katjeValt het u ook op dat de bloemen ieder jaar vroeger bloeien, de vlinders eerder vliegen, de libellen eerder verschijnen en de vogels eerder nestelen? De meeste Nederlanders zullen deze vraag bevestigend beantwoorden, het is niet meer zoals vroeger. De natuur is van de leg en begint weken vroeger dan een paar jaar geleden. Is dat zo?

Je moet heel voorzichtig zijn met cijfers en conclusies maar het CBS heeft onderzoek gedaan naar de eerste dag dat vogels een ei leggen. En de eerste dag dat libellen verschijnen, en de eerste dag dat vlinders veelvuldig voorkomen. Dat kan uw vraag beantwoorden. Ervan uitgaande dat de CBS cijfers niet liegen ziet u na de break de antwoorden. Klopt uw perceptie van een veel vroeger startende natuur met de realiteit volgens het CBS? Of is het allemaal nog veel erger dan u denkt?

Allereerst het begin van de eilegperiode voor vogels, men werkt steeds met dagen startende met 1 januari op de vertikale as. Dag 1 is 1 januari, dag 59 is 28 februari, dag 120 is begin mei, etcetera:

begin eilegperiode vogels

een beetje een ogentest maar hieronder de cijfertjes of klik even op deze link:

eilegstart vogels

De jaren 1992 tot en met 1996 waren iets later dan nu, 130-134 dagen. Na 1997 schommelt het rond de 126 dagen na 1 januari. Niet echt een overtuigend beeld van een natuur die steeds vroeger in het jaar tot bloei komt.

Hoe zit het dan met de start van het vlinder seizoen? Ongeveer hetzelfde beeld:

start vlinderseizoen En alhier de cijferreeks. Een vrij gelijk beeld met echter als aantekening dat 2007 en 2011 relatief vroeg waren met dag 113, hier zien we enkele hogere waardes aan het begin van de reeks en wat lagere waardes aan het einde.

Tenslotte is sinds 1999 de start van het libellen seizoen bijgehouden:

Screenshot 2015-04-28 at 19.44.58

Hier de cijferreeks. Ook hier zien we wat fluctuaties maar niet een natuur die echt van de leg is..

Laten we de gegevens eens samenvoegen tot 1 grafiek (tabel):

begin seizoenDe stelling dat de natuur thans vele weken eerder tot leven komt als vroeger moet hiermee ontkracht worden. De natuur komt voor zover het de start van het vlinderseizoen betreft volgens het CBS sinds 1997 rond dag 122 tot leven, dus het midden van de eerste week van mei. En de eileg start ligt rond dag 125, dus tegen het einde van de eerste week van mei.

De beginperiodes van het vastleggen van de cijferreeksen liggen helaas niet gelijk, als we echter naar de vogels kijken dan zien we toch een verschuiving van een week als we teruggaan tot de periode 1986 tot en met 1996. Link. Het gemiddelde is hier dag 133. Dus de start van het eileg seizoen lag in de periode 1986 tm 1996 een week later dan in de periode 1997 – 2012. Bron.

Screenshot 2015-04-28 at 20.23.04

De langst lopende reeks laat inderdaad een verschuiving van een week zien. Waarbij echter aangetekend moet worden dat na 1997 de begindata van het eileg seizoen toch redelijk constant zijn. Er is dus volgens de cijfers van het CBS wel hier en daar een verschuiving waarneembaar maar die is waarschijnlijk veel beperkter dan u zich had voorgesteld.

NB: ik heb me tot deze relatief duidelijke en volgens mij betrouwbare gegevens beperkt, er zijn nog andere gegevens beschikbaar, maar die heb ik om meerdere redenen niet gekozen. Zo is er een onderzoek gedaan naar warmte en koudeminnende diersoorten. En is er onderzoek gedaan waar het startmoment van het bloeien van planten wordt vergeleken. De keuze van je dataserie is heel belangrijk, waar begin je te meten en waarom? Men vergelijkt bij de voorjaarsbloemen een reeks van 1940 tot 1968 met een reeks van 2001 tot en met 2005. Bizarre keuze van vergelijkingsperiodes, maar ja, dan komt er wel een spectaculair klimaatveranderingsondersteunend resultaat naar voren:

foute periode keuze

Als je maar selectief genoeg je periodes kiest kan je alles bewijzen….. Het is erg bizar en onwetenschappelijk om een periode van slechts 5 jaar te vergelijken met een periode van 29 jaar en daar een gat tussen te laten zitten van een jaar of 32 waar je helemaal niets met de waarnemingsgegevens doet. Als ik dit soort gegevens zie dan zie ik een totaal verval van de wetenschap en statistiek. Bovenstaande grafiek staat echter zonder deze disclaimer op de site van het compendium voor de leefomgeving. Een samenwerking van notabene de voormalige landbouwuniversiteit, het CBS en het planbureau voor de leefomgeving. Ik hoop echter door bovenstaand artikel een eerlijk beeld gegeven te hebben en me niet aan dit soort fouten schuldig te maken.

37 REACTIES

 1. even m’n boerenverstand op 0.
  waarom laten ze in de kas de lamp aan.
  m.a.w. als je het dagbegin vervroegt c.q lengte van de nacht verkort, heeft dit invloed?
  doet de natuur dit? waar zijn deze tabellen.

 2. Hieronder is een link naar een aardig artikel van een Amerikaanse weermeneer die de media verwijt alleen maar over het weer en climaat te schrijven als er iets negatiefs te melden valt. https://medium.com/@spann/the-age-of-disinformation-98d55837d7d9

  Niet dat dit nou opmerkelijk is. De klimaatgelovigen beginnen zich steeds meer als sekteleden te gedragen. “De wereld vergaat . . . (vul datum naar keuze in) . . . “

 3. @Robert Boerman [3]: Door de opwarming van de aarde wordt het steeds kouder.. lijkt mij logisch! (nee, we gaan niet meer verdienen maar leveren juist beloning in) Leve de Groene Kmehr en de handel in emissierechten.

 4. Wat ook meespeelt is dat het zoeken naar het eerste ei of vinden eerste vlinder, misschien door de jaren heen iets effectiever is geworden.
  Vlinders hebben ook te maken met luchtverversing. Misschien is die wel afgenomen.

 5. @Robert Boerman [3]:

  Het wordt inderdaad kouder, de afgelopen jaren was ik vaak ’s winters op de Canarische eilanden te vinden, daar waar normaal gesproken een warme wind waait en aangenaam vertoeven is, is het de laatste tijd zeker kouder geworden. Op één van de meer noordelijke eilanden heeft men tot nu toe de koudste nacht ooit gemeten. Normaal wordt het daar niet kouder dan 15 graden Celsius, maar ik heb zelfs al lagere temperaturen op de thermometer buiten gezien en kwam op ongeveer 13 graden Celsius.

  Als je het mij vraagt dan koelt het buiten eerder af, ook in Nederland, dan dat het opwarmt. Welke invloed ontbossing heeft op de temperatuur en neerslag daar lijkt men aan voorbij te willen gaan.

  De CO2 uitstoot neemt schijnbaar niet genoeg toe en lijkt de aarde niet op te warmen, vandaar dat men het nu gooit over een andere boeg? Namelijk, dat CO2 de zeeën verzuurt? De milieu geldmachine mag niet stokken!

 6. Wat hebben velen toch een moeite met het begrip gemiddelde! Het gemiddelde is iets wat eigenlijk nooit bereikt wordt. De werkelijkheid zit er altijd naast. Dit leidt tegenwoordig steevast tot paniekerige reacties bij de klimaatgelovigen. En dan is er de grote constante: de eeuwige klimaatverandering. Eén ding staat inmiddels vast: er is geen meetbaar verband tussen CO2-verandering en temperatuurverandering. Dus geniet in deze overgangsperiode naar een nieuwe ijstijd van de libellen en de vlinders en laat u zich niets wijsmaken door die klimaatalarmisten.

 7. Ik vraag mij wel eens af …..of ze collectief bij vrijspreker hun harses in hun reet hebben gestoken ?

  Hebben jullie echt niet door wat er nu wereldwijd gaande is?

  Het is veel erger dan wat de overheden vertellen , en de muziek ging vrolijk verder.

  Fukushima Urgent Alert May 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=6QL5BmK5PTw

  FUKUSHIMA NEW DATA/CANNOT BE STOPPED!

  https://www.youtube.com/watch?v=XBDzrKcHnsk

  Fukushima breaking news 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=NT3WGEXvD4Y

  ratio [11] reageerde op deze reactie.
  Raymond [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Raymond [10]:

  En in een van de filmpjes , roept iemand GEEN AARDBEVING BOVEN DE 6 A.U.B. .

  Nou een stemmetje vertelde mij dat dit eraan zat te komen…..let op Japan was het parool.
  Volgens mij zit er nog meer ALSEM in het vat.

  (ORIGINAL FOOTAGE) 8.5 Magnitude Earthquake Hits off Tokyo, Japan 30 May 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=kMQ7F05g9XE

 9. @gerda [6]: koop een insecten hotel!
  Als iedereen maar zijn tuintje betegelt zoals nu dan zijn er geen struiken meer en planten, laat staan rottende bladeren, waarin insecten kunnen overwinteren……. Ik laat bewust een dode boomstam in mijn tuin staan voor insecten. Maar bijna nergens in onze tuintjes mag meer iets langzaam verrotten. Niemand wil geconfronteerd worden met verval en dood, en dus ruimen we alles netjes op en vegen we alles aan. Zorg voor een hoekje in de tuin met bladeren, rottend hout, takken en schaduw, en je krijgt die insecten weer. En de daarbij horende vogels.

  Daar spelen tuincentra op in en die bieden dus insecten hotels aan, een soort groot vogelhuis, speciaal ingericht om insecten te laten overwinteren. (leve de markt!)

 10. @Raymond [14]: Hoeveel mensen zijn in Texas gestorven? een dozijn? twee dozijn? En hoeveel zijn er in 1953 gestorven in Zeeland? meer dan 1800…..

  Data van stormvloeden in NL volgens wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Overstroming:

  : 838 · 1014 · 1042 · 1134 · 1163 · 1164 · 1170 · 1196 · 1212 · 1214 · 1219 · 1220 · 1221 · 1248/1249 · 1277 · 1280 · 1282 · 1287 · 1288 (I) · 1288 (II) · 1322 · 1334 · 1362 · 1374 · 1375 · 1377 · 1404 · 1421 · 1424 · 1468 · 1477 · 1509 · 1514 · 1530 · 1532 · 1552 · 1566 · 1570 · 1610 · 1651 · 1675 · 1682 · 1686 · 1703 · 1717 · 1825 · 1877 · 1906 · 1916 · 1953 · 2006.

  Zie je een patroon van global warming? Ik niet. De dertiende eeuw lijkt me iets minder prettig geweest te zijn….

 11. Beste Raymond [15]: Dan zijn we het hier niet helemaal met elkaar eens. Als je iedere burger een evenredig deel geeft van de radio actieve componenten uit Fukushima dan kan je inderdaad zeggen dat er genoeg is om de meeste mensen te doden. Het is echter zo dat dit in de grote oceaan zodanig verdund wordt dat het eigenlijk hooguit lokale invloed heeft. Tenminste, dat is wat ik thans meen dat het geval is op basis van de ter beschikking staande gegevens.

  Raymond [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Raymond [18]: Als deze cijfers kloppen dan is het hoogst onwaarschijnlijk dat 4 jaar na Fukushima het water in Canada vervuild is. Na Tsjernobyl was er inderdaad sprake van enige nucleair vervuilde regen. Maar om 4 jaar na dato vervuilde regen en daardoor vervuild drinkwater te hebben in Canada is zeer onwaarschijnlijk. De week na Fukushima wat verhoogde straling, oke, maar 4 jaar nadien, betekent dat de bron elders moet liggen. De nucleaire regen wacht niet 4 jaar. Maar valt binnen enkele dagen / weken.

  Raymond [22] reageerde op deze reactie.

 13. @Raymond [19]: —Luister dan eens naar mensen die regelmatig rondtrekken in de natuur , zij zijn heus niet gek— Zie mijn reactie op Gerda. We zijn onze tuinen massaal aan het bestraten, waar vroeger in tuinen gras, struiken en compost was, is het thans stenen wat de klok slaat. Mijn buurman heeft een houten dek van 30 vierkante meter, de rest van zijn tuin is stenen, deels met kunstgras bedekt, aan de randen van zijn tuin heeft hij 25 centimeter ingeruimd voor planten. Zo zijn er zovelen.

  Wat doet Gerda? Ze ziet het verband met de verstening van de tuinen en het verdwijnen van dieren leven niet en meent dat het verdwijnen van insecten komt door Fukushima!

  Mensen die regelmatig rondtrekken in de natuur ==== sorry, die heilige natuur, die hebben we niet echt in Nederland, we zijn aan het natuur tuineren en noemen ecologische rampen uit het verleden als de zandverstuivingen als de loonse en drunense duinen, of de kaalslag van van de weerribben / de wieden een natuurgebied!!!!! Het zijn zelfs nationale parken, te gek voor woorden….. Edoch, ook de natuurtrekkers kunnen beamen dat de soorten rijkdom terug keert, zoals de wolf.

 14. @Ratio [20]:

  You just don’t get it …..do you !!!!!!!

  Je hebt waarlijk geen notie van wat daar momenteel gaande is .

  Is dit opzet ?

  Die tent in Japan is zo lek als een vergiet….ze hebben de zaak niet onder controle , de reactor kern is buiten de veiligheids-zone gekomen , en staat nu in contact met grondwater.

  En daarmee in directe verbinding met het omringende zeewater , en ik dacht dat je dit wel intussen had begrepen .

  En dat doet hij al vier laar lang , en nu heb je het antwoord op je vraag ….: ratio: maar 4 jaar nadien, betekent dat de bron elders moet liggen. De nucleaire regen wacht niet 4 jaar. Maar valt binnen enkele dagen / weken.

  Beste Ratio , begint het te dagen….de omvang van de ramp.

  Ratio [23] reageerde op deze reactie.

 15. @Raymond [22]: Voordat het Canada bereikt heeft is het al enorm verdund. De Grote Oceaan is een derde van het aardoppervlak. 165 200 000 vierkante kilometer, Met een gemiddelde diepte van ruim 4 kilometer. De inhoud van deze plas water is dus ruim 640 miljoen kubieke kilometer. Meer dan genoeg om vele Fukushima’s op te nemen.

  1 kubieke kilometer is 10 duizend maal tien duizend maal tien duizende liter. Ofwel tienduizend maar honderd miljoen liter…..

  en dat dan maal 165 mln

  Raymond [24] reageerde op deze reactie.

 16. @Raymond [24]: feiten als de inhoud van de grote oceaan zijn feiten. Als je die wenst te ontkennen, prima. Radioactiviteit kan komen via de lucht, dan is het er met een paar dagen, of via de oceaan stroming. Maar dan is het heel erg verdund voordat het in Canada aankomt. Dan moet deze enorm verdunde oplossing verdampen, en voordat het dan zorgt voor een verhoogd stralingsniveau in het grondwater en daarna drinkwater is het wederom enorm verdund.

  Raymond [27] reageerde op deze reactie.

 17. Global warming is het grootste bulllshit verhaal ooit, bedoelt om de mensen verder te knechten en uit te roeien. WIJ zijn immers de schuldigen aan de zogenaamde Global Warming dus WIJ moeten het veld ruimen….

  Daarnaast wordt het al meer dan 10 jaar kouder en waait de wind voornamelijk uit de Noord, Noord-Oost hoek. En voor de serieuze onderzoekers onder U, verdiept je eens in ‘chemtrails’ en HAARP. Tel daar de olieramp in de Golf van Mexico bij op, en je ziet in een oogopslag dat de elite bezig is ‘The Day After Tomorrow’ aan het creeeren is…. Het Noordelijk Halfrond zal een nieuwe ijstijd krijgen omdat de warme golfstroom al jaren afneemt en het in Europa dus koud gaat worden… Capice?

 18. @Ratio [25]: @Ratio [25]:

  feiten als de inhoud van de grote oceaan zijn feiten .
  Maar dan is het heel erg verdund voordat het in Canada aankomt.

  Tjonge…..hoe moet je nu met praten met iemand die de feiten NIET WIL kennen.

  Hallo , de uitstoot van radioactief martiaal gaat nu al vier jaar achtereen door , ja vier jaar , dat is de kern van het probleem.

  Volg je wel een beetje wat er gaande is , want mijn indruk is dat je echt niet weet welk onheil er nog komen kan.

  Has the Fukushima “China Syndrome” begun?

  https://www.youtube.com/watch?v=zauXF70o6ik

  Verdunning …..welke verdunning ?

  FUKUSHIMA SIMPLIFIED (Warning: GRAPHIC)

  https://www.youtube.com/watch?v=sqfmaiX0FtA

 19. @Raymond [28]: Heb de film bijna geheel uitgekeken, vertelt eigenlijk weinig nieuws. Giftigheid is nog altijd een kwestie van dosis. En bij straling is het niet zo dat alle straling fout is, er zijn aanwijzingen dat een iets bovengemiddelde achtergrondstraling gezond is voor de mens. (in gebieden met iets hogere straling gaan mensen voor zover ik het heb begrepen iets later dood en niet eerder).

  Ook al spoelen alle tanks leeg, en in de oceaan, dan nog is er voor Canada geen risico, alles is dan zo verdund dat het nauwelijks een bedreiging zal zijn. Het plaatje van een rood oplichtende grote oceaan is in hoge mate manipulerend.

 20. Er zijn aanwijzingen dat een iets bovengemiddelde achtergrondstraling gezond is voor de mens.

  Waar hebben ze het nu over…..MANMADE ISOTOPES , plutonium , enz.

  Ook al spoelen alle tanks leeg, en in de oceaan, dan nog is er voor Canada geen risico..

  Weet je wat het beste is : houd je maar bezig met insectenhuisjes , dan richt je nog minder schade aan.

  Ik had al langer het vermoeden dat er op het bitcoin-lanceer platform genaamd vrijspreker is niet ok is.

  Nu weet ik het dus zeker…..die WHOIS zoekronde , gaf al enige indicatie.

  Wolf in schaapkleding dus.

  adios.

Comments are closed.