toineMet pijn in mijn hart trek ik mijn kandidatuur voor het bestuur van de LP in. Ook zal ik niet langer deelnemen aan bestuursvergaderingen en –activiteiten. Wel ben ik graag bereid aan te blijven als politiek leider, als fondsenwerver en als adviseur van de LP, als hierop prijs wordt gesteld.

Ik heb eerder een dergelijk besluit genomen, toen ik besloot op Cyprus te gaan wonen in oktober 2013. Nadat de staat in januari 2014 mijn bedrijf kapot maakte, mij naar Nederland ontvoerde, en mij in mei 2014 los liet met een reis- en Berufsverbot, bood het bestuur mij aan terug te keren in het bestuur. Ik besloot dat niet te doen, maar wel met de bestuursvergaderingen en –activiteiten mee te draaien op vrijblijvende basis.

Destijds ging ik ervan uit dat me dat niet veel meer dan een avond per twee weken zou kosten. Dat werd echter steeds meer en meer en meer. Sinds enkele maanden heb ik weinig tijd aan andere zaken dan de LP besteed. Daarmee heb ik mijn relatie, mijn gezin, de voorbereiding op mijn strafzaken en geschillen met de fiscus, en mijn zakelijke activiteiten verwaarloosd. Dat laatste begint een steeds groter wordend en een zeer nijpend financieel probleem op te leveren.

Jessica is zwanger van ons tweede kind. Ze is uitgerekend op 21 juli. Helaas begint zij steeds sterkere symptomen van bekkeninstabiliteit en andere zwangerschapsklac hten te vertonen, waardoor zij steeds moeilijker kan lopen, en steeds sneller vermoeid raakt, en steeds sneller, vaker en langer pijnklachten heeft. We zijn gisteren bij onze gyneacoloog langs geweest, en zijn heeft ons erop gewezen dat deze klachten weliswaar normaal zijn, maar eerder in ernst zullen toenemen dan afnemen in de komende periode. Dat betekent dat ik de komende tijd steeds meer taken van haar zal moeten overnemen. Weliswaar is dit een probleem van tijdelijke aard dat na de zomer opgelost zal zijn als het goed is, maar tegelijkertijd moet er ook (extra) brood op de plank komen, en word ik dus gedwongen om keuzes te maken. Ik heb de balans opgemaakt, en ik heb gekozen om de (financiële) verantwoordelijkheid voor mijn gezin voorrang te geven.

Tot slot wil ik opmerken dat ik uiteraard de LP nog steeds een bijzonder warm hart toedraag, en dat dit een bijzonder moeilijk besluit is geweest. Mijn besluit moet dan ook niet worden uitgelegd als het intrekken van mijn steun aan het bestuur, of de door hen gemaakte keuzes. Zo steunde ik zowel het besluit van het bestuur om de samenwerking met Frederick Matthaei aan te gaan, als het recente besluit om die samenwerking alsnog te beëindigen.

De reden dat ik het politiek leiderschap graag blijf vervullen is dat hier buiten verkiezingstijd relatief veel minder tijd in gaat zitten dan in bestuursactiviteiten, omdat ik hier ook beter in ben dan in organisatorische werkzaamheden, en omdat hier mijn passie ligt.

Met vriendelijke groet,

Toine Manders
Politiek leider

5 REACTIES

 1. Beste Toine,

  Een slecht bericht enerzijds, maar een duidelijke en (volgens mij) juiste prioriteitstelling anderzijds. Veel succes en alle beterschap en sterkte voor Jessica.

  Enne…, dat Libertarische bloed verandert bij jou toch nooit, dus we zien je later hopelijk weer in een actieve(re) rol terug.

 2. Uitgerekend op de Belgische nationale feestdag.
  Ach ja, wellicht over een paar jaar leuk als het land niet meer als dusdanig bestaat…
  Enfin, sterkte met je prioriteiten en hopelijk kan de LP nog vaak beroep doen op je mediageniekheid.

 3. Dank voor het heldere bericht. Ik ben erg benieuwd of je ook kunt, mag, wilt schrijven over die lopende zaken tegen je bedrijf en persoon. Succes en sterkte gewenst.

 4. Het gezin gaat voor, daar hoeft iemand zich nooit voor te verontschuldigen. Die libertarische trein blijft wel rijden, of je nu passagier bent of machinist. Sterkte en succes!

 5. Dank voor deze verklaring. Leden en belangstellenden krijgen er een stuk meer inzicht door en dat is altijd veel beter dan als ze maar moeten raden wat er gebeurd is. In onduidelijke of geheime situaties is de weg vrij voor roddels en cowboy-verhalen.
  Het is begrijpelijk dat mensen in een positie kunnen komen waarin ze niet alles zo maar aan iedereen kunnen vertellen. Maar dat zijn wel situaties die zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Zeker in een Libertarische Partij.

  Goed dat je politiek leider blijft. Als iemand de libertarische filosofie kent, dan ben jij het wel.
  Als vraag zou ik hierover willen stellen, wat kunnen leden en anderen van een politiek leider verwachten?

  Veel sterkte en succes in de nieuwe situatie. Zowel voor de LP als voor jullie privé. Dat jullie privé weer snel in een normaal vaarwater mogen komen.

Comments are closed.