gale boetticherHet Nederlandse bedrijf Caenator heeft een prachtige kapitalistische uitvinding gedaan. In samenwerking met de Universiteit van Wageningen hebben zij een machine ontwikkeld die frietbakkers overbodig maakt.

Uit een bericht van Nu.nl:

‘Het Nederlandse bedrijf Caenator heeft in samenwerking met de Universiteit Wageningen een frietautomaat ontworpen. Het apparaat bakt een portie friet in 120 seconden en er komt ook saus, een vorkje en een zakje zout uit.

De machine bevat een vriezer met 25 kilo friet, goed voor zo’n 130 porties voordat er bijgevuld moet worden, en heeft een filtersysteem waarmee alle geur van het bakken weggezogen kan worden.’

Door deze uitvinding kan slecht gebakken friet iets van het verleden worden. Bovendien helpt het bedrijven om kosten te besparen. Zo kunnen zij de prijzen verlagen of meer investeren in een betere dienstverlening.

Het is een misverstand om te denken dat dit tot meer werkloosheid gaat leiden. Uit een eerder artikel van deze auteur:

‘Dat banen verdwijnen als gevolg van nieuwe technologie is de normaalste zaak van de wereld. Wie kent er nog de schakelaars in telefooncentrales? Wie weet er überhaupt wat een porder is? Waar zijn de mannen die vroeger de lantaarns aanstaken? En hoe vaak zie je nog weleens een liftjongen?

In werkelijkheid is het erg positief dat mensen vervangen worden door robots. Werkgevers doen dat namelijk niet zomaar. Automatisering maakt het productieproces sneller en goedkoper, waardoor ofwel de prijzen verlaagd kunnen worden, of de ondernemer de middelen krijgt om meer te investeren.

Als producten goedkoper worden dan kunnen consumenten meer kopen, waardoor er ook weer nieuwe banen ontstaan. Ter illustratie het volgende voorbeeld: als de inzet van snelle en efficiënte robots de prijs van een hamburger van €2- naar €1,50 laat dalen, dan kunnen consumenten 50 cent extra aan waterijsjes besteden. De man of vrouw die eerst hamburgers flipte zou nu  aan de slag kunnen gaan bij de snel groeiende ijsjesfabriek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwe banen die gecreëerd worden in de robotsector, of over de nieuwe vacatures bij de fabriek die de schroefjes levert aan robotmakers.’

Door de uitvinding van de frietmachine kunnen we naar het post-slappe-friet-tijdperk. Hoewel de uitrol van dit product nog even zal duren en niet ieder restaurant gaat overschakelen, zal de consument uiteindelijk geholpen worden met snellere, betere en goedkopere frietjes.

Wat een geweldige technologische vooruitgang.

Gale Boetticher

11 REACTIES

 1. Vakmanschap blijft Meesterschap, aardappelen uit de vriezer?
  En de techniek…? Zij schreed voort…

 2. Kan die frietmachine ook geleverd worden aan Belgie
  Daar hebben ze toch slappe hap friet

 3. Zolang het maar halal is, want we gaan toch niet als ongelovige Vernederlanders de islam beledigen. En wij Nederlands uitschot gaan zeer zeker niet onze versbakken en toekomstige bazen en hoofdbewoners van de EU voor het hoofd stoten door niet na te denken over hoe wij ons hebben aan te passen. Is al bekend wanneer de varkensboeren moeten stoppen en wij geen varkensvlees meer mogen consumeren?

 4. @J. [3]:
  Nee, die friet werd in die machine gebakken.
  Je moest ca 1,5 minuut wachten tot die klaar was.
  Maar als je een automaat kan maken die koffie kan zetten, waarom is friet dan zoiets bijzonders?
  Je zou zelfs een automaat kunnen maken die broodjes kan smeren.

 5. Uitvinding ?
  An me hoela !

  Als ik even goed terugreken dan zag ik 37 jaar geleden al een automaat die precies hetzelfde deed.

  Stond op vakantiepark ‘de kwartjesberg’ in Drouwen Drenthe.

  Maar hé,
  het zal wel iets te maken hebben met het sprookje dat wij allemaal moeten geloven dat automatisering menselijke arbeid zal gaan verdringen.

 6. De jeugd groeit op met internetboodschappen, met een telefoonnummer dat van iedereen is, met telefoonfoto´s van familie en vrienden die van iedereen zijn, met BSN nummers, met mogelijk een cashgeldloze samenleving, met digitale vrienden en met internationale communicatie in lichtsnelheid. De jeugd lacht om vroeger en denkt dat het nu allemaal zo veel gemakkelijker gaat. Goed beschouwd denkt ze derhalve ook helemaal niet.

  Want dan had ze kunnen weten dat er op een dag geen nieuwe jeugd meer zal zijn. Hetgeen dan ongetwijfeld erg modern zal zijn.

  A. Einstein: “…Technologische vooruitgang is als een hakbijl in de handen van een pathologisch crimineel…” (En daar zijn er nogal wat van)

 7. @Doc [9]: Mooi toch? Kunnen die overbodig geworden aardappelvelden volgeplempt worden met nóg meer vluchtelingen en andere gelukszoekers.
  Of met robotfabrieken.
  Of met… vul maar in.

 8. Zo’n apparaat is geweldig voor landen waar ze geen friet kunnen bakken, zo ongeveer de hele wereld behalve Nederland. Maar de echte frietbakker, die zelf de aardappelen selecteert, schilt en snijdt, die kan zo’n automaat niet vervangen. Maar het zal wel de druk om kwaliteit te leveren verhogen, en dat is een goede ontwikkeling.

  Overigens is het in fastfoord ketens bijna geheel geautomatiseerd. Het enige dat het personeel hoeft te doen in de Mac is de friet dat door een automaat gedoseerd wordt in het mandjes doen, mandje in het vet zetten, knopje indrukken, en na een paar minuten volgt er een piepje om het eruit te halen. Daar valt niet veel meer aan te verbeteren qua automatisering.

Comments are closed.