eating_insectsVrijspreker: Hoe is het mogelijk om mensen uit te buiten zonder dat ze het door hebben?

Opperdienaar: Ik had ooit een oom en die had nooit kinderen gehad en behoorlijk carrière gemaakt. Hij had ook de oorlog nog mee gemaakt en was voorzichtig met uitgeven. Daarom had hij een hoop geld op de bank verzameld. Bij zijn dood ging al dat geld naar de belasting. Aangezien hij een groot deel van zijn leven voor de overheid gewerkt had, was dit een goede deal voor iedereen. De overheid kon hem royaal betalen, maar kreeg het ongebruikt weer terug na zijn overlijden. Mijn oom had een groot deel van zijn leven het idee dat hij rijk was.

Vrijspreker: Dus als iedereen in dienst is van de staat en ze krijgen veel betaald, maar geven het om wat voor reden dan ook nauwelijks uit, dan kun je ze uitbuiten zonder dat ze het door hebben?


Opperdienaar: Inderdaad. Nu moet je wel uitkijken. Als ze het niet uitgeven omdat er niets te koop is, dan zullen ze zich toch arm wanen en ontevreden worden. Het moet een bewuste keuze lijken dat ze het niet uitgeven. Voor een gelukkige planeet bijvoorbeeld.

Je ziet dit al met de ‘koolstofdioxide voetafdruk‘ die langzaam overgaat naar de koolstof voetafdruk. Je hebt steeds meer mensen die zich zo schuldig voelen dat ze de planeet laten huilen dat ze niet meer op een verre vakantie gaan, maar liever met de Babboe bakfiets gaan kamperen.

Een mooie auto kopen is natuurlijk ook taboe, daar gaat de planeet ook van huilen. Biefstuk wordt vervangen door kip en uiteindelijk door depressievoedsel zoals boerenkool zonder rookworst. Want vlees is eigenlijk ook slecht. Het schijnt dat insecten eten de nieuwste rage wordt.

De overheid liep voorop in deze armoede trend bij het berekenen van de inflatiecijfers. In plaats van te concluderen dat het boodschappenmandje duurder werd, merkte de overheid dat de consument dure dingen door goedkopere verving. Dat deden ze bij het CBS dan ook in het referentie boodschappenmandje. Want als niemand coquilles koopt, waarom zou je ze dan in het boodschappenmandje voor inflatiemeting doen? Hetzelfde geldt natuurlijk voor benzine als iedereen besluit met de Babboe bakfiets te gaan. Geen kinderen, geen rente, geen vakantie, geen auto, allemaal zijn eigen vrije keuze.

Vrijspreker: Met andere woorden, zolang het voor de onderdaan maar een bewuste keuze lijkt, dan is hij zich niet bewust dat hij arm geworden is?

Opperdienaar: Inderdaad, hij denkt dat hij insecten met rapen eet en met de babboe gaat kamperen om de planeet te redden. Hij gelooft het omdat het een rage is en iedereen om hem heen het gelooft. Zijn individualiteit is al lang geleden vermoord. Zijn gebroken zelfrespect drijft hem continu tot offers brengen. Zonder moreel en intellectueel kompas is hij een hol vat geworden wat wij kunnen vullen met wat me maar willen. We kunnen hem overal naar toe sturen waar we maar willen. Vroeger werd hij naar de loopgraven gestuurd om heroïsch het kwaad van de vijand te verslaan. Nu moet hij alleen met de babboe bakfiets gaan kamperen en de spinnen rond zijn tent eten in zijn trendy spijkerbroek met gaten.

Vrijspreker: Maar hoe voorkom je dat er weerbarstige elementen zijn die het overgebleven geld toch aan dure vakanties en ossenhaas uitgeven?

Opperdienaar: Dit doe je door de babboe bakfiets en de insecten heel duur te maken zodat er geen geld overblijft voor dat soort fratsen.

Vrijspreker: Je kunt dingen toch niet duur maken per decreet, er komt competitie die het goedkoper aanbiedt?

Opperdienaar: De staat weet die competitie wel tegen te houden met wat regeltjes.

7 REACTIES

  1. Je houdt zelden geld over om op een andere manier op vakantie te gaan als met de fiets. Maar zo gaat het al jaren.
    Eerst verplichten ze je zuiniger lampen te gebruiken, en omdat je dan minder stroom verbruikt, en dus meer overhoudt, kan de prijs ook wel omhoog (voor het milieu), zodat je weer even duur uit bent.
    Maar is het milieu er bij gebaat?

  2. @pcrs [4]: … En dus is de les in deze… Gebruik dezelfde wapens als je tegenstander. Voer een propaganda oorlog tegen de propaganda van de heerschers. Speel op het gevoel van verloren vrijheid, van opgedrongen slavernij, van nieuwe kansen in een NAP samenleving, positief gebracht en met elan… Populisme? So What… Het doel heiligt de middelen.

  3. Ik zie nogal eens dat de overheid mensen betaalt met leencapaciteit voor een huis.

  4. Onderdaan? U? Ik niet….

    Onderdanig: zo dat duidelijk is dat je iemand anders belangrijker vindt dan jezelf en dat je die wilt gehoorzamen Synoniemen: slaafs, gedwee

Comments are closed.