regels-verbodIn de VS zijn er in 2014 224 nieuwe wetten aangenomen. Dat is al één nieuwe wet per werkdag en je vraagt je meteen af hoe je in vredesnaam als goed burger de wet zou moeten kennen als er elke dag een nieuwe bij komt. Maar het kan nog erger, boven op die wetten komen er uit zo’n 60 overheidsorganisaties ( wij noemen dat vaak Autoriteit) 3554 nieuwe reguleringen, dat is 16 keer zo veel. http://freebeacon.com/issues/report-cost-of-federal-regulation-reached-1-88-trillion-in-2014/

Dat regels en wetten zakendoen bemoeilijken en innovatie in de kiem smoren, wisten we al. Maar in bovenstaande link staat de berekening dat die regels in de VS jaarlijks $ 1.880 miljard kosten, oftewel $ 15.000 per gezin.

Lijkt u dat veel?

Ontleed voor het gemak even de prijs van een kopje koffie in het café: arbeidswetgeving als ARBO etc, opleidingseisen, milieuvergunning, bouw en onderhoud regels, brandveiligheid, BHV etc, moeten allemaal (door u!) betaald worden uit die omzet. En daar komen dan nog al die uren/kosten van het bijhouden van de gegevens, protocollen en registraties bij!

En het trieste is dat de Autoriteiten die dit soort regels, reglementen, leidraden of best practises verzinnen, ver boven de wet staan en ongecontroleerd hun ziekelijke gang gaan. Vaak niet gehinderd door kennis en ervaring, deze regels over ons uitstrooien. Onder het mom van liever een regel teveel, dan een te weinig, breidt het zich alleen maar uit. Zodat we steeds vaker tegenstrijdige regels tegenkomen.

Ik realiseer me best dat wij hier niet zo snel een eind aan die regelbrei maken, maar door het op Vrijspreker.nl signaleren van onzin, onverwachte gevolgen, overdreven kosten (een paar FYRAs per jaar) en het verstikkende van regels, hoop ik toch dat we meer mensen bewust kunnen maken van deze regel-kanker (of kankerregels?) Helpt u mee?

5 REACTIES

 1. If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.

 2. https://decorrespondent.nl/2849/Hoe-D66-symbool-ging-staan-voor-het-einde-van-de-democratie/323894237359-a48acd14

  Dit is een leuk artikel over de opkomst en mogelijke ondergang van de D66.
  Vooral de opmerkingen in het artikel over het politieke systeem zoals het geworden is, is heel interessant. Politiek praat niet meer over ideologieën of ideeën maar alleen maar over oplossingen, en de politieke kleur moet dan maar aan de kant. Met dit in het achterhoofd is het niet vreemd dat zelfs een ‘liberale’ VVD regels blijft maken.

 3. “Dat is al één nieuwe wet per werkdag en je vraagt je meteen af hoe je in vredesnaam als goed burger de wet zou moeten kennen als er elke dag een nieuwe bij komt.”

  Zo zit dat principe ook niet in elkaar. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om alle landbouwwetten te kennen, als je niet van plan bent te boeren of vee te vervoeren. Iedereen wordt geacht die wetten te kennen, die op zijn werk of zijn privésituatie van toepassing zijn. Wil je de weg op, dan zul je kennis moeten hebben van de Wegenverkeerswet. Wil je werkgever worden, dan moet je verdiepen in arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingen. Een zorgmedewerker moet de belangrijkste wetten op zijn gebied kennen. De bedoeling ervan is, dat niemand zich met vrucht kan beroepen op het niet kennen van de wet. Daarnaast is het van veel wetten onzinnig ze te kennen, zoals bijvoorbeeld de wet, die het huwelijk van Máxima en de Koning goedgekeurd heeft.

  Peter [5] reageerde op deze reactie.

 4. Het basis principe rond wetgeving is simpel: iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Of je nu ermee te maken hebt of niet.
  Wat mij vooral op valt, is dat er niet meer gediscussieerd wordt of er überhaupt een wet geschreven moet worden, nee, elke probleem schijnt via de wet opgelost te kunnen worden.
  Als ik langs een boerenbedrijf rijd, en ik zie dat de boer de stront gewoon op het land spuit, moet ik volgens de wet de boer aangeven. Toevallig weet ik dit. Ook al ben ik geen boer. De wetgever verwacht, dat ik de boer aangeef.
  Daarbij veel wetten zijn feitelijk voorschriften. Op het gebied van openbaar groen, straatmeubilair, heb je ook wetten en regelgeving. Echter, dit zijn eigenlijk gewoon voorschriften. Schaf je deze af, zal het niet tot drama’s leiden.
  Echter, voor de medemens die gelooft in de maakbare samenleving, die zal deze bij ieder gevalletje om wetgeving vragen.De effecten laten zich al raden. De calculerende burger, juridisering van de samenleving, verharding en het koud zijn van de samenleving. De menselijk maat is aan het verdwijnen, en de juridische maat komt ervoor in de plaats.
  Dit doet mij denken aan Kafka en de film 1984.

 5. @Vilseledd [3]:
  Ja mijn waarde, dat je alleen je eigen regeltjes voor je werk hoeft te kennen is niet helemaal waar. Ik hoop maar dat je je werk leuk vind, want veranderen is in ieder geval niet makkelijk door nieuwe regels bij ander werk.

  Ik ben ondernemer en waar ben ik dus mee gestopt of zal ik nooit aan beginnen VANWEGE REGELS.
  Huizen of kamerverhuur, geld uitlenen, auto of goederen uit het buitenland halen, personeel in dienst, spullen op straat verkopen, zelf groot rijbewijs halen, etc, etc. Je kan als ondernemer geen kant meer op zonder advocaat, je accountant en toestemming van de gemeente.

  Ik durf zelf te beweren dat ik echt iets had kunnen toevoegen aan de NL-se economie en voor meer welvaart had kunnen zorgen. Maar he ik ben niet gek, ik blijf in mijn hok -en dat kostte me moeite- waar de overheid me kennelijk graag ziet. Zij zorgen immers wel voor huisvesting en werkgelegenheid met meer ambtenaren prachtig projecten als Fyra’s , te dure Rijksmusea, verbouwingen van paleizen. Maar hoop dat d boodschap duidelijk is is dat zoveel regels enorme schade aan de maatschappij toebrengt.

Comments are closed.