gale boetticherDagelijks arriveren honderden Syriërs, Afghanen en Eritreeërs in de centrale asielzoekersopvang in Ter Apel. De inwoners van het Groningse dorp zijn daar niet blij mee. Zij voelen zich niet meer veilig, en klagen over overlast en criminaliteit.

“Ik wil niets over de asielzoekers zeggen. Het dorp is sterk verdeeld door de kwestie. Als ik zeg dat ze overlast veroorzaken, dan verlies ik de ene helft van mijn klanten. Zeg ik iets positiefs, dan verlies ik de andere helft”, zegt een lokale winkelmanager die net als de meeste inwoners anoniem wil blijven. Ter Apel is verdeeld over de vraag of de grote hoeveelheden migranten welkom zijn. Dat was vroeger wel anders.

In de jaren negentig sloten diverse grote fabrieken de deuren in Oost-Groningen. Massale werkloosheid was het gevolg. De Groningers waren dan ook erg blij toen het kabinet-Kok I besloot om een groot opvang- en asielzoekerscentrum in Ter Apel te vestigen. Het complex biedt werk aan ongeveer 700 mensen.

Inmiddels is de blijdschap onder een groot deel van de lokale bevolking verdwenen. Meisjes geven aan nageroepen te worden door asielzoekers. Eén van hen vertelt dat ze is benaderd door ritselaars uit het asielzoekerscentrum, die haar in de prostitutie wilden hebben. Ze was gelukkig zo verstandig om meteen haar moeder en de politie in te schakelen.

In het parkje naast het winkelcentrum van Ter Apel lopen Lisette en Lianne met hun honden. De twee vriendinnen van in de twintig vertellen dat zij zich niet meer veilig voelen in hun gemeente. “Er zijn teveel asielzoekers voor zo’n klein dorp. Het zijn bijna allemaal jonge mannen van tussen de twintig en veertig jaar oud en ze lopen in grote groepen rond”, vertelt Lisette. “Dat voelt niet prettig.”

Lianne zegt dat ze een keer door een asielzoeker gevraagd werd om met hem trouwen, terwijl hij haar nooit eerder had gezien. Ze kon daar wel om lachen, maar het nageroepen en aangestaard worden door asielzoekers vindt ze minder prettig. “De asielzoekers kijken heel anders naar vrouwen dan wij normaal vinden in Nederland. Ze zien ons als minderwaardige lustobjecten.”

Daarnaast klagen de dames over de overlast die de migranten in de winkels veroorzaken. Dat wordt bevestigd door diverse winkeliers. Zij vinden dat veel asielzoekers onbeschoft zijn. “Ze dringen voor in de rij. Ze maken steeds verpakkingen open in de winkel, en die producten kunnen wij dan niet meer verkopen. Dat levert een grote kostenpost op”, zegt een anonieme winkelmedewerkster.

Volgens sommige winkelmanagers wordt er veel door de asielzoekers gestolen. De bewaker van de Jumbo vertelt dat vooral verzorgingsproducten en snoepgoed een populaire buit zijn. Vlak nadat hij dat zegt, worden twee mannen met een oosters uiterlijk gearresteerd voor diefstal bij de Action, een eindje verderop. Omstanders zeggen dat het om asielzoekers gaat, maar dat kan de politie niet bevestigen.

Uit onvrede over de inzet van de politie, hebben bezorgde winkeliers en bewoners een burgerwacht opgericht. In het winkelcentrum van Ter Apel zijn diverse mannen in zwarte tenues te zien die ervoor moeten zorgen dat er minder gestolen wordt. Of hen dat lukt, is niet bekend; geen van de bewakers wil commentaar geven.

Uit de landelijke criminaliteitscijfers blijkt dat de overlast in Ter Apel geen alleenstaand fenomeen is. Ook in andere delen van het land zorgen asielzoekers voor problemen, al gebeurt dat wel op kleinere schaal. De politie concludeerde in 2007 na uitgebreid onderzoek dat asielzoekers bijna vier keer zo vaak van criminele activiteiten verdacht worden als Nederlanders.

Toch maakt niet iedereen zich zorgen in Ter Apel. Er zijn ook bewoners die zeggen geen overlast te ervaren, en dat de asielzoekers juist goed zijn voor de lokale economie. “Bovendien”, zo zegt een passant in het winkelcentrum, “is het onze morele plicht om de vluchtelingen op te vangen. Of we het nou leuk vinden of niet.”

Een andere passant, een man van middelbare leeftijd, vindt zo’n houding gevaarlijk en naïef. “Heb je die mannen met lange baarden gezien? Zij hebben hele andere denkbeelden en kijken op ons neer. Zij willen van dit land een islamitische staat maken. Het is ongelooflijk dom dat wij dit allemaal maar laten gebeuren. Ik voorspel dat het een keer flink mis gaat, want op een gegeven moment pikken wij het niet meer.”

Voor de Action neemt een vrouw afscheid van haar dochter, nadat ze samen een dagje waren gaan winkelen. Ze zegt dat ze zich zorgen maakt. Over het dorp, maar vooral over de veiligheid van haar dochter. “Onder de asielzoekers zijn veel criminelen en mensen met compleet andere denkbeelden. Zij hebben geen respect voor onze waarden en normen.”

Ook zij wil niet met haar naam in het artikel. “Ik heb een weinig voorkomende voornaam dus dan herkennen buurtbewoners mij meteen. Dat wil ik niet, want het ligt hier erg gevoelig. Er zijn veel spanningen tussen voor- en tegenstanders van de opvang van asielzoekers.” Zij is een tegenstander: “Ik begrijp niet dat de politiek al die mensen maar binnenlaat. Iedere huisvrouw die de boel op een rijtje heeft kan bedenken dat dit geen goed idee is.”

8 REACTIES

 1. … Iedere huisvrouw kan dat bedenken… Maar ja, we hebben helaas niet te maken met nuchtere huisvrouwen. We hebben te maken met zuurbekjes die een heilig geloof hebben in een maakbare samenleving. Die gaat dan wel ten koste van die nuchtere huisvrouwen, maar ja dat is nou eenmaal de prijs van progressie

  Arend de Wit [8] reageerde op deze reactie.

 2. In deze onzekere tijd lijkt het me verstandig om je zo min mogelijk vast te leggen en mobiel te blijven.

 3. “Spanning” in Ter Apel?

  You ain’t see nothing yet. Het wordt nog veel erger.
  Maar eigen schuld, dikke bult dus want de eens krachtdadige Nederlander is verworden tot een regelrecht mietje die zich heel braaf alles door de strot laat duwen door de Haagse meute en (sinds enige jaren) de EU. Hij gromt een beetje (zachtjes natuurlijk) maar bij de komende verkiezingen stemt hij weer op dezelfde kliek die in de afgelopen 50 jaar dit eens vredige, welvarende en leefbare landje naar de malle moer heeft geholpen.

 4. @Pendragon [3]:

  Maar ja, we hebben helaas niet te maken met nuchtere huisvrouwen.
  >>> We hebben te maken met zuurbekjes die een heilig geloof hebben in een maakbare samenleving en de ziekelijke drang om ten koste van het gezonde verstand en de belangen van de eigen bevolking hun hoogdravende “humaniteit” in de praktijk te brengen. Cultuurland Europa, Nederland, de natuurlijke habitat van de autochtone bevolking MOET en ZAL kapot gemaakt worden. Lief tegen den vreemdeling, hard tegen de Nederlander, zo is het lied van de Nederlandse politicus.

Comments are closed.