NachthemelGVia de samenwerking met Nachthemel: Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW, bestond het om afgelopen woensdag de MSM media te bevlekken met de opmerking dat honderdduizenden Nederlanders met een uitkering ‘labbekakken’ zijn, die per direct aan het werk kunnen en moeten. En om ze aan het werk te krijgen wil De Boer dat de bijstandsuitkering daarom omlaag gaat. “Handen uit de mouwen’’, zegt hij tegen het grootste deel van de half miljoen ‘bijstanders’, onder wie vele hoogopgeleiden. “Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?”

Niet zo heel erg veel, zou je dan zomaar kunnen denken. Prima zaak om te werken voor je geld. Niet dan? Je gaat toch niet parasiteren op het geld van de ander? Nee, niet in normale tijden, zeker niet! Maar wat te doen in oorlogstijd? Wordt het dan niet eens tijd de grammofoonplaat toch ook eens om te draaien? Want wat te doen onder feitelijke oorlogsomstandigheden? Nederland ressorteert immers onder het gezag van de Europese Unie en is gehouden aan EU- wetgeving, in de wetenschap dat de Nederlandse kiezer zich juist in referendum keihard met een NEE heeft uitgesproken tegen die (grond)wetgeving, maar die er in een anderen kaft gestoken toch ‘gewoon’ kwam. Dus daarom dan maar grijpen naar het middel van dwangarbeid middels dwingende arbeidparticipatie- wetgeving?

Want de melding van de Boer komt alweer in een iets ander daglicht te liggen indien we weer een ander MSM bericht van dezelfde dag erbij betrekken. Namelijk het bericht dat ontslagadvocaten momenteel juist overuren draaien door nieuwe ontslagregels die per 1 juli ingaan. Veel werkgevers proberen nog snel het overtollig of niet-functionerend personeel te lozen. Bij arbeidsadvocaten en rechtsbijstandsverzekeraars heerst dan ook grote drukte. En laat nu precies de club van werkgevers ook weer de club van Hans de Boer zijn.

Betrekken we deze twee arbeidsmarkt gerelateerde berichten dan weer bij het UWV bericht van een dag eerder, namelijk dat het UWV en de rechters de adem inhouden omdat men vreest voor een ware uitbraak, men spreekt van een golf aan ontslagaanvragen’, dan dragen de gedachtekronkels van de Boer toch wel minimaal een bijzonder exceptioneel luchtje met zich mee.

Maar met deze bijdrage hebben wij deze keer niet de intentie een waardeoordeel te geven over bijstandsuitkeringen en het sociale verzekeringsstelsel in het algemeen, noch over de moraliteit van Hans de Boer samen met zijn club broodheren. Daar is al genoeg over gezegd en gesproken, niet in de laatste plaats op deze website. Maar waar het ons deze keer om draait is de vaststelling dat hetgeen waar zeer, zeer velen, jaren en jarenlang voor hebben gewaarschuwd, nu daadwerkelijk op het punt staat te voltrekken: een gierend onoplosbare en toenemende werkloosheid naar Grieks, Spaans, of Portugees voorbeeld. Wellicht erger.

Een situatie waarbij inmiddels achter de schermen dan ook de totale paniek lijkt uitgebroken. Waarbij de jonge, en meest vitale, zojuist afgestudeerde VWO- er, wellicht nog precies eventjes kans maakt op een betrekking als aspergesteker of straatveger, maar waarbij elk ander…???

Het Zwarte Pietenspel over die onstuitbare werkloosheid lijkt in ieder geval in haar volle glorie een aanvang te hebben genomen: de verwensingen, verwijten, beschuldigingen, stigmatisering en rechtsgangen over en weer, zijn alreeds losgebarsten. Rest slechts onze nieuwsgierigheid wie als eerste met de vinger naar zichzelf gaat wijzen?

De Nederlandse overheid, het kabinet, of de Europese Unie?

33 REACTIES

  1. @Romee [30]: Je moet het natuurlijk ook kunnen produceren. Wat wil zeggen, dezelfde kwaliteit kunnen leveren. Een metselaar zal nimmer een ander vragen een muur in zijn prive tuin te metselen, een behanger zal nimmer het schildersbedrijf inhuren voor behangwerk aan de privewoning. Omdat kwaliteit en prijsverhouding door het zelfwerk, ruim in het voordeel van het zelfwerk uit valt. De tijdsduur van de werkzaamheden, productietijd, is van bijkomstig triviaal belang. Ze is immers kosteloos.

  2. @Andries Wijma [29]: “Feit blijft dat je in theorie wel een samenleving kunt hebben met enkel ondernemers en consumenten, namelijk als iedereen beide rollen vervult zonder bij elkaar in dienst te zijn.

    En laat dat nu exact mijn persoonlijke utopia van Libertaria zijn!

Comments are closed.