gale boetticherEen bizar maar waargebeurd verhaal over een klein dorpje waar iedereen krankzinnig werd.

Het pittoreske Franse dorpje Pont-Saint-Esprit werd op een warme zomerdag in 1951 opeens getroffen door massale krankzinnigheid. Veel bewoners begonnen te hallucineren en deden de meest vreemde dingen.

Pont-Saint-Esprit

Zo probeerde een man zichzelf te verdrinken omdat hij dacht door slangen te worden opgegeten. Een andere man riep dat hij een vliegtuig was en sprong uit een raam op de tweede verdieping, waarna hij zijn beide benen brak.

Het kan echter nog gekker; een dorpsbewoner dacht dat zijn hart uit zijn lichaam was ontsnapt en smeekte een dokter om het terug te plaatsen. Daarnaast probeerde een elfjarige jongen zijn oma te wurgen.

Er overleden minstens vijf mensen door de massale krankzinnigheid en tientallen werden in gekkenhuizen opgenomen. Uiteindelijk werden bijna vijfhonderd mensen getroffen door het vreemde incident.

De autoriteiten zeiden dat het een uitbraak van ergotisme was, veroorzaakt door een fout van de lokale bakker. Ergotisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van met moederkoorn besmet graan.

Moederkoorn is een gevaarlijke schimmel die bij inname darmkrampen, doorbloedingsproblemen en hallucinaties kan veroorzaken. In de middeleeuwen werden veel mensen door besmetting getroffen.

In de jaren vijftig was ergotisme echter zo goed als uitgestorven in Frankrijk. Veel inwoners van Pont-Saint-Esprit geloofden daarom niet dat de ziekte de oorzaak was van de krankzinnigheid. Er werd gespeculeerd over menselijke experimenten.

Zestig jaar later bleken de sceptici gelijk te hebben. Een Amerikaanse onderzoeksjournalist ontdekte in staatsarchieven dat Pont-Saint-Esprit het slachtoffer was geworden van een geheim CIA-experiment.

In samenwerking met het Amerikaanse leger had de CIA het dorp vergiftigd met LSD. De geheime dienst onderzocht destijds de mogelijkheden om de (gemanipuleerde) drug in te zetten als biologisch wapen.

De besmetting van Pont-Saint-Esprit was onderdeel van een veel groter programma. In project Artichoke werd met drugs geprobeerd gedachten te controleren en de vijand te bestrijden. Ook jonge Amerikaanse soldaten werden daarvoor geslachtofferd als onwetende proefkonijnen.


.
De inwoners van Pont-Saint-Esprit hebben nooit een schadevergoeding ontvangen, en de verantwoordelijken zijn nooit gestraft voor deze ongelooflijke misdaad.

Moraal van het verhaal? Overheden zijn in staat de meest verschrikkelijke misdaden te plegen en er nog mee weg te komen ook. Blijf dus ook bij rampen kritisch volgen wat zij doen.

Gale Boetticher

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op www.galeboetticher.com.

3 REACTIES

  1. na WO II zijn alle slechteriken naar het verre westen geëxporteerd, uitgeweken of ontsnapt . hebben daar wortel geschoten en gezaaid. voorbeelden zijn USA en Argentinië. nu zitten wij met het boemerangeffect.

Comments are closed.