IMG_3830 - potloodVolgende week zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS). Ik kijk er echt naar uit, vooral omdat we er dan weer voor een tijdje vanaf zijn.

De media houden ons op de hoogte van de verschuivingen tussen de verschillende partijen. De verwachte verschuivingen, welteverstaan, want het gaat natuurlijk over peilingen.

Je zou bijna over het hoofd zien dat we te maken hebben met wat in het Engels een shell game heet: het lijkt of er iets verandert, maar niet echt. Wel beweging, maar geen verandering.

De PvdA schijnt de Turkse stem te gaan verliezen, maar die gaat volgens de peilingen naar D66, dus wat maakt dat uit? De VVD wint aanhang doordat Mark Rutte opeens stoere taal uitslaat over jihadisten. Maar de VVD heeft haar bekomst van regeren met de PVV, dus Rutte moet na 18 maart toch met partijen als D66 en de ChristenUnie om de tafel om in de Eerste Kamer een meerderheid te verwerven. En die partijen hebben niets met het islamstandpunt van de PVV, dus wat maakt het uit?

De PVV zal het ongetwijfeld goed doen, maar die partij is sinds de val van het gedoogkabinet in de zomer van 2012 min of meer buiten de orde geplaatst, ook al geeft niemand van de gevestigde partijen dat toe. Dit leidt tot de paradoxale situatie dat hoe meer stemmen de PVV krijgt, hoe meer andere partijen op elkaar aangewezen zijn. Een stem op de PVV is dus een stem op neo-paars en/of de Bible belt.

Mijn stemadvies: stem LP of blijf gewoon thuis. Dan heeft u in ieder geval een schoon geweten. Voor wie een punt over de islam wil maken is een stem op de PVV natuurlijk een optie. Om die reden ook. Maar kiezen tussen de rest is zinloos, want u krijgt ze toch allemaal samen, linksom of rechtsom.

Paul Verhaegh

12 REACTIES

 1. Nee, geen PVV. Daar blijven we ver vandaan.

  Mijn provincie heeft geen LP-kandidaat, dus ik blijf thuis.

  Op dezelfde dag zijn ook waterschapverkiezingen. In geen enkele provincie doet de LP mee. Blijft dat zo? Wat is hierbij je stemadvies?

 2. WAKE UP CALL!

  Indien PvdA en VVD samen ‘kunnen regeren’, dan ‘kunnen’ SP en PVV dat nog veel gemakkelijker. Mogelijk met toegevoegd christenpartijtje. En als de uiterste flanken in de politiek samengaan, nou dan…

  Maar gelukkig dat het geen 2e kamer verkiezingen zijn, toch?

 3. @dr.Kwast [3]: Nederland is al een derde wereld land (kijk naar de grondwet, schoothondje van de VS, koningshuis etc.). niet stemmen blijft voor mij de meest logische keuze. hoop dat meer dat doen en tegelijke tijd geen autoriteit boven hun accepteren, valt het systeem (politiek) maar mooi in elkaar.

 4. Voor hen die nog twijfelen:

  http://achterdesamenleving.nl/is-het-zinvol-om-te-gaan-stemmen/

  https://herstelderepubliek.wordpress.com/2015/02/27/defensiebudgetten/

  https://herstelderepubliek.wordpress.com/2015/03/12/dreamteam-opstelten-teeven-of-de-degeneratie-van-nederland/

  Als U na het lezen van bovenstaande artikelen nog steeds meent te moeten gaan stemmen, weet Zé het ook niet meer.

  Ik heb mijn stem nodig om mezelf te uiten.
  Ik kan dat aan geen enkel ander over laten dan aan mij zelf..

  Vrede,
  Zé.

  • Klopt Fred, we houden hetgeen waar we van balen zelf in stand.
   Iedereen die belasting betaald is medeplichtig aan oorlog, onderdrukking, vernedering etc.
   Het is het volk zelf die deze wereld creëert, vanuit angst.
   En waar angst is, kan geen Liefde zijn.

   Vrede, het begint bij ons zelf.

   Zé.

   Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 5. @FredvdSanden [8]:
  @Zé. [9]:

  Medeplichtig ” ?? Daar is toch wel behoorlijk veel variatie op.
  —1. Kun je iemand die onder dwang belasting betaalt verantwoordelijk stellen? En straffen?

  —2. Van iemand die gaat stemmen, (is vrijwillig) kun je zeggen dat hij/zij verantwoordelijk is. Maar als hij dit doet om het dwangsysteem af te schaffen??
  Stel dat het de LP lukt op die manier de BTW af te schaffen. Wil je ze dan straffen of prijzen?

  js mill [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [10]:
  Met betrekking tot punt 2:
  Inderdaad, iemand die stemt kan ervoor zorgen dat partijen die ontluikende gevaren willen aanpakken of ervoor willen zorgen dat het systeem vrijer wordt ook aan de slag kunnen. Bij een valide alternatief lost niet stemmen niets op. Waarbij ik het overigens een inetressante gedachte vind om niet stemmers naar rato te vertegenwoordigen, 1/3 niet stemmen : 100 zetels verdelen in 2e kamer, 50 in 1e kamer etc. Zo krijgt de niet stemmer ook macht.

Comments are closed.