Koning_WAIk weet niet wat ik mag vragen over hoe de koning denkt. Hij is immers onschendbaar en de minister-president is verantwoordelijk.
Sorry dat ik niet begrijp hoe dat allemaal precies te verklaren, maar de Koning Willem Alexander ZEGT WEL dinten.  En dan zou het toch prettig zijn als zijn “onderdanen”  begrijpen wat hij bedoelt. Of niet?

Koning Willem-Alexander zei in zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie in het Koninklijk Paleis op de Dam:
“De aanslagen in Parijs zijn “een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, die ons allemaal raakt”.

Ik neem aan dat de koning met ” onze”  bedoelt dat het betreft “ALLE Nederlanders” of zelfs “alle EU-ers”? Of nog meer? Maar dat is niet zo belangrijk. Belangrijker is wat hij bedoelt met “vrijheid”. Ik neem maar aan dat hij niet spreekt in de “pluralis majestatis” **1) .

Maar wat wil dan zeggen dat hij spreekt als staatshoofd? Het hoofd van de staat die zijn burgers met geweld dwingt die orders uit te voeren die hij met zijn regering bepaalt? Maar dan zijn die burgers toch helemaal niet “vrij” ??
Vrijheid is toch het ontbreken van geweld van andere mensen (inclusief van de overheid).?

Ik begrijp dus niet wat de koning bedoelt met die aanval op onze vrijheid.
Is er iemand die dat kan verduidelijken?

— De koning noemde het ook van het grootste belang dat iedereen “de waarden die de basis vormen van de samenleving”, blijft uitdragen.

Aan die opdracht wil ik graag voldoen. Alleen moet ik dan wel eerst weten wat die waarden die hij bedoelt precies zijn. Anders gebeuren de verkeerde dingen.
Ik vind nog altijd dat de hoogste waarde voor ieder mens is: “zijn eigen leven (en eigendom)”.  Immers zonder dat leven is er geen enkele waarde meer. **2)

En als ik dan zie dat de overheid waarvan de koning het hoofd is, helemaal geen waarde hecht aan het  eigendomsrecht (essentieel deel van leven van iedere burger), dan begrijp ik niet wat de koning bedoelt.

——————————
**1) WIKIPEDIA:het gebruik van het meervoud terwijl men naar zichzelf verwijst, dus in plaats van “ik“, om de eigen belangrijkheid te benadrukken.

**2) Een waarde is iets dat iemand graag (subjectief)  wil hebben en/of behouden!

11 REACTIES

 1. Ik denk dat prins pils met “allemaal” zijn familie bedoeld. hij is zogenaamd onschendbaar en dus heeft alle vrijheid.

 2. Wij, Pendragon bij de gratie van het universum, vinden dat ieder mens geheel vrij moet zijn om te kunnen beschikken over het door dat zelfde universum geschonken leven, met alles wat die mens tijdens dat leven bezit of weggeeft zonder inmenging van wat men tegenwoordig als “overheid” beschouwt.

  Wij, Pendragon bij de gratie van het universum bepalen verder dat een ieder moet leven volgens het Non Agressie Pact zoals op een ander stuk papier is beschreven.

  Benieuwd of wij hiermee de wereld kunnen veranderen….

 3. @Naam * [2]: 🙂
  De arrogantie druipt uit de ogen, van dit meneertje Billy Bilderberg. Zou hij dezelfde kapper hebben als Donald Trump?

  In ieder geval, degene die zijn toespraken schrijft is natuurlijk meester in het manipulatief taalgebruik. Vandaar de onduidelijkheden van deze uitkeringstrekker.

  Naam * [11] reageerde op deze reactie.

 4. Het kan ook zijn dat hij er eigenlijk niets mee bedoelde en dat het sussende geruststellende woorden waren zonder betekenis.

  Zou zomaar wel eens kunnen kloppen.

 5. Wij, Willem Alexander, Koning der nederlanden, Prins van Oranje – Nassau, enz, enz, zeggen:
  ““De aanslagen in Parijs zijn “een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, die ons allemaal raakt”.”

  Klaarblijkelijk heeft de heer van Amsberg het over zijn vrijheid naar Parijs te gaan of zo.

  De bijstelling: die ons allemaal raakt, gaat over zijn vrijheid. Niet de aanval.

  Dus wat hij feitelijk zegt is: mijn vrijheid raakt me.

  Dan heb ik nieuws voor hem: mijn vrijheid raakt mij ook. duh!

 6. Hij is koning noch prins, aangezien zijn oma is geadopteerd en er dus helemaal geen verwantschap bestaat met de familie van Oranje Nassau.

 7. @MMAP [4]:
  Ik vermoedt dat hij Donald Trump probeert na te doen. Trump is een interessante vent (los van zijn kapsel 🙂 ) Miljardair geworden, daarna failliet en een paar jaar later weer miljardair.

  Wimpie zie ik amper geld verdienen met een bierkraam op een studentenfeest.

  @Johnny [8]:
  Je bent er vroeg bij dit jaar…

Comments are closed.