Chris_hedges_blurWe leven in een revolutionaire tijd, zegt Chris Hedges, een Amerikaanse journalist, in een interview met Salon. De revolutie komt, we weten alleen nog niet wanneer.

Heeft hij gelijk? En als dat het geval is, moeten libertariërs daar dan blij mee zijn?

Een tijdje terug werd Chris Hedges geïnterviewd op de radio. Hij vergeleek de huidige situatie (in de VS weliswaar) met die in de voormalige DDR. Voor een geslaagde omwenteling, zoals in de DDR in 1989, zijn twee factoren cruciaal volgens Hedges. De eerste factor is een falende elite. Aan die eis is in het huidige Europa wel voldaan, en ook in Nederland, ben ik geneigd te stellen. De tweede factor is dat de gewapende macht (d.w.z. politie en leger) de bereidheid moet verliezen om die elite te verdedigen. In gewoon Nederlands: zodra agenten en soldaten weigeren om (nog langer) te schieten op hun medeburgers, is het gedaan met de heersers. Leger en politie hoeven niet eens nadrukkelijk de kant van de rebellen te kiezen. Het is voldoende als zij ophouden de heersers te beschermen.

Een rebellie hoeft niet per se gewelddadig te zijn. De omwenteling van 1989 was dat alleen in Roemenië. In de DDR en Tsjecho-Slowakije ging het vreedzaam. Uit een verder verleden kennen we de Glorious Revolution in Engeland, die ook redelijk vreedzaam verliep, afgezien dan van de invasie door stadhouder Willem III.

Het hoeft dus geen bloederige toestand te worden, zoals bij de Franse en Russische revoluties. Een land als Griekenland is een voorbeeld van een revolutie via de stembus: de jongste verkiezingen maakten duidelijk dat een meerderheid van de Grieken het heeft gehad met de dictaten van de EU en het IMF. In Nederland hebben we in 2002 een kiezersopstand gezien en in 2005 opnieuw, toen tegen de zogenaamde EU-Grondwet.

De elites denderen ondertussen gewoon door, als een dieseltrein zonder bestuurder. Zij hebben hun keuze gemaakt: de monetaire en politieke unie moet voltooid worden. Het kon weleens een brug te ver zijn, als je afgaat op het gevoelen van veel Europese burgers.

Deze elites moeten slagen in hun opzet, anders staan ze in hun hemd. Valt Griekenland uit de eurozone, dan krijgen de critici van het eerste uur gelijk in hun stelling dat Griekenland niet te handhaven is als euroland (beter gezegd: dat de euro een handicap voor Griekenland is). Als vervolgens ook nog blijkt dat Griekenland na het verlaten van de eurozone weer op de goede weg is, is het falen van de elite niet meer te ontkennen. Dan is er ruimte om de status quo ter discussie te stellen, in alle EU-landen. Eerst moet het falen zichtbaar zijn. Kortom, nog even geduld a.u.b.

Blijft de vraag of een rebellie een meer libertaire samenleving zal brengen. Daarover een andere keer.

Paul Verhaegh

12 REACTIES

 1. Eerst moet het falen zichtbaar zijn? Wie dat nog niet ziet is of blind of waant zichzelf nog veilig in zijn eigen reddingsbootje.

 2. Mensen geven bepaalde personen (Rutte, Samsom…), of een bepaalde partij (VVD) de schuld, in plaats van het hele systeem. Als ze nu maar op de goed partij stemmen, dan wordt alles beter. Zulke denkwijzen zie ik dagelijks in discussies op internet. En nee, je kan ze niet overtuigen.
  Mensen willen het oude ziekenfonds terug, en vinden marktwerking maar eng.
  Wie zou anders de wegen moeten bouwen?
  Ze schoppen deze club er wel uit, maar installeren net zo makkelijk een nieuwe.

  Naar mijn idee is alles wat er gebeurt opzet.
  Ze willen landen eerst afbreken, en dat de bevolking zich meer mengt met andere landen. Dit kun je doen door massa’s kanslozen, of andere culturen, het land binnen te halen.
  Mensen gaan dan emigreren, en dat is juist het doel (denk ik).
  Als bijvoorbeeld in Griekenland een even groot percentage Grieken woont als in Nederland, Polen, of Frankrijk, dan is het project helemaal geslaagd.
  Dan kan de opbouw van Europa écht beginnen.

 3. zolang mensen niet geinterreerd zijn in vrijheid, denk ik dat het niet veel beter gaat worden, welke revolutie er ook komt.

 4. Mensen overtuigen dat er alternatieven zijn, is heel moeilijk. De afgelopen 70 jaar zijn mensen ‘opgevoed’ met het idee dat je zoveel mogelijke producten en diensten collectief moet regelen. Ons politiek systeem heeft zich hieraan aangepast en de burgers stemmen ook zo.
  Dit systeem blijft gewoon doorgaan, totdat het moment komt dat het niet meer in stand te houden valt.
  Maar, dat is niet erg. Net als bij bedrijven, heb je een generatie die het opbouwt, de generatie die het in stand houdt, en dan komt de generatie die het afbreekt.
  Zolang de overheid in het hoofd van de mensen zit, en mensen zijn ook nog eens bereid het te verdedigen, zal dit systeem gewoon blijven doorgaan, zelfs als de hele toko failliet gaat. Kijk maar naar Griekenland, Zimbabwe, Argentinië etc.
  Het enige wat je kunt doen is proberen er omheen te werken. Maar, je moet ook het lef en kennis hebben om dit te doen. In discussie met je collectieve medemens, is kennis en tegenargumenten noodzakelijk.
  Het merendeel van de mensen denkt dat ons huidige systeem beschaafd, nobel en strevenswaardig is. Dit heeft te maken met het feit dat mensen sociaal willen zijn en hun medemens willen helpen. Zij begrijpen echter niet, dat nu juist het tegenovergestelde, wordt bereikt.

 5. Indien dit soort overheidsoplossingen de realiteit van de dag zijn:

  Het UWV vergoedt al jarenlang opleidingen tot helderziende. Tientallen werkzoekenden worden op kosten van de belastingbetaler omgeschoold tot ‘spiritueel belconsulent’ of hypnotiseur. Het gaat om zo’n 1000 euro per persoon. Sinds 2008 hebben tientallen werkloze 50-plussers een opleiding gevolgd bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. De stichting leert werklozen onder meer de fijne kneepjes van het tarot- en engelenkaarten leggen. Daarmee kan een ‘afgestudeerd’ helderziende de toekomst voorspellen.

  Wat moet je dan nog meer uitleggen? Dat het allemaal nog veel krankzinniger kan? Dat het UWV (overheidsinstelling) de oudjes ook in het park had kunnen zetten om de vogeltjes te tellen? De witte en de zwarte op een apart UWV blaadje?

  Als krankzinnigheid troef is, wat moet je dan verwachten?!

  yourke [6] reageerde op deze reactie.
  Pendragon [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Sander [5]: Ik was net zo verbijsterd als u, toen ik dit berichtje las. Het enge is dat de UWV boys denken dat ze hierdoor minder werklozen in hun administratie krijgen….

  Aan de andere kant… Er zijn natuurlijk wel tienduizenden zielepoten die heilig geloven in glazen bollen, tarot, koffiedik kijken en zo… Er is dus kennelijk wel een markt voor…

 7. Het is schrijnend om te zien hoe de meeste mensen vooral zichzelf nog voor de gek houden. Ze spelen (nog) steeds toneel en doen net alsof er niks aan de hand is.

  Al vergaat de aarde dan nog zullen ze zeggen dat de economie weer aantrekt.

  Het kloterige is dat je al die digitale nulletjes niet kan eten…

 8. Zolang er tijdens verkiezingen massaal op eurofiele partijen gestemd wordt, valt het wel mee met de revolutie. Dat is aangenomen dat die verkiezingen min of meer eerlijk verlopen.

  Nee, het bloed moet eerst door de straten lopen voordat de politieke elite in het nauw gedreven wordt. zover is het nog niet.

  De nadenker [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Keinstein [9]: Precies , zolang er in het stemhokje niets veranderd en het stemvolk gedwee als domme wichten dit blijven aanhangen veranderd er totaal niets .
  Laat staan dat zij in de gaten krijgen dat alles afgebroken word .
  Het besef komt pas als men zelf aan de beurt is met werkloosheid of voedselbank of geen kant op kan zonder de deurwaarders van het lijf te houden , maar dan is het allemaal al te laat .
  De vangnetten van het eens zo mooie sociale stelsel door premie betaling flink gespaard zijn dan systematisch gesloopt en leveren alleen nog maar de ondergrens van armoede op .

 10. Het is in de kern nog simpeler. Een falende overheid die het vertrouwen van de burgers meest kan alleen in stand blijven door het geweld monopolie. Zodra zij dit verliezen m.a.w. ook burgers mogen zich bewapenen en verdedigen en de “legitieme uitvoerders van het geweldsmonopolie leger/politie” het regime niet meer steunen valt een regime.
  Zie een interessante uiteenzetting The Story of Your Enslavement hiervoor op https://www.youtube.com/watch?v=AHiM30WD2N4&index=16&list=WL

Comments are closed.