euro vs zimbabweIn 2012 wees ik op Vrijspreker u al als een van de heel weinigen op de risico’s van het Target2 systeem. Deze angst dreigt nu bewaarheid te worden. De Griekse tragedie gaat nog meer kosten dan we wellicht denken. Ongeveer 100 miljard. Niet alleen het geld dat we hebben uitgeleend, ook de positie in Target2 staat ter discussie.

Wat is Target2? Dit is het interne verrekensysteem tussen de centrale banken van de euro zone. Dit loopt via de ECB. De internationale betalingen en kapitaalstromen lopen deels via SEPA en deels via Target en deels via andere mechanismes.

Zie het als een rekening courant waar je geen rente over krijgt of betaalt. De Target balansen worden slechts gedeeltelijk wekelijks openbaar gemaakt. Een onderdeel van de universiteit van Osnabruck verzamelt deze gegevens zo goed als mogelijk is in hun eurocrisismonitor. Hun incomplete cijfers staan hieronder:

Screenshot 2015-07-08 at 22.05.25 - Edited

U ziet dat DNB 40 miljard te vorderen heeft op de ECB. En dat de Grieken 100 miljard in de min staan. Deze 100 miljard gaan ze natuurlijk nooit afrekenen als ze uit de euro stappen. Een verhaal dat de politici u niet gaarne vertellen.

Merk op dat bovenstaande staatje met een korrel zout genomen moet worden, een rekening courant systeem gaat als alles in balans is netto naar nul. In de cijfers van de eurocrisis monitor is dat niet het geval, ook niet altijd voor maanden waar men alle gegevens heeft ingevuld. Het geeft echter wel een goede indicatie. Zo is de grootste positie gemakkelijk te controleren op de site van de Deutsche Bundesbank:

target 2 duitsland

vergelijk dit met de eind juni gegevens van de eurocrisis monitor (nog even zelf opvragen, ik toon in het staatje eind mei) dan zie je dat dit voor de Duitsers aansluit.

Merk overigens op dat er in Europa vier gekke Henkies zijn die een duidelijke rekening courant vordering hebben op de ECB. Duitsland, Luxemburg, Finland en natuurlijk Nederland!

Als Nederland volgend de EFSF verdeelsleutel de klap van de Griekse rekening courant mag opvangen dan is dit 6,1 procent van de ongeveer 100 miljard.

Als de Grieken dus uit de euro stappen zal er mede door Target2 naar verwachting meer moeten worden afgeschreven dan dat de ECB aan eigen vermogen heeft. En dient er dus te worden bijgestort.

Dit alles voor een mogelijke tijdelijke redding van de euro, want bij de Spaanse verplichtingen dient 212 miljard te worden opgeteld in het kader van Target2. Als Grexit een feit is, dan wordt het spel pas echt gespeeld. Dan begint de volgende ronde met de Italianen en de Spanjaarden als inzet en de noord Europese gekke Henkies als financiers.

11 REACTIES

 1. En dit zijn nog maar peulenschillen in vergelijking met het hele mondiale financiële piramidespel systeem dat op instorten staat.

 2. wat nog veel interessanter is en wat ieder land weet is het saldo van een niet ingezetene. dat wordt lachen als deze saldo’s naar het land van herkomst terug moeten.

 3. En zouden de Amerikanen, die belasting heffen op Amerikanen en ‘Amerikanen’ over de hele wereld, niet een voorbode zijn en voorbeeld voor Europese landen om hetzelfde te doen voor de belastingvluchtelingen?

  Andre [5] reageerde op deze reactie.

 4. …..Griekenland gaat niet betalen en stapt niet uit de EU of Eurozone. En waarom zouden ze ook, want ze hebben helemaal gelijk: De EU-verdragen stellen geen clausule waaronder een land gedwongen kan worden om uit de Eurozone te stappen. Niemand kan hen dwingen te gaan. Ze kunnen alleen uitstappen als ze daar zelf toe besluiten. Dit is nu écht een geval van te belangrijk om te falen, zelfs als de pers de illusie tracht te creëren dat ze een klein land zijn en dat hun onhandelbaarheid eenvoudig te omzeilen is. Dat is niet zo, tenzij de rechtbank anders bepaalt – tenzij het hof zijn eigen interpretatie verzint op de verdragen (de wetten uitvoert door wetgevingsprocedures). We zien dat elders gebeuren. (schogt)

 5. Het gevaar van de Targetstrop die politici ons om de nek hebben gehangen klopt wel, maar ik maak ernstig bezwaar tegen deze zin: “Niet alleen het geld dat we hebben uitgeleend”.

  *We* hebben niets uitgeleend; een aantal banken hier hebben een double entry in hun boeken opgeschreven met de zegen van ene J.K. de Jager, en op zowel de negatieve kant als de positieve kant forse winsten gemaakt. Aan de negatieve kant door via nieuwe leningen van het IMF aan Griekenland toch de rente te ontvangen en aan de positieve kant dmv fractioneel reservebankieren. Maw de banken hebben iig de kosten er al uit en waarschijnlijk dikke winst gemaakt in de 5 of 6 jaar dat deze ‘schuld’ uitstond.

  Maar evengoed wordt de bevolking opgezadeld met een enorme schuld die geen schuld is. Een tientje lenen van een vriend is schuld, en dat niet terugbetalen is een vorm van diefstal want dat tientje komt direkt uit zijn portemonnee. Maar een tientje laten onstaan dmv dubbel opschrijven, wel wetende dat de ontvanger van dat getoverde tientje het getoverde bedrag (dat dus niet uit de portemonnee van de bank komt maar ter plekke ontstaat) niet KAN terugbetalen maar wel ondertussen vette winst maken op het toverbedragje en dan 50 euro terugeisen van de belastingbetaler is pure oplichting. En dat is wat hier gebeurt.

  Wat eerlijk is in zo’n geval is herstructueren van de schuld. Over de werkelijke kosten van de bank – administratief, risico/verlies aan assets, misgelopen maar verwachte winst ed kan worden onderhandeld. En de rest kan worden kwijtgescholden. Dan streep je gewoon de 2 kanten van je dubbele boekhouding tegen elkaar weg en daar wordt niemand armer van, alleen de totale geldvoorraad neemt een fractie af. Maar die voorraad is puur theorethisch, want voor zeker 85% niet gedekt door enige waarde, dus dat gaat niemand missen.

  Dat de Grieken het verdommen belasting te betalen omdat zij al decennia door fascisten en psychopaten worden ‘bestuurd’ en dus als samenleving een manier van overleven hebben gevonden die de EU niet aanstaat was ruim van te voren bekend. Je kunt een cultuurwijziging niet afdwingen met zweepslagen op de ruggen van de werkende armen.

  Evengoed kent de uitbreidingswaanzin van de EU geen grenzen. Albanie erbij, Georgie, Moldavie, Oekraine, het kan niet op. En in al die landen heerst eenzelfde cultuur van corruptie of erger, net als in Bulgarije en Roemenie. Het zal dus ook daar zweepslagen gaan regenen na de totale uitverkoop, waarvan de winsten zeker niet aan de eigen economie ten goede gaan komen, en ook niet aan de onze. Waarna die staten failliet gaan en wij de “schuld” weer moeten ophoesten.

 6. Het spel is uitgespeeld, Nederland kan weer miljarden schenken aan Griekenland, want de Grieken gaan hun leven beteren, dat werd via een mailtje even duidelijk gemaakt, en zo kunnen de Grieken het geld wat ze ontvangen weer doorsluizen naar de wapenindustrie die er hun derde wereldoorlog mee kunnen financieren. Dit hele spel was nodig omdat de politiek in de verschillende landen het niet langer konden verkopen waarom er nog geld aan Griekenland werd gegeven zonder ooit een cent terug te zien….

  Er is een deal, dus het geld kan weer rijkelijk vloeien vanuit het noorden richting het zuiden en het noordelijk volk zwijgt en is gemuilkorft, want we hebben nu eenmaal een ‘deal’…..

 7. ….gemuilkorfd….Nederland is niets anders meer dan een boekhoudkundige provincie van een bastaard EU geworden. Nederland is kapot, falliet en dood!!!

Comments are closed.