anarchyOp een gegeven dag zag ik het voor het eerst verschijnen. Een witte ongrijpbare crème-achtige substantie. Het verscheen overal. Het bedekte al wat mooi was. Ik kon het niet wegpoetsen, het was als honing. Ik liep over straat en het daalde overal neer. Ik werd bang en trok me terug naar de natuur. Ik rende, maar kon niet ontkomen. Ook in de natuur waren lucht en aarde bezwangerd van deze amorfe witte substantie.

Stemmen op de achtergrond. Ze praten op mij in. Accepteer de witte substantie. Ga rustig op de rug liggen in de sneeuwachtige deken. Ik ging even liggen en voelde mij wegzinken. Denkprocessen namen af. Ik verloor mijn identiteit. Toen ik me dit besefte zette paniek in en rende ik vele dagen en nachten.

Toen ik wakker werd herkende ik de droom. De witte substantie zijn de politieke leugens die in de huidige maatschappij regeren. En deze verstikken. Voor ik ging slapen was ik kwaad op al de huichelaars die onder hun stenen vandaan kwamen kruipen sinds Charlie Hebdo. Ik voelde dat mensen een net van leugens aan het spannen waren en bijna niemand de waarheid sprak.

De leugens zijn enorm. Niet alleen liepen er dictators mee in de mars die journalisten opsloten. Het is ook zo dat enkele dagen na Charlie Hebdo dezelfde mechanismes als na 9-11 zichtbaar worden. De politici zien hun kans en willen internet onderwerpen. De politici zien hun kans en zetten overal militairen op straat neer. De politici zullen nog heel veel afschuwelijke wetgeving verzinnen om ons te beschermen. Voorbij gaande aan het feit dat de moordenaars van Charlie Hebdo bekend waren en gevolgd werden door de geheime diensten. Net zoals de moordenaar van van Gogh. En dat plotseling het volgen van deze personen gestopt werd. Waarna de daders hun afschuwelijke daad uitvoerden. De geheime diensten zijn door hun eigen falen de lachende derde. Een cabaretier is intussen in Frankrijk slechts dagen na de mars voor het vrije woord opgepakt. Maar niemand die kritische kanttekeningen zet bij de effectiviteit van de geheime diensten. Hun falen lijkt juist beloond te worden.

De wetgeving in Nederland die het vrije woord aan banden legt wordt niet afgeschaft. Mein Kampf is nog steeds verboten. De paragrafen van majesteit schennis zijn nog daar. Er is geen vrij woord, gelovigen en joden mag je niet ongezouten de waarheid zeggen. Er is nog steeds een cordon sanitaire om wat een van de grootste politieke partijen is, waarmee het vrije woord van grote groepen Nederlanders en het recht op vertegenwoordiging incl regeringsmacht wordt ontzegd.

U begrijpt het, de witte amorfe crème die politiek heet brengt netto noch heil noch schoonheid. Maar ellende voor velen. Ik besloot verder te rennen. Ik kwam uiteindelijk aan in een mooi oud herenhuis, Ik ging naar de WC. De WC stroomde door mijn plasje over, er was een heel vreemde constructie verantwoordelijk voor de overstroming die slechts in dromen bestaat. Om een lang verhaal kort te maken, ik analyseerde de situatie, en loste een verstopping in het bad op door mijn hand in de drab te druipen, de prop te verwijderen, waardoor de WC en het bad weer doorstroomden en alles als schoon tevoorschijn kwam.

De dame des huizes glimlachte en liet een dienstmaagd de overgebleven spetters vuiligheid van het parket wegpoetsen. Zij besefte mijn overwinning. En gaf me de prijs. Zij gaf me haar begrip en waardering. Ze ging mij voor naar een salonachtige bibliotheek vol met boeken en mooie en interessante voorwerpen. Ik durfde nauwelijks kennis te nemen van alle mooie boeken en opgebouwde kennis. Boeken en cultuur relicten uit een voorbij tijdperk waarin de maatschappij veel minder gericht was op herverdelen van welvaart maar waar de creatieve geesten zich richten op de wonderen van de natuur de kunsten en de wetenschap. De negentiende eeuw.

Op het moment dat in de politiek meer te verdienen is met herverdelen en lobbyen, zal dat het centrale thema van een “beschaving” worden. En zullen de creatieve geesten zich niet op kunsten of wetenschappen stortten, maar op de politiek. Of op de diverse van de politiek afhankelijke organisaties. Om daar zonder veel risico een goed inkomen te verwerven. Herverdelen is thans vele malen profijtelijker dan innoveren of ondernemen. We worden een land waar politiek alles bepaalt. Er ontstaat een witte creme die al wat schittert bedekt en verstikt. Of een prop in de afvoer. Innovatie wordt gesmoord doordat bestaande bedrijven middels de politiek hun belangen hebben geborgd. Het politieke domein zegeviert op het rationele kunstzinnige en wetenschappelijke domein. Zolang kapitalen gewonnen en verloren kunnen worden door politieke gunsten, zal de energie van de mensheid zich verspillen.

De elite die er thans is, politici, lobbyisten en managers die optimaal de politiek weten te bespelen, zal ooit verdwijnen. Geen groot gemis. Er komt een elite weerom van echte ondernemers, innovatoren en wetenschappers die niet schatplichtig zijn aan de laatste politieke waandenkbeelden. Er is dan geen web van regels en vergunningen meer dat als een schimmelcreme alles bedekt en overwoekert. Maar die situatie is thans nog een natte dagdroom……

3 REACTIES

  1. Ondanks dit alles zullen ECHTE ondernemers doorgaan met nieuwe ideeën en bedrijvigheid creëren. De ECHTEN zullen nooit ambtenaar worden.

  2. Ook deze ondernemer zal niet opgeven. Ondanks alle regels en wetten die het de ondernemer steeds moeilijker maken. Opgeven, dames en heren, kan altijd nog…..

Comments are closed.