Vrijspreker: De grote aantrekkingskracht van politiek is het uitdelen van ‘gratis’ diensten. Hoe komt dat dit altijd blijft werken?

Opperdienaar: Het is inderdaad vreemd dat mensen daar zo eenvoudig intrappen. Je steelt een hoop geld van ze en geeft een klein beetje terug in de vorm van een ondermaatse dienst en ze zijn zo blij als een hond met zeven staarten.

Als ik naar wijsheid op zoek ga, kom ik echter altijd bij de kat uit. Als ik die een stuk plofkip a la crème fraîche toestopt, of een plak kipfilet of garnalen in saus, dan wordt er niet gelijk op aangevallen (in tegenstelling tot de reguliere voeding). De kat heeft een natuurlijke aarzeling voor stukken vlees overgoten met heerlijke vette calorie rijke saus die uit het niets op haar af komen. Alsof in het kattenbrein omgaat: Dit is allemaal een beetje te mooi om waar te zijn. Waarom geeft de mij toegewezen 2 benige mij dit soort heerlijke lekkernijen in plaats van ze zelf op te eten en waarom rent het voedsel niet in paniek van mijn machtige kaken en klauwen weg?

Deze aarzeling herkent iedereen wel als hij een deur openhoudt voor een kat. De kat volgt aanvankelijk stap voor stap naar de deur, maar bij de deur aangekomen, gaat de kat zitten en kijkt je aan. Als je de deur dicht wilt doen, staat de kat op, maar als je de deur open houdt, blijft de kat staan. Je probeert hem te overtuigen te kiezen om buiten te blijven of naar binnen te komen. Maar nee, de kat wil wel naar binnen maar bekijkt de smalle opening van de deur met argwaan: Misschien is het een valstrik.

Dandelion Door

free_stuff_big_government

Vrijspreker: Deze argwaan lijkt stemvee vreemd

Opperdienaar : Inderdaad, juichend schrokken ze de plofkip met crème fraîche naar binnen, geen seconde aarzelend over een mogelijke verborgen agenda van de gulle gever of een latere rekening die niet helemaal in proportie blijkt te zijn met de geboden maaltijd.

Vrijspreker: Een vertrouwen dat je zelfs niet vindt bij huisdieren die een jarenlange relatie met hun mens hebben.

Opperdienaar: Nee, zeker katten blijven altijd de mogelijkheid open houden dat je een radicale karakterverandering ondergaat en ze zien jouw belang altijd als tegengesteld aan hun belang.

Ik denk dat het met mensen zo goed lukt, omdat we ze van jongs af aan opleiden. Ze denken dat de overheid ze beschermt en verzorgt, net zo als hun ouders ze beschermen en verzorgen. Vadertje staat en het moederland. Die zouden je toch nooit verraden? Het werkt zo goed dat een politicus ontzettend veel beloftes kan verbreken en nog vertrouwd wordt en dat je een huisdier trouw te eten kan geven voor jaren en dat je nog gewantrouwd wordt.

Vrijspreker:

rutte_beloftes

 

Opperdienaar: Rutte koos een uitstekend moment om over de gouden eeuw te beginnen. Net als zijn voorganger Balkenende.

Vrijspreker: Kunnen we dan ook terug naar de lastendruk van de gouden eeuw?

Opperdienaar: Dat is niet mogelijk, we leven nu in de fiat eeuw niet in de gouden eeuw. We willen alleen dat de onderdaan werkt alsof hij in de gouden eeuw leeft.

4 REACTIES

 1. Onze huidige regering kan volgens de laatste opiniepeiling nog slechts rekenen op 20% van de uitgebrachte stemmen, dus ongeveer 16 % van de stemgerechtigden. De geschiedenis laat zien dat zelfs de meest wreedaardige en onderdrukkende junta nooit in populariteit onder dit percentage duikt. Over een tijdje mogen we weer stemmen. Stel uit eenvoud en als redelijke benadering van de werkelijkheid dat we kunnen stemmen op drie partijen met de volgende standpunten:

  Partij 1 Meer asielzoekers, Minder pensioen, Hoger loon
  Partij 2 Minder asielzoekers, Minder pensioen, Lager loon
  Partij 3 Meer asielzoekers, Meer pensioen, Lager loon

  Een kwart van de bevolking stemt niet. Op elk van de partijen stemt een kwart.
  Stemmers op partij 1 willen vooral een hoger loon. Stemmers op partij 2 willen vooral minder asielzoekers. Stemmers op partij 3 tenslotte willen vooral meer pensioen.

  Er zijn drie regeringscombinaties mogelijk. In het regeringsakkoord doet elk van de partijen die daarin meedoet niet meer dan één concessie, heel redelijk. Het wordt dan na het inwinnen van advies van de lobbygroepen:

  Partij 1 en 2: Regeringsakkoord: Meer asielzoekers, Minder pensioen, Lager loon.
  Partij 1 en 3: Regeringsakkoord: Meer asielzoekers, Minder pensioen, Lager loon.
  Partij 2 en 3: Regeringsakkoord: Meer asielzoekers, Minder pensioen, Lager loon.

  Dit feest van de democratie duurt nu al een eeuwigheid met dank aan de media. Wordt het niet eens tijd dat we als mensheid wat maatschappelijk intelligenter onze samenleving gaan besturen?

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 2. Het enige dat de onderdaan wil is dat politici weer ‘Volksvertegenwoordigers’ worden. Sommigen willen het echte zuivere Communisme. Eerlijk delen en zo. Niet meer eerst aan jezelf denken. Love and hapiness. ‘Verlichte Leiders’. Als je doorgaat vragen dan hebben ze het ineens druk, of ben je egoïstisch. Dat merk ik vaak in discussies op internet. Ze kennen veel scenario’s, maar hebben geen flauw idee hoe het in de praktijk moet. Toch hopen ze allemaal dat hun ideeën ooit werkelijkheid worden.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @anp rebel [1]: Dit is mooi duidelijk aangetoond.
  Het echte resultaat is dat de kiezer altijd krijgt wat hij niet wil.
  “. . Wordt het niet eens tijd dat we als mensheid wat maatschappelijk intelligenter onze samenleving gaan besturen”

  Natuurlijk. Mogelijkheden zijn; Het geleidelijk zo snel mogelijk afbouwen van de overheidsmacht. Bvba:
  –privatiseer overheidsontwikkelingshulp (€ 5 Miljard)
  –Uit de EU (miljarden)
  –Opzeggen UN contracten (Miljarden)
  –Opheffen en/of privatiseren allerlei subsidies (miljarden)

  Hier mee beginnen en dan tevens bestuderen wat het volgende is dat gemakkelijk is af te schaffen of te privatiseren.

  Let wel, de machthebbers hebben er jarenlang aan gewerkt om “privatiseren” een slechte image te geven. Onder andere door halfgare privatiseringen zoals bv. zorg en spoorwegen

  Wie heeft meer/andere ideeën?
  Wat kunnen “wij” doen? (nietsdoen is geen optie!)

 4. @John [2]:
  Dergelijke socialisten hebben vaak goede ideeën wat betreft wat ze willen bereiken. Geweldig.
  Maar dan komt de aap uit de mouw: Ze willen hun mooie doelen bereiken door geld van jou en andere burgers onder dreiging van geweld te roven.

Comments are closed.