NachthemelGVanuit de samenwerking met NachthemeL: Groei Nederlandse economie valt terug naar 0,4 procent’ weet het CBS vandaag te melden. Maar; ‘7 Kwartalen op rij een toename van het aantal vacatures in Nederland,’ glundert minister Kamp op zijn beurt dan weer in vertaling, geïnterviewd op RTLZ TV. Maar wat zegt dit argument eigenlijk over het totale werkloosheidspercentage indien er gelijktijdig nog veel meer gelukszoekers Nederland zijn binnengestroomd dan dat er vacatures zijn bijgekomen? Of als een gelijk aantal werknemers de baan verliest?

 NIETS, compleet niets: gebakken lucht! Waarschijnlijk zal de werkloosheid andermaal –feitelijk- zijn toegenomen. Althans, zo lang wij het eens kunnen blijven dat 1 + 1 = 2

Daarom hebben we vandaag een tijdlijn uitgezet. Een tijdlijn van de gebeurtenissen op de Nederlandse arbeidsmarkt, te beginnen in 2013, aan de hand van de lotgevallen van de ouderen op die arbeidsmarkt. Ouderen die ook steeds maar weer jonger worden. Want niets zegt zoveel over de status van een economie als de status van de werkgelegenheid. En wat zijn daarin de verwachtingen? Bij ongewijzigd beleid, gebaseerd op ervaringen uit het verleden?

 De feiten op een rij:

(Soap)

18-3-2013 Ouderen die graag willen werken, slagen er steeds vaker niet in om een baan te vinden. Vorig jaar waren er 143.000 ouderen van 55 tot 65 jaar die geen werk voor 12 uur of meer per week hadden, maar dat wel zouden willen. Dat waren er 21.000 meer dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Van de 55- tot 65-jarigen is 6,6 procent op zoek naar werk. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2002.

Inmiddels geldt de helft van de ouderen die aan het werk wil als werkloos: zij zijn op korte termijn beschikbaar en actief op zoek naar werk. Tien jaar geleden bedroeg dit aandeel nog een derde, stelt het statistiekbureau.”Voor iedereen is werkloos zijn natuurlijk een drama, maar als ouderen hun baan verliezen, vinden zij vaak veel moeilijker nieuw werk dan jongeren”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

2-10-2013 Maar het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) sloegen daarop de handen daarop ineen om die werkloosheid onder 55-plussers aan te pakken. Zo maakte het UWV bekend. SZW maakt voor de komende twee jaar 67 miljoen euro vrij (in 2013). Daarvan worden onder andere scholing voor ouderen bekostigd en krijgen uitzendbureaus een financiële vergoeding wanneer zij ouderen aan een baan helpen.

 “Het is een goede zaak dat we de komende twee jaar duizenden werkloze 55-plussers aan de slag gaan helpen. We hebben de ervaring van 55-plussers hard nodig op de arbeidsmarkt”, zegt Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken.

 

1-04-2014  En op 1 april 2014 weet het ANP dan weer te melden: Voorgoed werkloos! Dat overkomt steeds meer 55-plussers. Maatregelen om hen aan het werk te helpen, mislukken keer op keer. Een volledig verslag vinden we in Trouw.

20-04-2014 De afgelopen jaren is het vertrouwen in politiek Den Haag onder de bevolking fors gedaald. Die daling hangt samen met talloze beloften die niet zijn waar gemaakt, maar ook met vijf verschillende kabinetten in 10 jaar en 16 fracties in de Tweede kamer.  Daarnaast slaagt Den Haag er telkens weer in een geweldige ophef te maken over onderwerpen waarvan de gemiddelde burger zich afvraagt waarom de politiek zich niet bezig houdt met de echte problemen van dit land.

En dat zijn volgens peilingen de betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg, de hoge werkloosheid, veiligheid, immigratie, pensioen en koopkracht.  Deze week wist de coalitie de afstand tot kiezers nog verder te vergroten door een crisisachtig marathonoverleg over de opvang van uit geprocedeerde asielzoekers. Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg is er dan ook sprake van een dramatische ontwikkeling op de arbeidsmarkt. De kans voor oudere werkzoekenden op een baan wordt steeds kleiner. Zij pleitten voor onorthodoxe maatregelen. En dit bericht is dan weer van 20 april 2015, terug te vinden in FT, nadat het CBS op 13 februari van dit jaar al wist te melden dat de langdurige werkloosheid niet enkel meer de oudere 55 plus werknemer treft, maar dat de catastrofale ouderdomstreurnis grens alreeds was gedaald naar 45 jaar…

 Maar weet u wat het is? ‘De Nederlanders zien het weer helemaal zitten en boeken massaal hun vakantie’. Maar ach, de economie zien we nu dan toch ook echt weer aantrekken? Ja, als je dat niet ziet ben je toch werkelijk stekeblind? Draghi zet toch niet voor niets voor 1140 miljard euro extra de geldpersen aan, omdat het zo goed gaat?

 Nog eventjes, dan heeft de complete EU vakantie. 15 Plus!

Of zullen we dan toch de verhoging van de pensioenleeftijd maar weer rap terugdraaien en Draghi nog een paar miljard extra bij laten drukken? Voor die ouderen v.a. 45 jaar? Als de drukpers dan toch aan staat. Alles hoeft toch niet naar de diepe zakken van het naargeestige, schimmige, Brussel te vloeien?

 

7 REACTIES

 1. 1.1 Biljoen. Al dat geld gaat naar dé economie. Die dé economie, is dat een persoon zoals: dé Koning, of dé Bankdirecteur? Want dé economie die ik ken is geen persoon en zeker geen begunstigde van dat astronomische geldbedrag!

 2. Onder Kok en Balkenende heette een groei van minder dan 2% nog een recessie. Het was namelijk onvoldoende om de ontwikkeling van het prijspeil en de bevolkingsgroei bij te houden.

 3. @Hub Jongen [4]: Ik ben oprecht bang Hub, dat 1. pure dommigheid, en 2. het desperate verlangen naar eindelijk een ‘het gaat steeds beter gevoel’, de hoofdoorzaken zijn. Zo’n beetje als na een flinke oorlog. De dwazen begrijpen en willen echter niet begrijpen dat de echte oorlog nog moet gaan uitbreken. Dat nu nog slechts de messen worden geslepen en de posities worden ingenomen.

  Ik kan het helaas niet positiever benaderen.

 4. “Voor iedereen is werkloos zijn natuurlijk een drama”….

  Oja? Dacht het niet….dat verschilt nogal van werkloze tot werkloze. Werkloos worden kan ook het begin zijn van een betere, gezondere en rechtvaardigere ” carrière “, of het begin van een beter leven zonder een ” baan”…

 5. Vandaag in AD:

  Een groeiend aantal mensen is zo wanhopig, angstig of depressief dat ze hulp zoeken bij 113Online om zelfmoord te voorkomen. Door bezuinigingen in de GGz en de economische crisis deden vorig jaar bijna 40.000 mensen een beroep op het platform voor suïcidepreventie. Dat is fors meer dan in 2013 (34.000).

  ,,De hulpvraag komt in het gedrang door veranderingen in de zorg en de economie,” zegt directeur Jan Mokkenstorm van 113Online. ,,Steeds meer mensen in de samenleving worden wanhopiger. Daarmee neemt ook suïcidaliteit toe.”

  Nou, gewoon doorschakelen naar Kamp dan toch? Daarna voor de zwaardere gevallen nog een korte lachsessie met Rutte, en probleem opgelost. Ga je gelijk een vakantie boeken!!

Comments are closed.