wapenEen onbekende voetnoot in de geschiedenis der mensheid is het zinken van diverse vluchtelingen schepen in april en mei 1945. En de zogenaamde helleschepen van de Japanners. Met dit artikel probeer ik het zwart – wit beeld dat maar al te vaak geschetst wordt aangaande de tweede wereldoorlog iets te nuanceren. Het Befehl ist Befehl argument is de kern van ieder functionerend leger. En werd ook bij de geallieerden toegepast.

Zo is de SS Thielbeck in 1945 tot zinken gebracht met 2750 doden ten gevolge. De RAF heeft dit schip dat concentratie kamp slachtoffers vervoerde gebombardeerd op 3 mei. Er stierven nog duizenden anderen die maand door bombardementen en onderzeeboot aanvallen op schepen in de Oostzee. Het bombarderen van deze schepen veranderde niets aan de uitkomst van de oorlog en was totaal zinloos.

De Cap Arcona vervoerde 5000 man, grotendeels concentratie kamp slachtoffers. Dit schip werd in mei 1945 gebombardeerd door de RAF. RAF Pilot Allan Wyse of No. 193 Squadron recalled, “We used our cannon fire at the chaps in the water… we shot them up with 20 mm cannons in the water. Horrible thing, but we were told to do it and we did it. That’s war

Een andere actie van de Engelsen was het tot zinken brengen van het Japanse schip Jun’yō Maru in 1944. Een actie die door de Nederlandse geschiedschrijving totaal genegeerd wordt. Er stierven hier 5600 mensen, meest dwangarbeiders. Er waren volgens de Engelstalige wikipedia 1300 Nederlanders aan boord, volgens de NL versie 1100. Van wie de meesten het niet overleefd hebben. Deze site heeft het over 1382 Nederlandse slachtoffers. Toch wel apart dat dit feit zo massaal genegeerd wordt in onze geschiedschrijving.

Ter referentie, de volgens velen als grootste scheepsramp betitelde Titanic vergde slechts 1500 dodelijke slachtoffers.

Het doden van burgers was geen enkel probleem voor de Britten en de Amerikanen in de tweede wereld oorlog. Duitse burgers en dwangarbeiders waren een legitiem doelwit van de geallieerden. Evenals krijgsgevangenen en concentratie kamp slachtoffers.

Ik wil hiermee de misdaden van de Duitsers niet goedpraten, ik wil slechts de nodige grijstinten aanbrengen bij de geallieerden. Ook daar was de basis van het leger de bevelstructuur. Dus bevel is bevel. Ook daar werden massaal burgers gedood, of het nu bij de bombardementen van bijvoorbeeld Dresden was, of deze voetnoot der geschiedenis, het sterven in de Oostzee.

9 REACTIES

 1. Op de lagere school hebben ze me wijsgemaakt dat Napoleon zo’n geweldige staatsman was, het was een ordinaire massamoordenaar. Hou je kind van school zodat het een eigen, heldere en levende visie kan ontwikkelen!

 2. “History is always written by the winners. When two cultures clash, the loser is obliterated, and the winner writes the history books-books which glorify their own cause and disparage the conquered foe. As Napoleon once said, ‘What is history, but a fable agreed upon?” – Dan Brown

 3. Gooi al die heiligehout ( Hollywood) verzinsels , en al de door het “rijkscommersariaat ” gecreëerde mythes , in de vuilnisemmer.

  Vanaf het moment dat je ogen open gingen , tot de dag dat je ze weer zal sluiten , leef je in een leugen.

  En de leugens reiken langzamerhand tot aan de hemel .

  Zet lekker een muziekje op ……en zeg dan maar voor jezelf , hier doe ik niet aan mee.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZnmRy47ytS8

 4. @Yourke [5]:

  @Alex Mulder [4]:

  Schlag nach bei Egon Bahr: Die Kanzlerakte

  https://www.youtube.com/watch?v=LeApxGOqU-8

  De ene leugen stapelt zich op de voorgaande leugen.

  De Oostenrijkse nazi-politicus Arthur Seyss-Inquart droeg gedurende de oorlog het hoogste politieke ambt in Nederland onder de officiële titel Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete. Na de bevrijding hielden de Canadezen hem enkele weken gevangen in Delden.

  Seyss-Inquart werd voor het tribunaal gesleept tijdens de processen van Neurenberg. Hij werd in 1946 ter dood veroordeeld vanwege misdaden tegen de menselijkheid (deportaties, het fusilleren van verzetsmensen en wraakacties tegen ‘anti-Duitse’ Nederlanders).

  Heeft iemand wel eens gehoord van het : Haags Landen Oorlogs regelement……neen ?

  13 mei soms……29 mei….17 dagen….hmmmm.

 5. Een terecht stuk. Oorlog is niet zwart-wit, maar chaotisch. Ik sprak gisterenavond nog een man die afkomstig is uit Sudetenland. Een etnische Duitser dus, die mij vertelde dat er in Sudetenland circa 250.000 Duitsers tegen de aansluiting bij Duitsland waren. Gewoon omdat ze niets van de nazi’s moesten hebben. Sommigen van hen emigreerden, velen werden echter door de nazi’s vervolgd en kwamen om in kampen. Na 1945 kregen ze natuurlijk de wraak van de Tsjechen over zich heen. En in de geschiedenisboeken – nou ja, de officiële geschiedenisboeken dan – lees je hun verhaal nergens.

 6. WAR DEPARTMENT
  CLASSIFIED MESSAGE CENTER
  INCOMING CLASSIFIED MESSAGE

  TOP SECRET TOT

  PRIORITY

  CRYPTOGRAPHIC SECURITY DOES NOT APPLY. HANDLE AS TOP SECRET CORRESPONDENCE PER PARAS 44g AND 53a AR 380-5

  From: CG US Forces European Theater Main Frankfurt Germany
  To: War Department
  Nr: S 28399….. 18 October 1945

  S 28399 to for action War Dept for G 2 attn Major General Clayton Bissell from Hqs US Forces European Theater Main from Connor from Sibert sgd Eisenhower cite ETGBI. TOP SECRET.

  Detailed reports from reliable observers including an officer from G 2 Div confirm indications of critical situation developing in area Silesia and eastern Germany.

  In Silesia, Polish administration and methods are causing a mass exodus westward of German inhabitants. Germans are being ordered out of their homes and to evacuate New Poland. Many unable to move are placed in camps on meager rations and under poor sanitary conditions. Death and disease rate in camps extremely high. Germans who attempt to hold onto homes and land are terrorized into “Voluntary” evacuation. Methods used by Poles definitely do not conform to Potsdam agreement. Polish administration disorganized in Silesia and no security exists for inhabitants of region.

  Due to mass migrations into Brandenberg and Saxony, health conditions in these regions tragically low. There is unprecedented lack of food, medical supplies, and doctors. Reasonable estimates predict between 2.5 and 3 million victims of malnutrition and disease between Oder and Elbe by next spring.

  CM-IN-8742 (18 Oct 45)

  WAR DEPARTMENT
  CLASSIFIED MESSAGE CENTER
  INCOMING CLASSIFIED MESSAGE

  TOP SECRET TOT

  Page 2

  From: CG US Forces European Theater, Main Frankfurt Germany
  Nr: S28399 18 October 1945

  Breslau death rate increased ten fold, and death rate reported to be 75% of all births. Typhoid, typhus, dysentery, and diphtheria are spreading.

  Total number potentially involved in westward movement to Russian Zone of Germany from Poland and Czechoslovakia in range of 10 million. Estimate 65 to 75 per cent already departed or on the road westward. No coordinated measures yet taken to direct stream of refugees into specific regions or provide food and shelter. Tendency of refugees is to move into cities, and cities of Saxony, especially are becoming dangerously over crowded. Attention is invited in this connection to serious danger of epidemic of such great proportion as to menace all Europe, including our troops, and to probability of mass starvation unprecedented scale.

  Copies of special reports for your information are being forwarded by Mail Annex Nbr 3 to our Special Intelligence Bulletin Nbr 3 gives a preview of this problem.

  End

  ACTION : Gen Bissell

  INFO: Gen Arnold, Gen Hull, C of S

  CM-In-8742 (18 Oct 45) DTG 181435A da

  TOP SECRET

 7. @Alex Mulder [4]:

  re. ” hij was fout tijdens de oorlog ”

  Dat geldt voor de gehele Nederlandse overheidsdienaren op wat uitzonderingen na.

  ls klap op de vuurpijl hebben onze ambtenaren na de oorlog bijna alle in de oorlog verguisde maatregelen over genomen en na de oorlog laten bestaan of opnieuw ingevoerd.

  Het is dan ook onbegrijpelijk dat wij durven oordelen over anderen na de oorlog. Hieraan zie je hoe verrot ons onderwijs en overheidssysteem werkelijk is.

  De huidige regelgeving en handhaving wijkt ook alleen maar af in de rigiditeit van de handhaving niet in de feitelijkheid van de regels en het klikgedrag etc. Nederlanders met hun ambtenarij behoren tot het laagste schuim wat er op deze wereld rondloopt.

Comments are closed.