Police_officer_with_baton_(2822106994)De politie arresteert iemand. Iemand die riep dat hij een wapen bij zich had, althans dat zegt de politie. Op zichzelf begrijpelijk. Zeker in een tijd van verhoogde terreurdreiging kun je van de politie niet verwachten dat ze zo’n uitlating licht opvatten.

Vrienden van Mitch ontkennen overigens dat hij dat heeft geroepen. Volgens de NRC is er op Henriquez na zijn arrestatie geen wapen gevonden, dus dat pleit voor de lezing van zijn vrienden.

Maar daarna gaat het fout. De arrestant wordt op dusdanige wijze tegen de grond gehouden dat hij geen lucht meer krijgt (Uit welk land kennen we dergelijke taferelen ook alweer?), en hij gaat dood. Dood als gevolg van zuurstofgebrek heet dat in het technisch jargon van een patholoog-anatoom. De beelden die omstanders maakten hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen dat de autoriteiten (politie en Openbaar Ministerie) niet om het erkennen van de feiten heen konden.

Inmiddels zijn we dagen verder. In de Haagse Schilderswijk is de vlam in de pan geslagen. Lieden die niets hadden en hebben uit te staan met de dode Mitch Henriquez hebben de gevoelens van woede en de boosheid gekaapt en gebruiken die nu voor hun eigen doeleinden.

Op basis van de ontwikkelingen – beter gezegd: de escalatie – tot nu toe kunnen we een aantal conclusies trekken. Allereerste – en meest belangrijk – dat excessief politiegeweld woede en uiteindelijk ook geweld oproept. Daarom dient de politiemacht onder controle te staan en niet out of controle te zijn, zoals bijvoorbeeld in de VS het geval is. De dood van Mitch Henriquez doet vermoeden dat de trend uit de VS – excessief politiegeweld als regel, niet als uitzondering – naar Nederland overwaait. Het is per slot van rekening niet de eerste keer in Den Haag. In 2013 schoot een agent een vluchtende verdachte dood, van achteren welteverstaan.

Als de overheid al een geweldsmonopolie verdient (ik zeg dus: als), dan is geweldbeheersing, zeker tegen burgers, van het grootste belang. De dood van Mitch Henriquez is een schoolvoorbeeld van hoe de overheid dat monopolie claimt uit naam van de publieke veiligheid, maar die veiligheid vervolgens juist vermindert. Het paard achter de wagen dus.

Een ander punt is natuurlijk dat de onrust ondertussen al is overgenomen door lieden met een eigen agenda. Zo werden er leuzen tegen joden geroepen. Dat voorspelt niet veel goeds. Als de joden de schuld weer eens krijgen, weet je dat het met de maatschappelijke vrede in een land is gedaan. Dat was ‘damals’ zo in Duitsland, en tegenwoordig in heel Europa.

Ik ben benieuwd hoe de burgemeester van Den Haag het gaat redden. Het beste zou hij zich op de ophitsers kunnen richten. Die schenden op dit moment het non-agressie principe. Vervolgens zal de politie zich moeten verantwoorden. Ook de opstelling van Ard van der Steur, minister van Justitie en VVD’er, is de moeite van het volgen waard. De VVD heeft een reputatie hoog te houden als law-and-order-partij (‘Sla d’rop, agent!’), maar heeft in deze situatie een buitenkans om te laten zien dat ‘liberaal’ voor streven naar recht staat, en niet voor het kritiekloos achter de lange lat gaan staan, zoals velen van de VVD zijn gewend. Met zowel een verantwoordelijke minister als een verantwoordelijke burgemeester van VVD-huize is de Haagse Schilderswijk om meerdere redenen een testcase.

Paul Verhaegh

30 REACTIES

 1. Je kunt je ook afvragen hoe het in een geprivatiseerde maatschappij was verlopen. Bewakers van een wijk, een winkelcentrum of festival zullen misschien nog harder optreden om de orde te herstellen.

  Aan een arrestatie zitten nu eenmaal risico’s, zeker als het met geweld gebeurt. Mitch had die risico’s zelf kunnen beperken door mee te werken.

  Zelf kom ik niet op festivals. Als er iets risicovols gebeurt loop ik snel weg. Ik doe tot op zekere hoogte wat mensen in een uniform van mij vragen.

  De Nederlandse overheid stuurt islamisten met baard met wapen in een politie-uniform de straat op. In Duitsland gaan de alarmbellen al over infiltrerende islamisten, in Nederland nog niet. En daar is een grens bereikt: ik ga niet doen wat een islamist van mij vraagt.

  Individualist [28] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico de Geit [3]: Klopt, maar anderzijds weet ik uit eigen ervaring dat de aanwezigheid van een stevige Hell’s Angel, in werktenue, ook tot grote rust binnen grote mensenmassa’s als pop of rockfestivals kan leiden. Maar tegelijk kan het natuurlijk ook weer helemaal verkeerd uitpakken. Ik ga er even over nadenken!

  peter [10] reageerde op deze reactie.

 3. Met gun bedoelde hij zijn wapen, het geschut waarachter mannen plegen te lopen.
  Pure humor is verstikkend als opgefokte gefokten autoriteit nemen in naam van openbare orde.
  Een orde die openbaar gefoxt moet worden overigings

 4. Een samenvatting van wat er is gebeurd, met filmpjes:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/30/politiegeweld-klassenjustitie-wat-weten-we-over-de-dood-van-mitch-henriquez/

  Hij was al gewaarschuwd maar trok zich daar niets van aan. Hij zei dat hij een ‘gun’ had, werd gearresteerd en verzette zich hevig. In de filmpjes is te zien hoe omstanders zich ermee bemoeien.

  De politie heeft het nu gedaan. Maar als er private beveiliging was geweest was het niet veel anders gelopen. Het gebeuren, en ook de omstanders, laat wel zien wat voor een land Nederland is geworden.

 5. Tja wat moet ik zeggen .

  Daar de lokale politie in mei 2012 , hun uitstekende acteer talent ( in samenwerking met de lokale jeugd ) , aan mij hadden tentoongespreid , ben ik voor geen gat meer te vangen.

  Was die RTL , Erik Mouthaan , toevallig niet in de buurt ?
  Want die heeft het vak geleerd bij de US of A, hoewel ik het beter en goedkoper kan.

  Ferguson has come to the Netherlands.

  Police Tactics Exposed – Provocateur Inciting Agents At Protests – Ferguson – Oakland – Canada

  https://www.youtube.com/watch?v=8PkuP1r60bI

  FERGUSON IS A STAGED EVENT HERE IS ALL THE PROOF!!!! WATCH OUT!!

  https://www.youtube.com/watch?v=jayJ4Wq8lbI

 6. ik zei het 5 jaar geleden al: er komt nog veel politie geweld…en waarom, omdat democratie geweldadig is en haar kiezers het iq van een wortel bezitten!

  En dat rellen leid weer fantastisch van de werkelijkheid af! Doen ze goed die spindocters.

 7. Misschien even kijken naar de gang van zaken rondom “verwarde” mensen.

  Hier hebben we een opzetje. Voorspelling: Dit gaat veel vaker voorkomen en dan zijn de slachtoffers gewoon “verward” en niemand zeurt er meer over, standrechtelijke executie gerechtvaardigd.

 8. Mijn buurmeisje moet werken op festivals en klaagt over de veiligheid. Volgens haar is er geen politie of beveiliging te bekennen. Waarschijnlijk komt de politie alleen als het fout is gegaan, ze komen dan samen met de ambulance.

 9. “Lieden die niets hadden en hebben uit te staan met de dode Mitch Henriquez hebben de gevoelens van woede en de boosheid gekaapt en gebruiken die nu voor hun eigen doeleinden. ”
  Ze hebben er wel mee uit te staan, we hebben er allemaal mee uit te staan: We worden allemaal onderdrukt, in een keurslijf gedwongen, afgeperst. De dood van Mitch Henriquez door te gewelddadig optredende politie staat symbool hiervoor.

 10. Nee, het zou niet anders hoeven te zijn gelopen met private beveiliging. Concurrentie scheidt namelijk het kaf van het koren, maar daar moet eerst kaf voor zijn. Dit kan dus ook gebeurd zijn geweest door een privaat bedrijf dat nog weggeconcurreerd moet worden. We verwachten dus, geheel in lijn met het socialisme, dat de staat uit uniforme mensen bestaat. Als een x aantal politiemensen met een te grote massa op het slachtoffer zit, of 1 een te harde wurggreep toepast, krijg je dus van die reacties alsof de hele overheidspolitie niet zou deugen, dit komt voort uit een socialistisch type verwachting dat politiemensen allemaal gelijk zijn. Instinkertje, wees daar alert op.

 11. En in een situatie waarin alle rotte appels beveiligers weg zijn geconcurreerd, op dag X, staat op dag X+1 een nieuw bedrijf op dat denkt de concurrentie aan te gaan, en die wurgt ook iemand. Dit is in een Libertarische maatschappij dus net zomin te voorkomen. Behalve misschien dat omstanders die het te gortig vinden, ingrijpen, en dan met pistool.

  Raymond [19] reageerde op deze reactie.

 12. In dat geval zouden ze een ander dwingen om sociaal te zijn, waar ze zelf niet worden aangevallen. Zie socialisme.

 13. Als we geen welfarestate waren geweest dan was Mitch waarschijnlijk te moe geweest van het werken om stennis te gaan lopen schoppen op straat en zich te verzetten tegen arrestatie. De reacties zijn hetzelfde als aan de overkant van de plas: “he beez a good boy, was just turning his life around, helped his grandmother, was nice to animals, went to church, was unarmed, gentle giant, didn do no nuffins, it beez da police fault/brutality. ”
  Het komt nooit eens in hen op dat ze zelf een foute beslissing(en) hebben genomen met voorspelbare gevolgen.

  .M [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Pteranodon [16]:

  Ik zal even een schot voor de boeg geven , maar dan komen wij wel in een andere discussie.

  SERCO u heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord ?

  The Biggest Company You’ve Never Heard Of

  https://www.youtube.com/watch?v=szNLMtgI7hU

  Hun partner in de lage landen is G4S….rinkelt er een belletje , gevangenissen , schiphol , enkelbandjes.

  G4S ging vroeger onder de naam Wackenhut ,en kijk hier maar.

  The few, the proud, the Wackenhut

  https://www.youtube.com/watch?v=7yBDOcbsSZM

  Naam * [21] reageerde op deze reactie.

 15. @opt-out [18]: Inderdaad, ik heb de familieleden en vrienden in geen enkel geval ooit horen beweren “het was een schoft, een junk, een driftkikker die zijn vrouw sloeg en zijn dochter regelmatig verkrachtte”, dus ja, wat zij zeggen is praat voor de vaak.
  Desalnitemin is 6 gewapende mannen op 1 ongewapende gewoon zwaar overdreven en dat iemand naar de keel gegrepen wordt, ach da’t was routine bij vechten op het schoolplein dus wat kan ik daarvan zeggen … maar met de dood tot gevolg? Nou, da’s er dus zwaar over en zou m.i. dan ook niet voorkomen als ordehandhaving geen monopolie was van ambtenaren die overal mee wegkomen en toch nooit vervolgd of ontslagen worden.

 16. @Raymond [19]:

  Interessante links, ik ben het eens met een reageerder op de 2e video:
  ” Fred Crane
  4 years ago
  Liberal Garbage.”

  Veel gewauwel over “liberal institutions” die o zo belangrijk voor ons zouden zijn. Al moet ik bekennen dat ik de video na een minuut of 4 heb uitgezet. Ik dacht even dat het cabaret was…

  Hier is overigens een link naar een ander artikel over de zaak met gegevens die ik in NL media niet gezien heb (voor zover ik deze lees): http://www.theguardian.com/world/2015/jul/03/the-hague-arrests-protest-death-police-custody-mitch-henriquez

  Wat de Haagse politie betreft circuleren er ook de nodige video’s over provocerend en agressief gedrag van agenten tegen “vreedzame” (gewone) demonstranten elders in de stad. Wat er van waar is weet ik niet. Selectief verslag geven en -monteren van video’s is ook een kunst.

  En de rode draad in dit verhaal is pedopartij VVD. Als die partij liberaal is, dan ben ik een zomerse nieuws-komkommer.

  Raymond [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Naam * [21]:

  Helemaal mee eens , en de enigste reden dat ik hem plaatste ,is dat de onheilige drileenheid SERCO / G4S/ WACKENHUT , zich al aan het invreten zijn in ons land.

  En voor alle duidelijkheid : ik ben op een politieschool geweest , en ik ben verbijsterd naar buiten gelopen , deze knapen krijgen een 100% militaire hersenspoeling , het zijn ook militairen , en zien burgers als combattanten.

  Hebben jullie echt niet door , dat ze het politie en militair apparaat aan het samenvoegen zijn.

  Raymond [24] reageerde op deze reactie.

 18. @Raymond [23]:

  En begrijp mij goed , ik ben het slachtoffer van gang / group stalking ( geweest ?) , en het is gelukkig nu wat rustiger.

  En mijn oordeel over de ORDE ( geen wet ) handhavers….Brrrrrr!

 19. @Bertus [25]:

  1. De staat valt ongevraagd en gewapend een bikerhonk binnen.

  Dit is de instinker , wat worden ze knap in beeld gebracht door de media…….100% fake.

  Het word vooraf gegaan door een gestaag dieet van biker items in de media , en dan de grand climax.

  En dat natuurlijk in een achteraf gebied met Onno ( doet het zonder ) Hoes als frisse koene ridder , alwaar het publiek ( lees: de scheppende media ) , natuurlijk smeken :zo kan het niet langer !!!!!!!!!!!!!!

  99,99 ( en de resterende 000.1 ) van het nieuws wat jij ziet is fake , nep,compleet georkestreerd .

  Nieuws agenturen , zijn productiefirma’s geworden , content providers , de NOSS is een private rechtspersoon die a raison 1 miljard pleuri op jaarbasis ( belastingvrij ) aftikt , VARA , VPRO , TROS , AVRO enz……….zijn vanaf hun conceptie nimmer meer geweest dan CONTENT PROVIDERS.

  Dus …..TELE -VISIE ( zicht op ) , is mening vormend , goed he , en gevaarlijk , zeker als een familie Mohn ( google er eens op ) notoire Bilderbergers , de scepter zwaait bij RTL , en het De Mol roedeltje bij SBS de leiband.

  Denk er maar eens over.

 20. @Bertus [25]:

  2. De staat valt ongevraagd en gewapend Libertarie binnen. (Wat ze feitelijk iedere dag doet)

  Juist…..oorlogs- georiënteerd , gek maar ik vraag mij wel eens af hoe al die beelden , zoals het incident in het zuiderpark , zo wel ge-edit tot u komen.

  Tijd voor wat CSI , (crime scene investigation ) hoe die loslopende mobiele waarnemers , zulks een compleet verhaal tot u gebracht wordt , in een kleine tijdsspanne .

  En wie heeft de rechten op jouw beelden , en hoe komt die media ,er een in een verdacht korte tijd mee……ruikt naar vooropzet als je het mij vraagt.

  Zullen we eens op zoek gaan naar het slacht-offer , eens kijken wie er in die kist ligt.

 21. @Nico de Geit [1]:

  Je kunt je ook afvragen hoe het in een geprivatiseerde maatschappij was verlopen. Bewakers van een wijk, een winkelcentrum of festival zullen misschien nog harder optreden om de orde te herstellen.

  Er is een groot verschil tussen de twee.

  1) De huidige politie dient de belangen van de staat en niet van de burgerij. Daarom worden misdaden jegens de staat altijd VELE malen harder gestraft dan misdaden jegens burgers.
  2) Een geprivatiseerde maatschappij dient de betalende burgerij, en heeft dus werkelijk belang bij tevreden burgers. Voorkomen zal dan werkelijk beter zijn dan genezen.

  1) De huidige politie krijgt meer geld des te meer ze falen.
  2) Een geprivatiseerde maatschappijpolitie krijgt MINDER geld des te meer ze falen. Maar bij dat falen hoort niet alleen het oplossingspercentage, maar ook hun tactieken en hun imago. Kortom: hun kwaliteit.

  1) De huidige politie, omdat het de staat dient, doet weinig aan voorkomen door DUIDELIJKE wetten en regels te handhaven waarvan vooraf duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn.
  2) Een geprivatiseerde maatschappij zal eigendommen beschermen en/of recupereren; misdadigers weten waar ze aan toe zijn en kunnen daarna niet meer klagen. Nu worden ze vaak in de watten gelegd in een maatschappij waar slachtofferschap wordt geprezen.

  In een concurrerende positie in de markt, zullen falende politieagenten weten dat hun baan op de tocht staat; geen bond die ze redt. Dit zorgt er dus voor dat ze nooit de machtspositie zullen krijgen die ze nu hebben, en de daarbij behorende tactieken. De tactieken die men nu gebruikt, komen voort uit een gevoel van macht; van vertegenwoordigers zijn van de staat; van het als het ware boven de wet staan.

  Ongeacht dat de politie van een geprivatiseerde maatschappij ook vinnig zal zijn in ordehandhaving, zal zij niet “wetteloos” kunnen acteren. In een libertarische samenleving zullen uiteindelijk die privé bedrijven overblijven die zich het meest gedragen als betrouwbaar en hun werk op de meest vredige manier kunnen doen. Geen verzekeringsmaatschappij wil onnodig kosten oplopen die gepaard gaan met bruut en onnodig geweld. Zelfs de nabestaanden van de criminelen zullen deze geprivatiseerde politie betalen, en dus geen overtollig en onnodig geweld tolereren.

  Op die manier krijg je vanzelf een soort proportionalisme.

  Bertus [29] reageerde op deze reactie.

 22. @Individualist [28]: Of misschien dat de vrije markt niet 1 maar 10 politiekorpsen levert. Voor elke inkomensschaal weer een andere. En wellicht voor elk kleurtje of cultuurtje ook weer een. En hoeveel rechters telt de libertarische samenleving? Eentje, te weten de goedkoopste???

  Nee, ik wil de zaak zeker niet stangen, maar enige nuance en wat minder absolutisme lijkt me wel gepast.

 23. Ook in een ver geprivatiseerde samenleving zou de politie op moeten draven voor gevallen zoals Mitch. De gewone bewaking haakt af als iemand zegt dat hij een ‘gun’ heeft. Zulke zware gevallen moeten worden opgepakt door speciaal daarvoor getrainde en zwaar bewapende teams.

Comments are closed.