Collectie_Museum_van_het_Belgisch_Trekpaard_2014_StamboekPlaneconomie zonder grenzen. Minister Bussemaker komt met een register voor topvrouwen, zo berichtte nu.nl afgelopen woensdag.

Het voornemen van de minister heeft een reden. Vorige maand besloot de Europese Commissie dat er meer vrouwen op topposities moeten komen. Nederland wil zo’n verplichting niet, maar onder druk van de beslissing van de Europese Commissie gaat minister Bussemaker bij het bedrijfsleven langs de deuren om een klapper met topvrouwen samen te kunnen stellen.

Als je wilt weten of iemand geschikt is voor een functie hoef je alleen maar naar het track record van de kandidaat (m/v) in kwestie te kijken. Gedrag in het verleden is doorgaans de beste voorspeller van gedrag in de toekomst. Dat geldt eens te meer bij topfuncties, want daarvoor kom je pas in aanmerking als je meerjarige werkervaring hebt (lees: jezelf al eens bewezen hebt). Dus cv opvragen, natrekken en de opgegeven referenties aan de tand voelen. Daarna weet een werkgever wel of hij of zij met de kandidaat in zee moet gaan. Maar als het om getalenteeerde vrouwen gaat is dat kennelijk niet voldoende. Die hebben een certificaat nodig.

Hoe zou dat zijn om als vrouw met een professie of carrière opgenomen te worden in een soort van topvrouwencatalogus waaruit bedrijven (de overheid ook?) kunnen kiezen? Moeten ze ook een foto meesturen met het cv? In dat geval wil ik best in de selectiecommissie zitten.

Maar even alle gekheid op een stokje. Met dit soort initiatieven ondermijnt minister Bussemaker toch juist het imago van carrièrevrouwen? Een vrouw omdat het moet, dát is het beeld dat ze hiermee oproept. Terwijl het toch juist de bedoeling is dat een vrouw een functie krijgt omdat haar capaciteiten nodig zijn op die plek.

Kortom, het paard wordt weer eens achter de wagen gespannen. Een partij als de PvdA heeft daar zo’n beetje het patent op. (Quizvraag: van welke partij is minister Bussemaker lid?)

Soms is de ergste vijand van een vrouw een andere vrouw. Maar als een man dat zegt is dat natuurlijk vréééselijk seksistisch.

Paul Verhaegh

5 REACTIES

  1. Bussemaker geeft hiermee het signaal af dat vrouwen het zwakkere geslacht zijn.
    En weet je? Het is veel makkelijker om als vrouw boven te komen drijven dan als man in een mannenwereld.
    Maar dat schijnen de marxisten niet te snappen.

  2. Een echte top-medewerker of top-manager (hetzij man, hetzij vrouw, hetzij van een andere planeet), heeft zo’n idiote lijst niet nodig. Die komen echt vanzelf wel tevoorschijn op de plek waar hij/zij/het de beste prestaties levert en het meeste plezier in het werk heeft.

    Ze zouden bij de PvdA beter eens aan een lijst beginnen met kleaute-ambtenaren en beleidsmakers en bestuurders, die vóór verkiezingen leugens verspreiden die ze ná verkiezingen niet nakomen, of die werkelijk nutteloos, of erger: belemmerend werk doen.

Comments are closed.