100_1608Beetje pakkende titel voor de verandering. Maar wel de waarheid. Ik steun met genoegen sommige religieuze fanatiekelingen. Libtertarisch Nederland heeft een afkeer van religie. Maar dat hoeft niet altijd terecht te zijn. In dit korte artikel wil ik het opnemen voor enkele religieuze fanatici. En leg ik uit waarom.

Het gaat om de monniken van de Sintsixtusabdij te Westvleteren. Een paar dozijn mannen. Die hun leven wijden aan god. En aan nog iets anders…………

Om hun leven van contemplatie en dienaarschap aan god te bekostigen leven de monniken niet van subsidies of giften. Neen. Ze brouwen gewoon het beste bier ter wereld (link wiki). De onovertroffen Westvleteren 12.

Om hun boodschap te verkondigen blazen ze zichzelf niet op in conflict zones. Ze doden geen mensen roepende “God is groot”. Neen. Ze brouwen bier en hebben een website.

mijn voorraadje westvleteren{afbeelding, deel van mijn voorraad, blauw is de Westvleteren 8, goudkleurig de 12, die echter 10,2% vol alc bevat}

Toen hun klooster in elkaar dreigde te storten besloten ze gewoon tijdelijk wat meer bier te brouwen. Om daarna tot de orde van de dag over te gaan. En een in mijn ogen nogal zinloos maar onschadelijk leven na te streven gericht op het dienen van god.

Alhoewel ze rijk zouden kunnen worden van hun bier behoort dat niet tot hun prioriteiten. Ze hebben derhalve na de nieuwbouw van hun klooster de productie weer teruggeschroefd en men kan via deze website kijken naar de paar uur in de week dat men de mogelijkheid heeft ze te bellen. En een bestelling te plaatsen. Maximaal twee bakken per keer. Wat je daarna kan ophalen. Maximaal een keer in de twee maanden. Op bepaalde vooraf besproken tijdstippen.

Hieronder hoe het in de praktijk gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=_C6IElCKo9M

Je kan ook via internet op de zwarte markt de biertjes bestellen, op marktplaats kan je een kist kopen voor 150 euro. Of 7 euro per flesje. Sommige slijterijen verkopen flesjes voor ongeveer 15 euro per biertje. Dit is illegaal doorverkocht bier, de monniken verzoeken om het bier niet door te verkopen, maar het smaakt net zo lekker.

Het zijn hoe je het ook ziet religieuze fanatici. Hun hele leven gedienstig aan god. Wat mij betreft mogen er meer van dit soort fanatici zijn. Ik drink hun smakelijke biertjes gaarne. En wens hun het allerbeste. Proost!

23 REACTIES

 1. Leuke info!
  Maar 104 euro voor 2 bakken bier is inderdaad goeie handel.
  Trouwens, de Duitsers brouwen ook prima bier.

 2. @Matthijs [2]: Libertarisch NLbestaat niet >> ik bedoel de libertarisch denkende nederlanders

  @BSN [4]: Je bent behoorlijk gedreven en fanatiek als je je hele leven wil wijden aan god. Vandaar dat de term fanaticus volgens mij wel toepasselijk is. Dat bijna alle religieuze fanatici de medemens lastig vallen met hun denkbeelden is jammer, deze mensen stellen hun hele leven in dienst van een ideaal, god dienen. Dat is een extreme vorm van toewijding.

  BSN [14] reageerde op deze reactie.

 3. Religie of anders gezegd godsdienst, niet te verwarren met geloof, is de belangrijkste bron van elk geweld.

  Godsdienst is uitsluitend een manier om volgens je geloof te leven. Maar Godsdienst gaat NOOIT boven de wetten van een gemeenschap. Een godsdienst die vindt dat ze andersdenkenden mag dwingen tot haar zienswijze is geen godsdienst maar een dictatuur.
  Tegen een dictatuur mag je je verzetten; daar is niets illegaals aan maar een uiting van je recht op persoonlijke vrijheid.

  G.Deckzeijl [16] reageerde op deze reactie.

 4. Libertarisme is en religie, net als socialisme, communisme, fascisme en wat al niet. Stalin, Mao en Hitler waren de grootste moordenaars uit de 20ste eeuw en er werd in de 20ste eeuw bijna niemand officieel vermoord door islam, Catholicisme of wat dan ook.

  In werkelijkheid wel natuuurlijk, maar een auteur die een artikel begint met leugens, zal als fanatiekeling reageren op nog meer informatie.

  Ik ben al 3 vrienden verloren aan alcoholische drank.
  Daarom drink ik zelf niet meer, al heb ik dat nooit veel gedaan.
  En hier zowel als elders, verbaast mij weer de corruptie van Nederlanders die niet eens politicus zijn of politie agent.

 5. @Matthijs [7]:

  “Kip en ei.
  Meeste sectes, zoals de Islam, reageren naar mijn idee. Ze initiëren niet, kan er uiteraard naast zitten”

  Mee eens.

  En paradoxaal genoeg zijn onze onderdrukkers tevens die van de moslimlanden.

 6. @Ratio [9]:

  Trouw zijn aan wat je gelooft noem ik geen fanatisme. Zelfs proberen mensen van je standpunten te overtuigen is dat niet. Dat is gewoon uitwisselen van gedachten. Op het moment dat je dat op gaat dringen, al dan niet met geweld, kom je aardig in de buurt van die term.

  Voor alle duidelijkheid, ik ben niet gelovig.

  Ratio [20] reageerde op deze reactie.

 7. Ik vind het raar dat sommigen zich libertariër noemen en anderen niet de vrijheid geven te geloven. Ik geloof in Jezus en ik voel mij zeer aangetrokken tot het libertarisme.Jezus gaf/geeft mensen ook de vrije keuze wat te doen met hun leven. Leven in vrijheid is het hoogste doel en je medemens behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

  Ratio [18] reageerde op deze reactie.

 8. @zrast [17]: De combinatie libertariër en religie ligt in Nederland helaas moeilijk. We stoten maar al te vaak gelovigen af. Ook op deze site zijn soms heel felle debatten gevoerd tussen gelovigen en ongelovigen.

  Het is vooral belangrijk te kijken wat ons verbindt. En niet wat ons verdeelt. Ik hoop dat we intussen op deze site toleranter zijn geworden voor elkaar. Als je als gelovige en ongelovige libertariër niet samen kan werken op een site als deze dan is dat triest. Helaas is het soms nog het geval dat men niet goed kan omgaan met gelovige libertariërs. Soms heb ik ook vooroordelen. Ik wil je welkom heten en hoop dat we beter met elkaar om leren te gaan dan in het verleden.

  zrast [19] reageerde op deze reactie.

 9. @BSN [14]: Voorbeeld van fanatiek dat zonder zendingsdrang is. Je hebt fanatieke Feyenoord supporters die absoluut niet willen dat de supporters van de tegenpartij overlopen en opeens Feyenoord gaan steunen. Dus je kan fanatiek zijn zonder zendingsdrang. Trouw is standvastigheid, fanatiek is je met hart en ziel overgeven aan een ideaal. Dus volgens mij is het te verdedigen dat de monniken fanatici zijn. Ze zijn meer dan standvastig / trouw.

  BSN [21] reageerde op deze reactie.

 10. @Ratio [20]:

  ‘Tis maar welke waarde je aan ‘fanatisme’ wil toeschrijven.

  Voor mij zijn die monniken – voor zover omschreven in het artikel – geen fanatici. Ik bedoel, op die manier zou je ze ook als bierbrouwers fanatici kunnen noemen omdat naast het geloof belijden het enige is wat ze doen.

  Fanatieke voetbalsupporters beschouw ik als zwakbegaafd. Ik ben niet religieus maar ik zou nog eerder monnik worden dan voetbalsupporter 🙂

 11. @G.Deckzeijl [16]:
  Geloven staat je vrij en dat doe je met je eigen hersen; het doet er niet toe of jij het daar mee eens bent.
  Maar een geloof omzetten in een religie en vervolgens andere mensen dwingen om te leven volgens jouw richtlijnen is ronduit misdadig en dient keihard bestreden te worden.

 12. Tja, bier van een zwijgende orde die gecompromiteerde priesters opneemt. Geniet er maar lekker van… Als het een beetje gaat stinken blijken we toch dezelfde smaak te hebben.

Comments are closed.