Een aantal jaren terug was de zorg redelijk betaalbaar. Maar dat moest Gezondheid en zorganders besloot de overheid. Want anders zou de zorg onbetaalbaar en onhoudbaar worden. Inmiddels is – zoals gebruikelijk – het tegenovergestelde bereikt: de zorg is onbetaalbaar en onhoudbaar geworden. Nederland heeft nu volgens de OECD het op één na duurste zorgstelsel ter wereld.

Hoe dat zo is gekomen, gaat Follow the Money onderzoeken. Op de Vrijspreker is vaker geschreven over de onheilige alliantie van big business en de overheid ofwel corporatisme. De burger c.q. consument zit muurvast in de wurggreep van enerzijds overheidsdwang en anderzijds de oligopolie van crony capitalist bedrijven. Tel uit je verlies.

FTM werkt voor de financiering van dit onderzoek samen met crowdfundplatform Yournalism. Op Yournalism stelde eerder Edin Mujagic een bedrag van ruim 6.000 euro veilig om uit te zoeken hoe de ECB precies werkt – en tot welke rampspoed dat gaat leiden.

Met het gedoneerde geld gaat FTM een onderzoek doen naar wie er verantwoordelijk is voor de explosieve kostenstijging in de zorg. Zij duiken in de lobbycratie en pogen de zorgelite bloot te leggen. Vorig jaar bracht FTM een onderzoek naar de macht van de zorgverzekeraars.

Dus mocht u ondanks de enorme zorgkosten en de andere financiële ellende die de overheid over u heen heeft gestort in de afgelopen jaren toch nog wat pecunia over hebben, steun dan dit initiatief ! Daadwerkelijke verandering in het stelsel zal het niet brengen – daarvoor zijn de belangen en de macht te groot – maar wel verdere bewustwording bij de bevolking.

10 REACTIES

 1. “. . . maar wel verdere bewustwording bij de bevolking.. . . .” En daar zal het toch mee moeten beginnen.
  Door de Vrijspreker meer bekend te maken, help je daar al aan mee!!

 2. De bevolking gelooft dat het allemaal door de privatisering komt.
  Totaal zinloos om hen proberen te overtuigen met bewijzen van het tegengestelde.
  Iedereen kan het trouwens zelf zien.
  Je hoeft alleen de kranten open te slaan, te lezen, en na te denken.
  Maar alles wat ik zie zijn petities over het ziekenfonds dat ze terug willen, terwijl men totaal geen benul heeft waarom het opgeheven is.
  ‘Het Volk’ is zo ongelofelijk naïef, en hun wereldbeeld is meer dat van een kind.
  Ze hebben geen idee van de complexiteit van economische en besluitvormende structuren, en hoe corrupt deze zijn.

  Easymoney [3] reageerde op deze reactie.

 3. @John [2]: correct, het geloof in de overheid en de Vraag Van De Maatschappij is in beton gegoten en ingemetseld in de hoofden van de burgers dat andere oplossingen of denkwijzen niet meer acceptabel zijn.
  Larken rosé heeft hier een mooi boek over geschreven. Zelfs een crisis zal niets oplossen, want de ‘kinderen’ blijven stemmen op die gekken. De ‘kinderen’ zitten nog steeds in het klaslokaal, hopend dat de leraar alles voor hun oplost.
  Het is dermate complex geworden dat uitleg gewoonweg te lang duurt en begrijpen doen zij het ook niet. Ook vakkreten die je moet gebruiken, worden ook nog eens verschillend geïnterpreteerd.
  Deze denkwijze maar ook het gedrag is een wereldwijd probleem.
  Met andere woorden, zorg voor jezelf, en probeer erom heen te werken. Meer kun je niet doen, en verspil je tijd niet met die schapen!!

 4. Als die witte jassen je al ergens vanaf helpen..zijn het je centen wel, de wachtlijsten zijn weer terug..dat noemt men marktwerking, alsof iemand ineens denkt..ja dat lijkt mij wel wat, ik word ziek.

  En de arrogantie om de term van geneeskunde te handteren, chronisch maken komt meer in de buurt en betekent extra verdienen.

  John [5] reageerde op deze reactie.

  • @peter [4]:
   Maar dat kun je toch overal op betrekken?
   Niemand kiest ervoor om zijn auto kapot te laten gaan, en naar de garage te moeten brengen, bijvoorbeeld.
   Toch hebben we niet dezelfde problemen met garages.
   In Nederland is GEEN marktwerking.
   Neem bijvoorbeeld de belasting alleen al.

   peter [6] reageerde op deze reactie.

  • @peter [6]:
   Mijn garage handelt niet in problemen, als je dat bedoelt. 🙂
   We hebben maar één overheid waar we uit kunnen kiezen, maar er zijn vele garages bij mij in de buurt.
   Als mijn garage nou alle andere garages verboden had, dan was het een heel ander verhaal.

   peter [9] reageerde op deze reactie.

 5. @John [7]: Oke…maar jij hebt je auto dan ook gekocht van die eerlijke auto verkoper…een volkswagen? Zo zijn er vele politieke partijen die elk beweren iets anders te bieden…maar alles blijft het zelfde!

Comments are closed.