal raken, dat maakt je kritiek een stuk sterker. Dat jij de 50 moorddadigste te steden in de wereld bereisd hebt en er niet bent beroofd, legt namelijk niet een fout uitgangspunt van mij bloot. Toen u in Honduras, San Pedro Sulas was, voelde u zich veiliger dan in Den Haag? Weet u het verschil tussen anekdotisch bewijs en statistiek?
  @WijRos [8]:
  Westerse landen zijn overigens ook Christelijk, dus dat maakt uw redenering er niet sterker op.
  Is uw kritiek misschien propaganda voor christendom. Een automatische slecht overdachte paniek reactie?

  WijRos [10] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [9]: U sprak over de Philippijnen en over Peru dacht ik. U had het over studie reizen wat er dan ook maar bestudeert moest worden laat uw artikel buiten beschouwing.
  Zoals al eerder genoemd gebruikt BI statistieken. Nu worden in veel “ontwikkelingslanden” zoals men dat in het ontwikkelde NL pleegt te noemen statistieken veel eerlijker ingevuld dan in de ontwikkelde landen.
  Ik wil niet ontkennen dat de in BI genoemde steden niet gewelddadig zijn maar dat heeft zoals iemand eerder al noemde te maken met de door de VS gecriminaliseerde drugs. Ik woon toevallig in een land waar erg veel drug geproduceerd worden. U hebt er geen idee van hoeveel slechte invloed de VS en in mindere mate de EU op de veiligheid heeft in de Latijns Amerika. Wist u dat u als onschuldige burger in de VS meer kans heeft dood geschoten te worden door de politie dan door een misdadiger? Komt dat ook in de BI statistieken? Ik denk het niet.

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 7. @WijRos [10]:
  Ja dat wist ik, maar wat is nu het verkeerde uitgangspunt?
  Dat ik de statistieken van BI vertrouw? Ik heb ook aardig wat gereisd, zo’n 75 landen en moet zeggen dat ik niet christelijk Azië inderdaad als veiliger ervaar dan Latijns Amerika.
  Nogmaals: De slechte invloed van de VS en de EU aanhalen om het christendom te verdedigen…….
  Tja het is triest dat ik dat moet herhalen, maar met dat argument schiet je jezelf in de voeten.

 8. re. christendom

  U heeft gelijk ik heb nog geen antwoord gegeven op uw stelling dat het christendom de oorzaak is van alle geweld.
  Het was niet mijn intentie om het christendom vrij te pleiten omdat de door u genoemde zich christelijk noemende landen vooral gewelddadig zijn om hun “vredelievende waarden” te verdedigen dit schijnt trouwens ook bij Moslims, Boedisten en Hindoes voor te komen. In Japan en China waren de strijders voor het geloof ook nogal gewelddadig.
  Als uw stelling zou zijn dat geloof vaak tot gewelddadig gedrag leidt dan kan ik dat ondersteunen. Het is volgens mij niet specifiek christelijk. De gewelddadigheid in de Philipijnen wordt door de daar wonende chinezen vaak aan de VS verweten kan ik u vertellen. Ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit.

  re. reizen

  Mooi dat u ook veel reist. Ik heb zowel in Azië, Afrika en in Zuid Amerika gereisd en geleefd. Ik heb mij altijd onveilig gevoeld in Afrika (een aantal keren bloed door de straat zien stromen o.a. in het vredelievende Ivoorkust en Gambia) en eigenlijk nooit onveilig gevoeld in Zuid Amerika (m.u.v. één keer wat schieterij in Caracas) en in Azië (m.u.v. 2 keer een door kogels doorzeefde auto op de snelweg bij Manila).
  In Noord Afrika heb ik de meeste kogels om mijn oren horen fluiten en in NL ben ik dus 2 keer beroofd. Met andere woorden om de onveiligheid in de samenleving even met een geloof te koppelen lijkt mij wel erg kort door de bocht.

  WijRos [13] reageerde op deze reactie.

 9. @pcrs [5]:

  Waarom niet ? Omdat volgens de definitie op vandale.nl er geen sprake is van diefstal als je niet alles voor jezelf houdt. En volgens mij is daar bij de overheid sprake van (herdistributie van bezittingen terug naar belastingslaven).

  Dat jij en ik daar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een andere mening over het begrip diefstal hebben, toont alleen maar aan dat dit blijkbaar voor meerdere interpretaties vatbaar is.

  pcrs [16] reageerde op deze reactie.

 10. @WijRos [13]:
  Ik denk dat het voornamelijk met leugens te maken heeft. Over water lopen, opstand uit de dood, water in wijn veranderen, een paar broden en vissen oneindig blijven delen.
  http://www.wben.com/pages/20436661.php?contentType=4&contentId=16379173
  Niet religie an sich maar het collectieve geloof in leugens. Religie is daar een uiting van en christendom, vooral RK geloof een exponent. Moslim geloof en jodendom kennen ook aardig wat leugens, maar Boeddhisme is denk ik een stuk meer down to earth. Ik weet niets van taoïsme, maar vermoed dat daar ook niet te veel gekkigheid in zit.
  Wat wel gevaarlijk is aan Azië is dat ze heel gehoorzaam zijn. Dat maakt drama’s als in China onder Mao dan ook weer mogelijk.
  Het is iets dat moeilijk te bewijzen valt omdat je geen gecontroleerd experiment kunt doen en alleen naar correlaties kijkt. Wat mij opvalt in geweldadige landen:
  -Armoede
  -Slecht loodgieters werk
  -Herrie
  -Sterk geloof
  -Hypocrisie en dubbele moraal

 11. re. Wat mij opvalt in gewelddadige landen:
  -Armoede etc.

  Is de VS zo veel armoediger en heeft het meer herrie dan de EU? Het is wel veel gewelddadiger. Ik vraag mij of of deze theorie juist is.

  Over die gehoorzaamheid van Azië zijn we het wel eens. Dat is hun voordeel om betrouwbare producten ten maken maar hun nadeel als er iets fout gaat.

  re. Ik denk dat het voornamelijk met leugens te maken heeft.

  Is er één volksstam of land in de wereld waar niet met mythes en leugens gewerkt wordt?

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 12. @pcrs [16]:

  Dat lijkt mij ook. Ik vraag me dan ook af wat die lieden bij vandale.nl bezielt. Wellicht is de betonrot in de bovenkamer toegeslagen. Ik heb ergens nog een NT2 van deze “meest toonaangevende” (wtf is dat ??) firma staan waar ik ook een aantal vreemde (althans voor mij) begripsverklaringen zag staan.

  “Van Dale Uitgevers is de meest toonaangevende en gezaghebbende uitgever van woordenboeken in Nederland en België. Van Dale verzorgt een groot en gevarieerd aanbod met tientallen titels op taalgebied om taalgebruikers effectief te ondersteunen. Met zorgvuldigheid en respect beschrijft Van Dale de taal zo compleet mogelijk, niet alleen het Nederlands, maar ook vreemde talen. ”

  Hmm.

 13. @WijRos [17]:
  Het aangeven van corelaties is op zich nog geen theorie over de oorzaak gevolg verbanden. Ik stel niet dat armoede geweld veroorzaakt en niet dat geweld armoede veroorzaakt. Ook in de VS zie je het meeste geweld waar de meeste armoede is. Ik stel ook niet dat slecht loodgieterswerk armoede veroorzaakt of geweld. De VS zijn het hart van het empire, daar wordt geweld verheerlijkt.
  Mijn enige theorie is dat breed geloof in leugens armoede veroorzaakt. Dit omdat het innovatie schaadt. Je kunt niet effectief een bedrijf runnen als je denkt dat je met bidden een proleem oplost.

  WijRos [20] reageerde op deze reactie.

 14. @pcrs [19]:

  re. Je kunt niet effectief een bedrijf runnen als je denkt dat je met bidden een probleem oplost.

  Volgens mij mist u veel fundamentele kennis over geloof en het runnen van een bedrijf. Je ziet vaak dat bedrijven prima gerund worden door mensen gelovig zijn. Zelfs streng gelovige volksgroepen zoals Mennonieten etc. zijn vaak zeer succesvolle ondernemers. Ik denk dat uw theorieën over het geloof net als ene heer Karl Marx uw oordeel sterk beïnvloeden.
  Ik zou graag eens horen van u waar succesvolle atheïstische ondernemers vindt.

  pcrs [21] reageerde op deze reactie.

 15. @WijRos [20]:
  Die ondernemers zoals de broertjes Baan van Baan software gingen dan ook niet bidden om hun bedrijf succesvol te maken. In hun geval was dat frauderen.
  Ik ken christenen die niet gaan bidden voor een broodje tonijn, die gaan dan naar de koelkast. Zo vertrouwen ze er ook niet op dat ze 5 broden en 2 vissen kunnen breken om een groot gezelschap te voeden. Gelovigen zetten hun geloof opzij zodra ze de straat over steken. Dan kijken ze naar links en rechts of er wat aankomt. Niks geloven en dat is natuurlijk de enige reden dat ze de evolutie overleefd hebben. De echte gelovigen zijn al lang opgegeten.
  Maar ik merk al dat er met u niet te redeneren valt. Een paar tegenvoorbeelden en de tegenstander met Marx besmeuren, veel verder komt het niet.
  Moet ik nu al die katholieke concentratiekamp medewerkers voorzichtig met u gaan associëren? Lekker afzinken in een non intellectuele poep gooi wedstrijd?
  Laat maar zitten. Ik begrijp dat de barrière om rationeel te gaan nadenken te groot is. Blijf maar lekker geloven. Als het zo uitkomt tenminste.

 16. Met de strekking van het artikel ben ik het eens. Daarnaast ben ik het ook eens met sommige reacties, namelijk dat misdaadstatistieken een slechte graadmeter zijn. Ten eerste komen deze statistieken van een overheid. incompetentie en moedwillig onderrapporteren, het gebeurt al in Nederland met het simpelweg niet in behandelen nemen van aangiftes. Bepaalde toeristische landen zoals Thailand en Cambodia publiceren in het geheel geen misdaadcijfers, omdat dat de toeristen af zou schrikken. Toeristen die onnatuurlijk om het leven komen worden steevast genoteerd als ongeluk (val van het hotelbalkon), zelfmoord of overdosis drugs. En in Latijns-Amerika, dat valt niet te ontkennen, speelt de drugsoorlog een grote rol. Natuurlijk heeft men er daar, zo dicht bij de VS, veel meer mee te maken dan in Azië. Ook de vele door de VS opgeleide dictators hebben hier aan bijgedragen. Trefwoorden ‘school of the americas’ & ‘operation condor’.

  Geloof is gewoon het smaakje van de leugens. In Zuid-Amerika is dat de Katholieke kerk, in Nederland de Linkse kerk.

  pcrs [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Marnix [22]: Ik ga er even vanuit dat elke overheid ongeveer even veel vervalst. Dat is misschien niet helemaal juist, maar mijn persoonlijke indruk is toch dat in Latijns Amerika met al die sloppenwijken de werkelijke statistieken ook hoger zullen zijn. De politiek is ook een graadmeter. Hoeveel hyperinflaties en militaire coupes zijn er nu al niet geweest daar?
  Ik denk ook dat de indoctrinatie van de llinkse kerk later in een mensenleven begint dan religie. Vandaar ook dat typische linkse kerklanden als Zweden vrij veilig zijn om in rond te lopen. De leugens van de linkse kerk zijn ook minder absurd. Ze proberen er altijd nog een soort wetenschappelijke onderbouwing aan te geven. De leugens van de RK zijn gewoon krankjorum en niet meer van deze tijd. Dat is veel schadelijker, denk ook aan de pedofilie schandalen in de RK kerk. Ik denk niet dat dit op een dergelijke schaal in de linkse kerk gebeurt. Diederik Samson misbruikt zijn gehandicapte kind alleen om stemmen te winnen, dat is denk ik zo ver het gaat.

  WijRos [24] reageerde op deze reactie.

 18. @pcrs [23]:
  U spreekt steeds over intelligentie en ratio. In uw verhalen kom ik alleen maar wat meningen tegen die nergens op gebaseerd zijn dan uw observaties op afstand. Ik ben de laatste die zegt dat de kerk iets goeds doet maar u verheerlijkt het socialisme wel heel erg. Tot nu toe heeft het socialisme in al zijn vormen (Nationaal socialisme, Mao communisme en het Leninisme) de laatste honderd jaar veel meer gelogen en mensen levens geëist dan het christendom. De kerk liegt, maar het socialisme zoals we dat in Europa en in de VS kennen liegt er ook maar wat op los met hun gemanipuleerde statistieken etc.

  pcrs [25] reageerde op deze reactie.

 19. @pcrs [25]: In verscheidene verhalen hierboven geeft u aan dat de (RK) kerk veel schadelijker zou zijn dan de socialistische kerk. Ik probeerde met feiten het omgekeerde aan te tonen. Maar u vindt uw observaties en meningen belangrijker dan feiten is mijn indruk.
  Bedenk wel dat bijna alle echte wetenschappers uit de 17e eeuw een theologische achtergrond hadden. Dus blijkbaar stimuleerde de kerk het vrije denken zonder de barrières waar u over sprak hierboven.

  pcrs [27] reageerde op deze reactie.

 20. @WijRos [28]:

  Een voorbeeld van die “wetenschappelijke onderbouwing” is Keynesianisme. De centrale banken en overheden gebruiken dit als basis voor hun handelen. De economische “wetenschap” wordt hoofdzakelijk vertegenwoordigd door deze stroming. Een duidelijk voorbeeld van iets dat als wetenschap gepresenteerd wordt maar dat niet is. Voor een gelovige in de linkse kerk is dit hun waarheid, maar het is gewoon een leugen. De mate van absurditeit lijkt me er eentje van persoonlijke smaak, en daar is een gezegde over.

  WijRos [31] reageerde op deze reactie.

 21. @WijRos [28]: Uw opmerking geeft aan dat U niet begrijpt wat verheerlijken is.
  Andre NI geeft inderdaad mooi aan met Keynesiaanisme wat een wetenschappelijke onderbouwing ik bedoel. Dat wil absoluut niet zeggen dat ik zo’n onderbouwing onderschrjf of dat deze klopt, vandaar het woord ‘probeer’. De kerk probeert nooit een wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor over water lopen of uit de dood terug halen of vissen en broden breken. Dat zijn gewoon keiharde feiten. U bent te emotioneel geinvesteerd in uw religie en daarom kunt u niet neutraal lezen en begaat de ene blunder na de andere in dee disussie.
  pfff, verheerijken van socialisme, omdat ik vaststel dat je er veiliger over straat kan lopen dan in de meeste RK landen, wat een totale onzin.

Comments are closed.