In Syrië staan Rusland en Iran recht tegenover de NAVO en Saudi-Arabië. Ook de situatie in Oekraïne draagt bij aan grote spanningen tussen het oosten en westen. Hoewel de kans vooralsnog klein is, kan dit tot een derde wereldoorlog leiden. Waar moet je in zo’n geval heen om veilig te blijven? De onderstaande video geeft tien tips. Lees verder voor enkele toevoegingen van deze auteur.


De meeste landen uit deze video zijn inderdaad goede plekken om naar te vluchten. Alleen Ierland en Malta horen niet in het lijstje thuis. Malta ligt op een strategische locatie in de Middellandse Zee, terwijl Ierland de ideale uitvalsbasis is voor de invasie van het Verenigd Koninkrijk. Deze landen zouden vervangen moeten worden door de volgende twee:

Costa Rica – Dit welvarende landje in Midden-Amerika is veilig, gezellig, heeft mooie natuur en nog prachtigere stranden. Het is hier dus prima uit te houden tijdens een derde wereldoorlog.

Het land heeft geen leger, maar daar hebben de Costa Ricanen ook geen behoefte aan. Door de afgelegen ligging en het vreedzame buitenlandbeleid is Costa Rica nog nooit aangevallen.

Suriname – Wil je liever geen andere taal leren? Ga dan naar Suriname om de derde wereldoorlog te ontvluchten. Ze spreken daar gewoon Nederlands.

Het land heeft weinig waarde in geopolitiek opzicht. Bovendien is het zo groot en dunbevolkt (vier keer zo groot als Nederland, 500.000 inwoners), dat er genoeg ruimte is om je te verstoppen als het toch wordt aangevallen.

Zijn er nog andere landen waar je echt heen moet bij het uitbreken van de derde wereldoorlog? Laat het weten in de reacties.

Gale Boetticher

40 REACTIES

 1. @Scrutinizer [22]:

  “An sich is Chili dynamischer, minder burocratisch en beter georganiseerd (“run by germans”) maar … af en toe heb je er aardbevingen.”

  En gevoelig voor dictaturen. Dan kun je wel zeggen: “Maar dat is 25 jaar geleden,” maar dat lijkt me gezien de keuze van een vluchtbolwerk wel erg kort, aangezien we hier een toestand vrezen, die 70 jaar geleden is. Minstens twee eeuwen schoon van dictatuur, buitenlandse inmenging, crisis etc. lijkt me een steviger criterium.

  Wat betreft aardbevingen: dat is geen kwaad, dat de ene mens de andere aandoet, dus daar valt in psychische zin beter mee te leven.

  Scrutinizer [32] reageerde op deze reactie.

 2. @Vilseledd [31]: Volgens uw redenering had je dus in 1970 niet in NL kunnen wonen omdat dat amper 25 jaar na WOII was. Nochthans was het er de volgende 40 jaar best redelijk vertoeven.

  Volgens uw criterium voldoet dus geen enkel land want in europa was de laatste oorlog amper 70 jaar geleden en zowat heel Azie, Afrika en Zuid-Amerika was gekoloniseerd gebied in 1815.
  En wat de VS betreft: die hadden een burgeroorlog in 1860-65.
  Kortom: geen enkel land voldoet aan uw criterium en dus moeten we maar naar Mars vluchten of zo.

  Waar psychisch beter mee te leven valt zal wel van persoon tot persoon varieren, neem ik aan. Zelf deel ik uw analyse echter allerminst. Immers een burgeroorlog of oorlog tussen landen ontstaat niet zomaar doch dat ziet een alert mens aankomen. De massa niet natuurlijk, die ziet zelfs nu nog niet waar we in Europa op afstevenen, maar wie andere prioriteiten kent dan Studio Sport en GTST, die kan het wel redelijk inschatten en tijdig maatregelen nemen om zich in veiligheid te stellen.
  Aarbevingen daarentegen, daar kan je hooguit wat statistiekjes over verzamelen en dus inschatten dat de kans dat er de volgende 30 jaar een voordoet, niet zomaar ergen in Chili, doch met ravage in Viña del Mar (nou goed of Santiago als je besloot daar te wonen) niet al te groot is, maar … de natuur slaat geen dreigende taal uit op alternatieve blogs, dus daardoor kan je niet zien aankomen dat ie steeds agressiever wordt en inschatten dat het binnen nu en 12 maand tot een aardbeving komt. Daardoor kan je er niet op anticiperen (behalve gewoon permanent in een HEEL solide gebouwd huis te wonen). Juist die onvoorspelbaarheid en eruit resulterend onvermogen te anticiperen is psychisch veel belastender.

  Maar goed: als u nog een construtieve bijdrage heeft, hoor ik het graag.
  Ben benieuwd waar u aanraadt te wonen en waarom.
  Zelfs al heb ik mijn keuze al gemaakt, dan kunnen minstens Hugo en Albertine er wellicht nog hun voordeel mee doen.

 3. Bij een kernoorlog zou ik verwachten dat in de eerste plaats militaire doelen worden geraakt (tactisch) en daarna steden, industrie, energie, grondstoffen (strategisch) als het verder door escaleert en ze houden niet op.
  Als je Nederland moet ontvluchten zit je dus in een fase die zo rampzalig is dat er een nucleaire winter uitbreekt. Je bent dan nergens veilig omdat de enorme schaarste en disruptie van allerlei zaken maar vooral voedsel, in elk land het risico heeft van een maatschappelijke onrust of meltdown.
  Ik zou sowieso al alle landen schrappen die te noordelijk of te zuidelijk liggen i.v.m. de kou. Sommige landen in warmere streken die hier worden genoemd hebben erg belangrijke strategische doelen als het door escaleert: Panama vanwege het Panamakanaal, het is afhankelijk van sluizen dus kwetsbaar voor een effectieve nucleaire aanval, en Suriname ook vanwege het bauxiet plus uitvoerhaven. Je bent nergens gegarandeerd veilig voor een nucleaire oorlog.

  Alice [37] reageerde op deze reactie.

 4. I Suriname, mooi land en leefbaar. Er zijn nog normen en waarden. Kinderen hebben schooluniformen en staan op als ze een vraag stellen. Ziekenhuizen zijn er ook met goede artsen en verpleegkundigen.
  Vruchtbaar dus er zijn bananen en mango bomen in je tuin. Een paar kippen en er wordt rijst verbouwd. Honger zul je daar niet krijgen. Je hoeft geen nieuwe taal te leren en dat is meegenomen.

 5. @Pteranodon [35]: De bauxiet mijn ligt in Moengo. Maar het is een groot land. Ergens langs een van de vele rivieren is het veilig. Er wonen indianen en bosnegers in het binnenland dus misschien kun je daar een hut bouwen. In de rivier zit vis en er zijn wilde varkens. Buurland Frans Guyana is ook een mogelijkheid.

 6. Er is Maar een Koninkrijk waar je echt veilig bent, en dat is het koninkrijk van De Heer Jezus en zijn hemelse Vader!
  Al het andere zal vergaan..,Maar in de tussen tijd zou ik wel in Uruquay willen zitten, Google Punta del Este..
  Het zwitserland van zuid_amerika…(diepe zucht..helaaas)

  Scrutinizer [39] reageerde op deze reactie.

 7. @Gerrit [38]: Hoezo “helaas”? Wat houdt er u tegen?
  Onwetendheid met als gevolg angst voor het onbekende?
  Via de site kan u contact met me opnemen als u meer info wenst.
  Centen? Atlantida is stukken goedkoper en m.i. net zo veilig.
  Men hoeft heus niet rijk te zijn om de stap te zetten.

 8. Ik voorzie een herschreven uitgave van het prachtige nummer uit de 70er jaren van Jenny Arean en Frans Halsema…….”Vluchten kan wel weer” zal het gaan heten! (-:

Comments are closed.