Aardappelen_distributiebonDe chef klimaat van de Verenigde Naties, Christiana Figueres, merkte onlangs op dat de mensheid de bevolkingsgroei onder controle moet houden omdat de druk op het aardse milieu anders te hoog wordt. Ook de klimaatverandering maakt dat de wereldbevolking niet meer mag toenemen.

Het probleem met mensen als Christiana Figueres is niet zozeer hun analyse – meer mensen zorgen voor meer druk op de natuurlijke omgeving en hulpbronnen – als wel de oplossing die ze voorstaan.

Hun neiging om de zaak op een mondiaal niveau aan te sturen betekent in de praktijk een toenemend totalitarisme in het concrete, dagelijkse leven van degenen die onderworpen zijn aan een dergelijk bestuur. Als de voorstanders van mondiale maatregelen hun zin krijgen neemt de vrijheid van het individu in ieder geval af.

Daarbij komt dat democratische controle op besluitvorming op dat niveau per definitie ontbreekt, omdat de VN een club is van vertegenwoordigers van landen die aan geen enkele kiezer verantwoording schuldig is. Christiana Figueres zal dat overigens niet erg vinden: zij houdt wel van slagvaardig besturen.

Daarnaast zijn klimaatveranderingsactivisten (lees: klimaatalarmisten) vaak inconsequent: zo belijden zij doorgaans een afkeer van de moderne, op het gebruik van fossiele brandstoffen gebaseerde techniek, maar maken daar zelf naar hartelust gebruik van.

Het is niet voor niets dat de milieubeweging de bijnaam ‘Groene Khmer’ heeft. Zoals de Cambodjaanse Khmers hun land terugvoerden naar een agrarische toestand, zo willen de milieuzeloten van deze wereld (hallo GroenLinks) terug naar de tijd van voor de Industriële Revolutie.

Het probleem is dat de productie van voedsel, energie en grondstoffen van het pre-industriële tijdperk niet voldoende is voor de huidige wereldbevolking, laat staan voor een nog groter aantal mensen dan er nu al leven op de planeet aarde.

Dat wil niet zeggen dat de geuite zorgen onterecht zijn. De opmerkingen over het verminderen van de vleesconsumptie in combinatie met het benutten van andere eiwitbronnen snijden absoluut hout.

Waar ligt dan de oplossing? Laten we daarvoor eens kijken naar de manier waarop het heersende voedingspatroon is ontstaan.

Waarom is de aardappel zo populair geworden als volksvoedsel? Omdat deze makkelijk te telen was en daardoor goedkoop was. Overigens is junk food om diezelfde reden zo populair. Omdat het minder kost dan eten waar nog iets anders in zit dan alleen maar suiker, zout en vet.

Op het moment dat de private sector erin slaagt betaalbaar en smakelijk eiwitrijk voedsel van niet-dierlijke oorspong aan te bieden, gaat het consumptiepatroon vanzelf verschuiven. De toegenomen invloed van de dierenrechtenbeweging zorgt ongetwijfeld voor een extra stimulans voor deze ontwikkeling.

Is er dan geen enkele taak voor de overheid? Misschien toch wel. De huidige agrarische praktijk wordt door de overheid gesteund. Denk aan de Europese subsidies voor landbouwproducten en fiscale faciliteiten voor traditionele veeteelt. De overheid waken voor een politiek van picking the winner. Dat geldt overigens ook als het om stimuleren van nieuwe ontwikkelingen gaat.

Hoe zit het dan met het waterverbruik van de groeiende wereldbevolking? Het probleem is hier niet zozeer het gebrek aan water sec, want strikt genomen is er water in overvloed op onze planeet. Het probleem zit hem in de schaarste aan drinkbaar water. Maar dat is een technisch, economisch en logistiek probleem. Laat nu de mensheid in het oplossen van zulke problemen juist vreselijk goed zijn! Dankzij het menselijk vernuft kost 1000 liter drinkwater minder dan 1 liter melk in de supermarkt. Dat de rekening van uw drinkwaterbedrijf een andere indruk geeft, komt doordat deze voor het grootste deel bestaat uit vaste kosten, heffingen en belastingen, maar dat even terzijde.

Het probleem dat ik met milieuzeloten heb is dat zij om de een of andere reden de onmisbare rol van het menselijk genie niet op waarde weten te schatten. In plaats daarvan geven zij blijk van een mystiek, paganistisch wereldbeeld, waarin de mens uiteindelijk de status van offerdier krijgt. De spotnaam ‘Groene Khmer’ voor de milieuzeloten is wat dat betreft een rake typering.

Ik moet altijd denken aan een goede vriend van mij die zichzelf links-anarchist noemt. Toen hij een keer argumenteerde dat er teveel mensen op de planeet aarde leven, vroeg ik hem – plagerig – of hij ooit had overwogen om zelf het goede voorbeeld te geven door dood te gaan. Zijn antwoord, al even gekscherend, was: ‘Waarom zou ik dood moeten als ik zoveel andere mensen dood zou kunnen maken?’

Dat is precies het wantrouwen dat ik heb tegen de milieukerk: als ze ooit de absolute macht krijgen gaat het ze vast en zeker niet zelf aan de kraag, maar u en ik wel.

Paul Verhaegh

15 REACTIES

 1. Schijt en schijtziek word ik van die milieu- idioten. Ik heb een afstandsbediening voor mijn tv en eentje voor mijn mediabox EN kramp in mijn benen en vingers! Omdat ik me suf ren en type om de melding ‘vanwege milieubesparing schakelt het toestel binnen 5 minuten uit’ van mijn beeld te krijgen. Ik word er echt helemaal krankjorum van.

  Verkoop dan niets! Verbied de TV! DAN bespaar je pas milieu!! Stelletje volidioten…

  Vilseledd [3] reageerde op deze reactie.

 2. Overbevolking? BS! Stuiptrekkingen om een totalitair regiem door te voeren.
  Het bewustzijn van de huidige wereldbevolking (veel, veel minder dan nu populair gevoedt door MSM) zal hopelijk dergelijke monster niet toestaan.
  https://www.youtube.com/watch?v=vZVOU5bfHrM Kijk dit informatieve animatiefilmpje!

 3. overbevolking haha kijk maar naar de vruchtbaarheids cijfers in de wereld, speciaal westerse wereld, 80% ten opzichte van 1950 (sperma in aantal en zwemkracht).

 4. @Vilseledd [3]: Ha, ik wil je uit de droom helpen. Die instellingen staan er zo in, in navolging van instructies van de klantenservice! (Om weer andere problemen te vermijden.)

 5. Ik zie het probleem niet. Christina heeft volkomen gelijk. Ik moet dood. Net als zij en alle andere mensen. Ik hoop alleen dat mijn dood vredig zal zijn, omringd door mijn dierbaren, of juist niet, gewoon in alle rust tijdens mijn nachtrust. Een keertje kuchen en “poef” het lampje gaat voorgoed uit. Lijkt me wel wat hebben. Tot die tijd daar is blijf ik vrolijk net als een vis in het water, ik spartel rond en hou mijn snater….

 6. Even ter illustratie: Nederland telt een oppervlakte van 41.543 km² (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland). Dit betekent een oppervlakte van bijna 42 miljard m². Als je de gehele wereldpopulatie in Nederland verzamelt, dan heeft elke aardbewoner een oppervlakte van 6m². Overpopulatie zegt u? Nee, overproductie en verspilling is het probleem!

 7. En toch wordt me steeds wijs gemaakt dat er sprake is van schaarste.

  Hoe?

  Dat kan niet anders of deze is kunstmatig!

 8. Er is gewoon sprake van een enorme overbevolking. Kijk eens om je heen. Het krioelt van de mensen. En ze kruipen in alle hoeken en gaten. Belachelijke blokken flats op een rij. Geen plekje in Nederland of er heeft wel een schop in gestaan. Wat een armoede in de wereld. En waarom al die kinderen op de wereld zetten. Wat voegt het nou toe. Alleen maar meer ellende. Tenslotte profiteren die kinderen maar mooi wat een vorige generatie opgebouwd heeft. Krijgen het kosteloos in de schoot geworpen. Is dat libertarisch?

 9. Eindelijk toch nog een”Soylant Green”……. maar nu geen film maar echt…

 10. Uit de film de matrix waarbij Morpheus gevangen genomen is door de agenten:

  In the definitive scene in The Matrix (1999), Agent Smith, a coolly sinister plainclothes entity in the computer-simulated world that is the Matrix, says to Morpheus, leader of the rebel group that has escaped it: “Human beings are a disease, a cancer on this planet. You are the plague. And we are… the cure.”

 11. In iets meer dan 50 jaar is het aantal schetenlaters op de wereld ,meer dan verdubbeld ( dus, CO2 en andere vieze uitstoot eveneens verdubbeld ,minstens ) !!!!!
  Nu zijn die anderhalf miljard spleetogen + even zoveel koeienstront-stokers, ook bezig met autootjes en andere rommel aan te kopen !
  En ze denken die energie op t hoesten met molentjes en zonnepaneeltjes ! Lid van het “Simplistisch Verbond” of wat ? Kom nou !
  Ander vraagje … hoeveel drinkwater is er binnenkort nog beschikbaar ?
  Om dan van dat andere levensnoodzakelijke maar te zwijgen
  En die doktertjes en andere farmaceuten , maar ijverig pilletjes draaien en /of reserve-onderdelen inbouwen om de levensverwachting nog wat verder op te vijzelen !
  En dan die walgelijke vervuiling van land en zee , man …man… niet meer aan te zien ! Bah …!!!
  We leven straks met zen allen op een stinkende afvalberg
  En toch maar verwoed blijven neuken , liefst zonder condoom nog wel …!
  Benieuwd hoe lang we dit nog volhouden ( zonder pest of cholera ,zoals toen) )

  Plato [15] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.