geenpeil.nlHet referendum over het Associatieverdrag tussen de EU en de Oekraine, dat op 1 januari 2016 van kracht zal worden, is nu al richtinggevend, terwijl het nog moet worden gehouden. Dat is goed nieuws voor de democratie, maar misschien ook wel voor politici, althans de democraten onder hen.

Een geweldige prestatie van GeenPeil.nl. Gefeliciteerd Jan Roos c.s! En gefeliciteerd kiezers. Jullie zijn de grote winnaars.

Dit referendem is er een met een lading. Het echoot de kiezersopstand van 2002. Veel meer nog is het de herkansing voor dat andere referendum, uit 2005, tien jaar geleden alweer.

Het gemak waarmee het vereiste aantal handtekeningen werd opgehaald toont aan dat de onvrede die in 2002 manifest werd nooit is verdwenen. Toen fungeerde de aanslag op de Twin Towers als een katalysator, nu zijn er veel meer aanjaagfactoren. Denk aan de neergehaalde vlucht MH17, de Griekse crisis, het escalerende vluchtelingenvraagstuk en de algehele verarming van Nederland in de zeven magere jaren sinds de crisis van 2008. Springstof genoeg voor een brisante uitslag.

Opmerkelijk is de opstelling van een partij als D66, ooit bekend als ‘Democraten’66, maar tegenwoordig alleen nog maar ‘D’66. Een partij zonder idealen, gereduceerd tot een merknaam is als een fles frisdrank waar de prik uit is. Voor een partij die ooit werd opgericht om directe democratie te brengen is dat een politiek faillissement. Eigenlijk zou dat een reden moeten zijn om ermee te stoppen, maar het zal wel niet. Een D66 dat haar idealen de deur heeft uitgedaan heeft alles in zich om de KVP van de 21e eeuw te worden. Hoe cynisch, als je nagaat dat het juist de KVP-mentaliteit was waartegen mensen als Hans van Mierlo zich keerden. De partij heeft onder de leiding van Alexander Pechtold een volledige cirkel doorlopen: haar kiezers zijn terug bij af. Als het referendum ook nog eens de uitslag brengt die iedereen verwacht (nee tegen het associatieverdrag), is D66 definitief een regentensociëteit geworden.

En last but not least is het referendum een veiligheidsventiel. De onvrede over koers van Europa zoals die is uitgezet door nationale en EU-elites, is groot en breed verspreid. Als de communicatiekanalen tussen burgers en bestuurders verstopt zitten, ontploft het een keer. Het succes van GeenPeil.nl is nu al dat zij de onvrede een constructieve richting weten te geven. Het is aan de politici om te erkennen dat zij het signaal hebben opgevangen, ongeacht de uitslag straks. Dat is namelijk waar democratie over gaat. Het referendum kon weleens een laatste kans zijn om onherstelbaar cynisme over het parlement te voorkomen.

Paul Verhaegh

13 REACTIES

 1. “Een geweldige prestatie van GeenPeil.nl”

  Klopt. Goed gedaan!

  “Het gemak waarmee het vereiste aantal handtekeningen werd opgehaald toont aan dat de onvrede die in 2002 manifest werd nooit is verdwenen.”

  Nahaa.. toon imo meer aan dat er een enorm goede campagne is gevoerd. Inclusief misleiding… zoals gezegd, een uitstekend uitgevoerde actie.

  “En last but not least is het referendum een veiligheidsventiel.”

  Exact: geeft de bevolking het gevoel dat ze iets kunnen bereiken. Is in wezen niet meer dan een verlengstuk van het idee dat democratie werkt. Werkt natuurlijk net zo min als dat de democratie werkt… Zolang de kiezertjes en ondertekenaars maar lekker hun in hun leasebak blijven rijden en hun hypotheek blijven afbetalen is er tenslotte niets aan de hand

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Rien [1]:
  “. . . . Is in wezen niet meer dan een verlengstuk van het idee dat democratie werkt. . . . .”
  Juist. Dat is het zwakke negatieve pint in dat grote succes.
  Wat men onder democratie verstaat, heeft veel facetten. Rn het facet van het interne geweld wordt niet onderkend.
  Graag wil ik de actie tegen de EU (= geweld) ondersteunen, maar hoe dan proberen er een andere vlag op te krijgen dan die gewelddadige democratie?
  Beginnen met mensen te vertellen WAT democratie is:
  Democratie is een vorm van samenleving, waarin de meerderheid de minderheid dwingt met (dreigen van) geweld, haar orders uit te voeren.
  En tevens werken aan het uitsluiten van zaken waar de roverheden zich mee mogen bemoeien. Zoals bvb Spoorwegen en overheids-ontwikkelingshulp.

  Rien [10] reageerde op deze reactie.

 3. Democratie of particratie?

  Particratie
  Particratie slaat op de staatsvorm waarbij de macht in handen is van partijen. In principe zijn de meeste staten van de westerse wereld particratiën, hoewel ze zich democratieën noemen.

  Het elementaire verschil tussen een particratie en een democratie is de mate waarin het volk niet ondergeschikt is aan een hogere macht. Een exacte scheidingslijn is er niet, want in een democratie zijn er ook partijen en een parlement. Staten worden als democratieën beschouwd als het volk soeverein is in het stemmen van wetten en het aanduiden van zijn vertegenwoordigers en regering. Onder deze criteria valt er vandaag slechts een enkel land: Zwitserland.

  Kenmerken van een particratie zijn:

  Afwezigheid van een bindend referendum.
  Enkel volksvertegenwoordigers kunnen wetten stemmen.
  De partijen bepalen onderling de samenstelling van de regering.
  Mandatarissen kunnen enkel door hun partij of justitie afgezet worden.

 4. Ik ben razend benieuwd naar de manier waarop het referendum wordt gehouden. Wat de vraagstelling is, en hoe de zuurbekjes er mee omgaan. Wat gebeurt er als het raadgevend referendum aangeeft dat de NL bevolking NEE zegt tegen de Oekraïne? Mijn gedachte is dat het wordt gespind met termen als: Dit is een geweldige kans om het nog beter aan de bevolking uit te leggen. Of woorden van die strekking. Uiteindelijk houd ik er rekening mee dat de zuurbekjes het referendum keihard naast zich neerleggen en alsnog voort denderen op het gekozen pad.

  Zal de bevolking dan in opstand komen? Wat denkt u?

  Andre [8] reageerde op deze reactie.

 5. Het grote succes van geenpeil is er gekomen ONDANKS het bijna volledig negeren van de overige media zoals radio , tv en kranten.. Zeker door de staatsomroepen NPO en NOS.

 6. @Hub Jongen [2]: “Democratie is een vorm van samenleving, waarin de meerderheid de minderheid dwingt met (dreigen van) geweld, haar orders uit te voeren.”

  Beste Hub, dat is nu precies wat een (onze) democratie NIET is.
  Als het inderdaad zo zou zijn, zou men er mee kunnen leven. Want dan kun je uitwijken naar die democratie die het meest overeenkomt met je eigen wensen.

  Dit is wat een democratie is: [b]Een systeem waarbij verkozen personen alle macht krijgen om te doen wat hun goeddunkt.[/b]

  Rien [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Rien [10]: Sorry, dat had moeten zijn: Een systeem waarbij verkozen personen alle macht krijgen om te doen wat hun goeddunkt.

  Ja, er zitten zekere limits aan wat ze kunnen doen om verkiesbaar te blijven, maar het verleden (Hitler) geeft toch duidelijk aan dat deze grenzen zeer elastisch zijn en gemakkelijk gevormd kunnen worden naar hun wensen.

Comments are closed.