Duitsland wordt gezien als de economische motor van Europa. Een groot deel van de ondernemingen daar zijnlehman
familiebedrijven die wars zijn van grote risico’s en onbezonnen investeringen. Uitzondering op die regel is o.a. Deutsche Bank. Deze bank voert een uiterst risicovol beleid waarvan de gevolgen catastrofaal kunnen zijn voor Duitsland en Europa.

Deutsche Bank had in de afgelopen jaren een derivatenportefeuille ter waarde van 75 biljoen dollar. Als je bedenkt dat het BNP van Duitsland ongeveer 4 biljoen dollar is dan weet je hoe de verhoudingen liggen. Als Deutsche Bank omvalt, is er niet genoeg geld in Europa – of zelfs de wereld – om de rotzooi op te ruimen.

Banken gaan niet opeens failliet maar er zijn altijd voortekenen van de komende ineenstorting. Begin 2014 werden de aandelen Deutsche Bank verhandeld boven de 50 dollar. Sinds die tijd is dat met 40 % gedaald en ze staan nu onder de 29 dollar.

Als grote ondernemingen in de problemen komen, gaan ze massaal personeel ontslaan. Dat deed Lehman Brothers ook in maart en augustus 2008 voordat ze ten onder gingen in september 2008. Deutsche Bank plant een reorganisatie waarbij er 23.000 banen verdwijnen en schrapt zo grofweg een vierde van hun personeelsbestand.

Verder heeft Deutsche Bank zijn handen vol aan rechtzaken. Ze betaalde in de afgelopen 3 jaar meer dan 9 miljard dollar om erfenisgeschillen bij te leggen. In april betaalde DB 2,5 miljard dollar aan de DoJ en 55 miljoen aan de SEC vanwege ten onrechte berekende kosten.

Deze juridische schermutselingen zijn slechts het topje van de ijsberg qua problemen bij de bank. De volgende opsomming komt uit een NotQuant artikel uit juni getiteld: ‘Is Deutsche Bank the next Lehman ?’

 • In april 2014 was Deutsche Bank gedwongen om 1,5 miljard Tier 1 capital te investeren om haar vermogensstructuur te ondersteunen.
 • 1 maand later in mei 2014, ging de zoektocht naar liquiditeit verder toen DB de verkoop van 8 miljard euro’s aan aandelen aankondigde met 30% korting. Deze beslissing verbaasde menig financiële expert.
 • In maart van dit jaar:   Deutsche Bank komt niet door de banken stresstest en krijgt een ernstige waarschuwing om financieel orde op zaken te stellen.
 • In april,  Deutsche Bank bevestigt een overeenkomst voor een gezamelijke regeling met de VS en UK betreffende de LIBOR zaak. De bank moet een 2,1 miljard dollar betalen aan de DoJ.
 • In mei krijgt één van Deutsche Bank’s CEO’s, Anshu Jain een enorme machtsuitbreiding in de Raad van Bestuur. Hetgeen kan verwijzen naar een crisisbesluit. In moeilijke tijden wordt de macht van de directie vaak uitgebreid.
 • Juni 5:  Griekenland blijft in gebreke aangaande een IMF betaling.  Het risico op non betaling van de gehele schuld wordt nu acuut. Dit heeft ernstige implicaties voor Deutsche Bank.
 • Juni 6/7:  Na de gemiste Griekse betalingen stappen twee CEO’s opeens op. En Anshu Jain gaat eind juni weg.
 • Juni 9: S&P verlaagt de status van Deutsche Bank naar BBB+  Dat is drie punten boven ‘junk’. Daarbij is BBB+ zelfs lager dan de verlaging die Lehman kreeg 3 maanden voor hun faillisement.

A propos Lehman…Tom Humphrey leidt op Wall Street de Investment Banking Operations voor Deutsche Bank. Voorheen was hij Head Fixed Income bij Lehman.

Als Deutsche Bank instort, wordt dat een veel grotere financiële ramp dan die van Lehman. Het zou letterlijk het totale Europese financiële systeem meetrekken en wereldwijd financiële paniek veroozaken op een nog nooit eerder vertoonde schaal.

 

7 REACTIES

 1. Urgent ?????
  Er zijn een aantal financiële adviseurs / nieuwsbrieven die beweren dat op 7 oktober a.s. 4 belangrijke indicatie-grafieken tegelijk op hun dieptepunt komen.
  En dat is het uitbreken van de crisis!!!

  Het leuke van dergelijke voorspellingen vind ik altijd als ze op korte termijn zijn. Dan kun je ze gemakkelijk controleren, of zelfs persoonlijke acties nemen.

 2. Ik gok zo dat als de rentes niet langer naar beneden gedrukt kunnen worden en beginnen te stijgen er ergens banken een heel groot probleem hebben. Daarom blijft men uit alle macht de rentestanden drukken? Het was feest voor de korte termijn en over jaren al die kunstmatig naar beneden gedrukte rentestanden, maar aan elk feest komt een eind (aan een worst zelfs twee) en wat zal dan het geheel nog op poten houden? Weten banken zelf nog wel dat ze geen zelfstandigheid meer hebben en overgeleverd zijn aan corrupte machten die schijnbaar liever ziet dat binnenkort de hele boel instort om daarmee de machtspositie eens en voor altijd te verstevigen?

  Binnen nu en ooit zal de bom barsten en zijn we nul komma niks meer waard en allen gelijke arm, hongerig, dakloos en zijn we nergens meer baas over. De exacte datum van de financiële collaps is bekend, alleen de echte belangrijke insiders kennen deze, de rest mag koffiedik kijken.

  Wat een feest zal het geven als we allen weer bij nul moeten aanvangen en we onder de zweep van de nieuwe macht gaan. Ik zie in dat opzicht gemoderniseerde beelden voor mij verschijnen van het ultra linkse gedigitaliseerde Neo-nazi tijdperk, waarbij we te maken krijgen met werkkampen, hipster landverraders, kapo’s, confiscatie, vervolging, opruimen van (rechtse) vrijdenkers, ultra linkse mannen in indrukwekkende pakken marcheren, nederigheid van de nieuwe slaaf met “nee meneer, ja meneer, goed meneer”…..arbeid bevrijdt!. Alles een beetje zoals nu, maar dan veel strakker in het tenue, duidelijker en overtuigender.

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 3. @IIS [4]:

  Wil men nog het vege verraderlijke lijf redden? Meld je alvast aan bij de Nazi’s, het kan al door een lidmaatschap te nemen bij het lokale bestuur in uw omgeving. Misschien valt er dan nog een héééél klein beetje te redden, heel misschien mag u dan een klein onderdeeltje worden van een groot, nieuw mondiaal machtsstelsel. Weinig kans natuurlijk, maar niet geschoten is altijd mis!

 4. Nog meer kunstmatig ingrijpen ligt op de loer, waar de prijzen voor ons alleen maar stijgen ziet Frankfurt de prijzen dalen. Brillen kwestie? Het gelikte leger en de echte macht in Frankfurt staat klaar om honderden of zelfs duizenden miljarden euro’s extra in schuldenpapieren (van particuliere ondernemingen!!) te stoppen om de leugeneconomie verder naar de filistijnen te helpen….De poliziek is blij, de op omvallen staande ondernemingen gered, beleggers zien de beurzen weer stijgen, daarna is het afwachten hoe diep de afgrond verder is gegraven…. http://www.headlines.nl/a/11082927/

 5. In 1989 ( wat een jaar ) , is de voorzitter van deze bank , Alfred Herrhausen , bij een aanslag om het leven gekomen , welke men beweerd het werk was van de RAF.

  Wie beter bekijkt hoe deze daad is uitgevoerd , begrijpt natuurlijk dat , die RAF , er niets mee te maken had , maar dat andere krachten hier in de hand hebben gehad.

  Er is hierover een documentaire gemaakt , BLACK BOX BRD , die natuurlijk compleet is gecensureerd door youtube en google , in andere woorden : onvindbaar .

  Alfred Herrhausen: Das nie aufgeklärte Attentat (1/3) (DEUTSCHLAND-FUNK) [Info 15.1]

  https://www.youtube.com/watch?v=_qqICUb08zw

  Alfred Herrhausen 1989 (1_5).mp4

  https://www.youtube.com/watch?v=IV1Hb26URgo&list=PLEB48F7D6196AD456

Comments are closed.