voluntaryismOp 5 mei wordt in Nederland Bevrijdingsdag gevierd. In de eerste plaats vierden we dat de Duitse bezetters zich op die dag overgaven, maar tegenwoordig is het thema wat breder en vieren we de vrijheid in het algemeen.

Voor veel mensen is vrijheid een vaag begrip. “Dat we vrij zijn” of “Gewoon: zon, feest, muziek” is een greep uit de antwoorden die de man met de microfoon van de lokale omroep te horen krijgt wanneer hij bezoekers vraagt wat vrijheid voor hen betekent. Daarom willen wij vrijheidslievende mensen graag een handje helpen na te denken over wat vrijheid betekent.

Kort geleden hebben we een folder in elkaar gezet en er 5000 exemplaren van laten drukken. Deze willen we op de bevrijdingsfestivals verspreiden. In ieder geval in Utrecht en als er voldoende vrijwilligers zijn ook op andere bevrijdingsfestivals in het land. We hebben ervoor gekozen om het Voluntarisme (een libertarische stroming waarbij het accent ligt op vrijwilligheid) te promoten. De reden is dat deze stroming wat vriendelijker overkomt. En dat is belangrijk op een festival.

In de tekst wordt een tegenstelling beschreven tussen de filosofie van dwang en de filosofie van vrijheid.

Dwang zegt dat mensen onbewust een contract hebben getekend waardoor zij al hun vrijheid opofferen aan de overheid. Door deze dwang worden we onvrijwillig geboren met een steeds groter wordend aandeel in een staatsschuld. In de folder wordt uitgelegd dat het sociaal contract gebaseerd is op dwang. Daarom hebben we het in de folder het “agressor principe” genoemd.

Het alternatief is het non-agressie principe, dat de basis vormt van een samenleving waarin alle relaties op vrijwilligheid zijn gebaseerd. Iedereen is vrij om te doen met zijn eigen leven wat hij wil, is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Niemand draait op voor andermans schulden en al helemaal niet voor de staatsschuld.

Verder zijn er links en QR codes naar diverse sociale media:

TwitterHashtag: #nonagressie, Facebook en YouTube

download hier de voluntarisme flyer:

flyer voluntarisme

flyer voluntarisme 2

 

Vrijwilligers gezocht!

Wij zoeken naast mensen die willen flyeren ook enthousiastelingen die de sociale media willen beheren gedurende die dag en eventueel de dagen er na.

Heb je een Facebook account, dan kan je lid worden van de volgende groep waar we van alles bespreken over hoe we het allemaal gaan aanpakken:

https://www.facebook.com/groups/425997527570255/

Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger via die pagina. Je kunt ook direct contact opnemen met de organisatie door te mailen naar johanjongepier@gmail.com of Facebook: www.facebook.com/johan.jongepier

Iedereen alvast hartelijk bedankt voor de inzet en we maken er een geweldige dag van en onthoud: het is allemaal voor je eigen vrijheid!

Johan Jongepier,

coördinator bevrijdingsdagactie

6 REACTIES

 1. Op 5 mei wordt in Nederland Bevrijdingsdag gevierd. in 2002 word die zelfde vrijheid ontnomen door de EU op de blauwdrukken van Hitler wat is Vrijheid????

 2. Hoe kan men vrijheid vieren als er tegenwoordig sprake is van tewerkstelling voor bed bad en brood en een paar stuivers?

  Bedankt (maar niet heus vuile fascist in schaapskleren) Jetta van de Partij van Dwang Arbeit!

 3. Er is nooit een bevrijding geweest, het was een ruil van het soort slavernij: gewelddadig werd ingeruild voor een mildere soort van slavernij waarvan een belangrijke pijler het geloof was, hand in hand met andere vormen van massapsychologische manipulatie.

 4. Onthoud eenvoudig dat voor vrijheid en NAP geldt voor iedereen:
  Vrijheid is het ontbreken van dwang (geweld) van andere mensen

 5. Er was toen ook nog geen gezeik over Zwarte Piet ….
  En de bezetters vroegen ook niet om gezinshereniging !
  In tegendeel …liefst zo snel mogelijk “wieder in die Heimat” !

 6. Hoe dom kan een volk zijn dat op bevrijdingsdag de amerikaanse bezetting van 5 mei 1945 viert?

Comments are closed.