Politiek Correct1Natuurlijk kun je aan elk woord een betekenis koppelen die verschillend is van wat in de Dikke Van Dale staat. En als je dan met vrienden afspreekt dat je onderling dat nieuwe begrip gaat gebruiken, dan kun je elkaar nog begrijpen ook.*****
Maar politici hebben er een andere bedoeling mee. Die makken regelmatig wetten om hun macht te vergroten, en benoemen die wet dan met een term die de burgers het idee moet geven dat ze die wet fijn kunnen vinden.

Door twee woorden aan elkaar te koppelen, kan die image nog versterkt worden.

De Amerikaanse “Freedom Act”  die vrijheden beperkt, is een lachwekkend voorbeeld.

Dat geldt bv. ook bij het begrip “Politiek Correct”. Deze uitdrukking is puur nonsens. Iets is correct, of het niet correct.
Er bestaat geen Nederlandse waarheid,naast een Duitse  of Franse of Brusselse waarheid.
Iets is “waar”  of “Niet waar”. Dat wordt alleen bepaald door de feiten en die feiten in de juiste woorden te omschrijven.

Deze (oude) gedachten kwamen weer boven toen ik van  Pendragon een  quote van H.S. Truman toegestuurd kreeg:
“Political Correctness is a doctrine, recently fostered by a delusional, illogical minority and promoted by a sick mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a piece of shit by the clean end!” 

7 REACTIES

 1. re. Iets is “waar” of “Niet waar”. Dat wordt alleen bepaald door de feiten en die feiten in de juiste woorden te omschrijven.

  Het probleem begint al bij het FEIT dat veel feiten erg subjectief zijn. Een glas water kan een glas vol met water zijn maar hij kan ook half leeg of half vol zijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer gradaties mogelijk.
  Daarom zeggen zogenaamde feiten ook niet alles. Er bestaan niet veel feiten waar iedereen het 100% over eens zijn.

  Scrutinizer [5] reageerde op deze reactie.
  Individualist [7] reageerde op deze reactie.

 2. …. Ik vraag me wel eens af… Als we nou eens met elkaar de politiek zouden gaan negeren… Zou daarmee dan “politiek correct” denken ook ter ziele gaan?

  Eigenlijk zijn het de burgers die de politici in stand houden.

 3. @WijRos [2]: Neen feiten zijn niet subjectief, alleen de perceptie, interpretatie en erkenning ervan.
  Als dat glas water voor 63,7% gevuld is dan is DAT een feit, ongeacht of iemand zo nauwkeurig is om dat percentage waar te nemen, te erkennen (voor zichzelf), te willen erkennen en dit dan nog voldoende nauwkeurig te formuleren en niet willekeurig af te ronden op 3/5e of 2/3 wat uiteraard verschillende getallen zijn.

  Maar het is niet omdat iemand abusievelijk 2/3 zegt dat er plots uit het niets water bijkomt in dat glas. Dat zou m.n. lastig zijn als dit glas simultaan zou worden gadegeslagen door iemand die gewag maakt van 3/5.

 4. @WijRos [2]:

  Het probleem begint al bij het FEIT dat veel feiten erg subjectief zijn.

  Feiten zijn niet subjectief. Waar jij het over hebt zijn meningen, inzichten, of interpretaties van feiten.
  Als iemand zegt dat het warm weer is, is dit niet een feit, maar een mening. Het feit is dat de temperatuurmeting, door een bepaald meetinstrument, op een bepaalde locatie, een bepaalde temperatuur aangeeft, en daar verder geen waardeoordeel bij geeft dat het “warm” of “koud” is.

  Een glas water kan een glas vol met water zijn maar hij kan ook half leeg of half vol zijn.

  Hij is een van beiden, maar niet beiden tegelijk. Hij is dus vol OF hij is half leeg/vol. En feiten worden geconstateerd op basis van bepaalde objectieve informatie, op dat exacte moment. Op een exact moment is hij OFWEL vol, OFWEL niet vol. Dat is het feit, en dat feit is objectief.

  Daarom zeggen zogenaamde feiten ook niet alles. Er bestaan niet veel feiten waar iedereen het 100% over eens zijn.

  Het maakt totaal niet uit waar mensen het wel of niet mee eens zijn. Een feit is een feit, of bepaalde mensen dat nou leuk vinden of niet, en of ze het er nou mee eens zijn of niet.
  Als een doctor constateert dat iemand een tumor heeft (en als dit klopt en geen verkeerde diagnose stelt), dan kan een patient het daar misschien niet mee eens zijn, maar dat verandert niets aan de feiten.
  Er was een tijd dat mensen het met elkaar oneens waren dat de zon om de aarde draait of andersom. Denk je dat de zon zich daar iets van aantrok? Het FEIT was en is, dat de planeten om de zon draaien.

Comments are closed.