Griek_ZirtakiZeroHedge, met gegevens uit de Wall Street Journal ,schrijft dat de staat maar ongeveer de helft van de opgelegde belastingen kan innen. *****
Van de achterstallige 76 miljard achterstallige euros denkt men hoogstens 9 miljard te kunnen innen. En dit komt omdat de Grieken beschouwen Belasting als diefstal.*****
Dat noemen WSG en ZH het grootste Griekse probleem !!
Of “meer kennis” nu zorgt dat daardoor problemen ontstaan, lijkt onwaarschijnlijk!

Want het artikel twijfelt er ook aan dat de toezegging van Syriza om intensief belasting te gaan heffen, bij de Grieken goed zal vallen. Een belangrijke regeringspersoon waarschuwde dat dit wel eens de hele Griekse economie kan laten “collapsen”.
Waarbij zeker in acht genomen moet worden dat de huidige regering net aan de macht gekomen is door allerlei beloftes om de hoge druk van de EU-dwang-controles af te schaffen. Ze hadden daar al een begin mee gemaakt en die controles nu weer invoeren lijkt me niet gemakkelijk.

Ook vroegere regeringen hebben geprobeerd  meer belasting van de Grieken te innen, maar allemaal hebben ze gefaald.

Als een Griek gesnapt wordt voor belastingontduiking wordt dat ook door anderen niet heel erg gevonden. In tegenstelling tot in veel andere landen. Daar rust er een zekere schaamte op. Ook in Nederland merk je de angst die veel mensen voor de belastinginspecteur hebben en hoe bang ze zijn om in hun aangifte een ” fout” te maken.
Waarom eigenlijk? Is het nu zo verkeerd om te trachten je eigen geld te houden? En zeker als je bedenkt wat de staat allemaal met jouw centen doet!!
Voorlopig hebben “WE”  de Grieken na hun nieuwe beloftes weer voor 4 maanden geld toegezegd!

Het zal er om spannen of die Griekse beloftes nu voldoende worden nagekomen.

Het bericht dat Griekenland nu een “Basis-inkomen” gaat invoeren, maakt die twijfel alleen maar groter/
http://beurs.com/2015/02/24/griekenland-komt-met-basisinkomen/59769

8 REACTIES

 1. Ik las dat ook bij zerohedge. Als grieken al denken dat belasting diefstal is, hoe komt het dat daar nog niet de libertarische vrijstaat is uitgebroken?
  Allereerst denken de Griekse heersers daar niet zo over, maar veel libertariers zullen het er mee eens zijn dat je een bevolking die werkelijk overtuigd is dat belasting diefstal is, niet kunt belasten. Er is een zeker draagvlak nodig, al is het maar dat mensen het ok vinden om de buurman te bestelen.

  Het probleem is denk ik meer dat de overheden van de noordelijke slavenstaten geld hebben geleend aan de slechtste elementen in de Griekse samenleving (de overheid).

  Dit maakt weer duidelijk hoe moeilijk het zou zijn om je stand te houden in een libertarisch land tussen allerlei slavenstaten. Deze lenen gewoon miljarden aan de slechtste elementen in die vrijstaat en dan moeten de goede mensen in die vrijstaat gaan bedelen om subsidies bij de slechte. Het verrot de hele toestand.

  Natuurlijk kunnen vrije mensen altijd weigeren de schuld die ze niet zelf zijn aangegaan te betalen, maar dat levert je nederlandse belastinginspecteurs op en misschien uiteindelijk een bezetting zoals van het Rurhgebied ooit vanwege herstelbetalingen na WOI

 2. @Harry ten Elzen [1]:

  Laat eens weten wat er “onterecht” aan is.??
  Kennis kan m.i. niet onterecht zijn. De kennis beslaat FEITEN . of is fout.
  Ik denk dat in dit geval de Grieken de juiste kennis hebben.
  Of kun je het tegendeel bewijzen? Interessant!!

 3. Het niet belasting innen is juist ook een bedreiging voor alle EU politici/landen. Als Griekenland er mee weg zou komen om maar een fractie van de belastingen tov elders binnen te halen.
  Stel je voor dat EU burgers daar een voorbeeld aan nemen, wat blijft er dan nog over van het EU systeem?

  Pendragon [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Overnight [5]: Er zou niets meer overblijven van het EU systeem. Er zou een anarchie ontstaan die voor de gemiddelde burger als levensbedreigend wordt gezien. De machthebbers hebben 1 ding ongelooflijk goed gedaan. Angst gezaaid onder de bevolking. Slechts enkelen hebben het lef om eigen verantwoording te dragen. En daar zit de EU dictatuur helemaal niet op te wachten.

 5. Zolang men in de schulden zit maar er nog altijd geen nieuwsberichten zijn over hongersnood zal er dus wel een zwarte markt zijn.

 6. @Harry ten Elzen [1]:
  re. Het zou geen kwaad kunnen, wanneer de Grieken gaan inzien, dat deze ‘kennis’ slechts een onterechte ‘overtuiging’ is.

  Onjuist.

  Het probleem is niet de belasting maar het feit dat de Griekse politici net als overal op deze aarde veel meer willen uitgeven dan dat er binnenkomt. Al zouden ook alle belastingen wel binnenkomen het zou het bovenstaande probleem niet oplossen.

Comments are closed.