- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Geschokt

Embarrassed_Simon_LawWie was er niet geschokt, toen het nieuws bekend werd? Je vermoedde weleens dat het voorkwam, maar je wilde het liever niet geloven. Maar als het dan gebeurt word je toch met de neus op de realiteit gedrukt. Wegkijken is er dan niet meer bij.

Iedereen weet wel wat ik bedoel. In de gemeente Wormerland blijkt een raadslid voor GroenLinks TWEE auto’s te hebben. Twee auto’s in één huishouden! Je verwacht het niet en je gelooft het niet. Totdat je de foto’s ziet. Dan weet je dat het waar is. Een lid van een anti-auto partij (‘Auto’s zijn vies. De aarde sterft!’) die er niet één voor de deur heeft staan, maar twee. Dat is net zoiets als een progressieve politica die voor gemengde scholen pleit, maar haar eigen kinderen op een lelieblank schooltje doet. Ik ken daar een voorbeeld van. (‘Ik kan niet anders, vanwege mijn werk.’)

De onderliggende moraal is kennelijk ‘Doe als ik zèg, doe niet zoals ik doe!’ Meten met twee maten dus. Eentje voor het stemvolk, en een andere voor de ‘progressief’ zelf. Achter een rookgordijn van hoogdravende idealen gaat dus een doodgewoon burgerlijk leventje schuil, met alle comfort dat hoort bij de levensstijl van een bourgeois.

Een lid van een boomknuffelpartij met twee auto’s, dat is net zoiets als een Amsterdamse kraker met een huisje op de Veluwe. Of een socialist met een chalet in Zwitserland.

Het blijft iedere keer weer ontnuchterend, als er weer eens een bomenknuffelaar door de mand valt. Maar hij zal er wel geen last van hebben. Want onder ‘progressieven’ vergeeft men elkaar wel het een en ander. Zolang er maar genoeg te strijden (lees: te plunderen) valt.

Paul Verhaegh