120px-Aegina,_The_Temple_of_AphaiaChrisine Lagarde van het IMF zegt in de Frankfurter Algemeine Zeitung dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone niet uitgesloten is.

Dit bericht is opmerkelijk. Allereerst omdat het onderstreept dat de onderhandelingen met Griekenland muurvast zitten. Dat zegt zij in het interview trouwens ook. Het feit dat een hooggeplaatste functionaris als Christine Lagarde de mogelijkheid van een ‘Grexit’ uitspreekt, geeft voorts aan dat er geen taboe meer op deze optie rust. Nog niet zolang geleden werd iedere suggestie in die richting door politici en gezaghebbende (lees: gearriveerde) economen categorisch van de hand gewezen.

Nu zijn er ook mensen geweest die bij het uitbreken van de Griekse crisis, in 2010, al constateerden dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone misschien nog wel het beste zou zijn. Niet alleen voor de eurozone, maar vooral ook voor Griekenland zelf. In één keer de schulden saneren en vervolgens opnieuw beginnen. Een New Start dus, in plaats van de New Deal (lees: transferunie) die het dossier Griekenland ondertussen is geworden. Het IJslandscenario, zogezegd.

Ondertussen zijn er miljardenbedragen in de Griekse put verdwenen. Verliezen als gevolg van een Grieks vertrek uit de eurozone komen daar dan nog eens bovenop. Dubbele schade dus, althans vergeleken bij het scenario van een harde, eenmalige ingreep meteen bij het begin van de crisis.

Bij een vertrek van Griekenland, vijf jaar na het uitbreken van de Griekse crisis, doet zich een perfecte gelegenheid voor om de categorische neezeggers tegen een Grexit van vijf jaar terug eens aan een verhoor te onderwerpen. Of ze ondertussen van mening zijn veranderd. En als dat zo is, of ze dan nog wel zeker zijn van hun gelijk in andere dossiers die Europa en de euro raken.

Een Griekse exit is meer dan een financiële crisis van één land. Het is het bewijs van het falen van de elite. Als autoriteiten zoals Christine Lagarde denken dat ze na een Grexit gewoon door kunnen gaan met het managen van de (volgende) probleemgevallen, dan konden zij zich daarin weleens vergissen. Iedereen weet wat er kan gebeuren als de elite haar geloofwaardigheid kwijt is.

Paul Verhaegh

5 REACTIES

 1. En de Brexit (uit de EU dan, niet uit de euro, want die hebben ze niet) hangt ‘ons’ waarschijnlijk ook nog boven het hoofd.

 2. En de EU is er gekomen, omdat Washington dat wilde, zo stelde Syp Wynia al verleden jaar. Combineer het met het niet-ingrijpen in Oekraïne en ook het kijken naar Amerika op het punt van IS, dan maakt ‘een Europa’ een krachteloze indruk. Dieptepunten van de afhankelijkheid van Europa zijn het ingrijpen in de Tour en nu het FIFA-schandaal. En Europa laat het zich aanleunen; hoe zou Amerika het vinden, als we ons met de organisatie achter American Footbal of honkbal gingen bemoeien?

 3. Ach het is eigenlijk een banken kwestie, verder van wat elite en politieke leeghoofden. Het doe me denken aan de ABN Amro. De bank is gered door de staat voor 30 miljard. 15 miljard is er terug betaald dus ze staan nog voor 15 miljard onder water (lees schuld aan de staat en de belastingbetaler). Maar kunnen nu wel de beurs op. Zo gaat het ook in de EU. Je kunt dus gewoon stellen dat de EU failliet is. Maar de leeghoofden in Den Haag denken nog steeds dat de belasting betaler dat niet door heeft en gretig blijft betalen, desnoods onder dwang.

 4. En het grappig is wanneer Griekenland de euro verlaat , de Griek deze volop in een oude sok heeft of op een buitenlandse rekening heeft staan. wedden dat niemand aan dit probleem heeft gedacht. Na het uittreden, failliet gaan van de bv Griekenland treedt dus het “depositogarantie” stelsel in werking voor de Griekse sok en zijn buitenlandse bankrekening, deze gaat immers niet falliet. Na uittreden is Griekenland een derde wereld land geworden met een schatrijke inwoners. Dit is niet zomaar een devaluatie. Dit is voor het achterblijvende Europa ontwikkelingshulp geworden.

 5. Met de astrologische voorspelling het volgende…..

  “Volgens Artikel 50 van het verdrag van Lissabon kan een lidstaat niet uit de eurozone worden gegooid. Er is maar een manier om er uit te gaan. Het land kies hier zelf voor.

  Griekenland kan er voor kiezen de EU te verlaten maar kan niet gedwongen worden. Datzelfde geldt voor Duitsland. Dus is het waarschijnlijker dat Duitsland de EU gaat verlaten. Duitsland draait meer dan elk ander land op voor de schuld van Griekenland. En veel mensen in Duitsland ( en Frankrijk en Nederland) delen de opvattingen van Senator Elizabeth Warren; wantrouwen in de macht van de centrale banken, financiële instellingen en multinationals. Je kan je afvragen hoe lang zij nog in de Europese Unie zullen blijven als iedereen blijft verwachten dat ze maar op blijven draaien voor de schulden van hun fiscaal (en misschien moreel) uitgedaagde broeders en zusters.

  Daarom is het waarschijnlijk dat alles weer op de lange baan geschoven zal worden. Het is in feite mogelijk dat dit drama zich voort zal slepen tot 2025-2026 wanneer Saturnus en Neptunus samen 0º Ram zullen kruisen. Anders gezegd, er zal binnenkort iets uitgewerkt worden waar niemand werkelijk blij van wordt en wat de kwestie weer dichter bij een uiteindelijke slechte afloop zal brengen.”…. (bron: schogt)

Comments are closed.