gale boetticherPresident Obama veroordeelde vrijdag terecht de verschrikkelijke aanslagen in Parijs. Wat hij echter niet vertelde, is dat zonder de steun van Amerika en haar bondgenoten de Islamitische Staat nooit zo gevaarlijk had kunnen worden.

Dertien jaar geleden waren Irak en Syrië nog stabiele landen, geleid door harde maar seculiere leiders. Islamitische terroristen werden keihard vervolgd.

In maart 2003 vond toenmalig president Bush van de VS het echter een goed idee om Irak binnen te vallen. De officiële reden voor de invasie, de aanwezigheid van massavernietigingswapens, bleek later een leugen te zijn.

Sinds die inval is Irak een vrijhaven geworden voor terroristen. Al jarenlang vinden er vrijwel dagelijks aanslagen plaats, gepleegd door jihadisten die de zwakke regering omver willen werpen en vervangen door een shariabewind.

Het fiasco in Irak weerhield de Amerikanen er echter niet van om ook een opstand tegen president Assad van Syrië te steunen. De VS, NAVO-lidstaat Turkije en ‘bondgenoten’ Saudí-Arabië en Qatar stuurden grote ladingen wapens naar de tegenstanders van het regime.

Volgens Obama zouden die wapens alleen naar seculiere rebellen gaan, maar in de praktijk bleken ze in de handen van jihadisten te vallen. Van een serieuze gematigde oppositie is nooit sprake geweest.

Eén van de ontvangers van die wapens was ISIS, een voorheen kleine groep terroristen die door de instabiliteit in Syrië en buurland Irak snel grote gebieden kon veroveren. De jihadisten stichtten daar een kalifaat dat wij nu kennen als de Islamitische Staat (IS).

Obama riep publiekelijk dat hij dit verschrikkelijk vond, maar uit gelekte overheidsdocumenten is gebleken dat de creatie van zo’n kalifaat juist een politiek middel van Amerika was om te helpen in de strijd tegen Assad.

De Amerikaanse president stuurde een paar straaljagers om de Islamitische Staat te ‘bestrijden’, maar hun bommen legden de jihadisten geen strobreed in de weg. Achter de schermen ging de NAVO-steun aan IS gewoon door.

Van dit beleid plukten Parijzenaren de wrange vruchten. De Islamitische Staat richt zich niet langer alleen op de strijd in Syrië en Irak, maar keert zich nu ook tegen het westen en komt hier de jihad voeren. Dat onze grenzen zo lek zijn als een mandje komt daarbij goed van pas.

Het is belangrijk dat de westerse steun aan de Islamitische Staat gestopt wordt, zodat Assad en zijn Russische en Iraanse bondgenoten de jihadisten in de pan kunnen hakken. De NAVO heeft al genoeg oorlogen gevoerd in het Midden-Oosten.

Gale Boetticher

P.S. Dit is geen pleidooi om de terroristen in Parijs van hun verantwoordelijkheid te ontnemen. Wie iets anders suggereert, of beweert dat de jihad geen probleem vormt, zit flink mis. Dit is wel een oproep om niet langer jihadistische groepen te gebruiken in de strijd tegen dictators die niet naar Amerika luisteren.

9 REACTIES

 1. Obama oreerde eerder ook over de ervaringen america opdeed tijdens 9-11.
  Alsof de wereld niet weet dat hier minstens preparatie aan de gebouwen vooraf is gegaan.
  En dat niet door moslims is gebeurt.
  Suggereer hier niets mee breng slechts naar voren wat wetenschappers hebben te melden.

 2. @Isnogoed [3]: Nu niets, je denkt toch niet dat je een echte democratie woont (Switzerland) waar je een referendum kan initieren inzake het zijn van Nato lid, EU lid, VN lid,..

 3. Met wie zijn we dan in ( oorlog ) daar met IS of met de USA want die leverd wapens via een om weg aan deze club

 4. Duitsland levert ook wapens, Duitsland probleemt erop los met merken als voorsprong door fraude, corruptie, omkoping niet alleen met audi, vw, skoda, seat en porsche maar tal van andere dingen

 5. Hoewel men nergens de naam ‘CIA’ in de bovenstaande analyse tegenkomt is het toch algemeen bekend dat dergelijke ‘akkefietjes’ georganiseerd en uitgevoerd worden door organisaties zoals de CIA! Dit is niet iets van vandaag de dag maar minstens even oud als het bestaan van de internationale politiek. Merkwaardig is dan ook dat nergens in de MSM ook maar gehint wordt naar de mogelijkheid dat een of meer geheime diensten bij IS(IS) betrokken zouden kunnen zijn. Ook van de zgn.’deskundigen’ behoeft men in dezen niets te verwachten. In de Volkskrant wordt de alom aanwezige terrorisme-expert, Beatrice de Graaf door Bert Wagendorp in het zonnetje gezet nadat zij zaterdag in de NRC ook al haar zegje had mogen doen. En ook hier nergens iets van ‘CIA’ of andere ‘geheime diensten’ te bespeuren. Een andere door de Volkskrant geraadpleegde ‘deskundige’, Wim Meeus, hoogleraar Adolescentie en Ontwikkelingspsychologie, zegt dat het toch vooral een jeugdprobleem is. En ook hier natuurlijk geen woord over een eventuele betrokkenheid van een geheime dienst!

  Moeten we ‘dom’ worden gehouden, of is men bang voor ‘complotdenker’ te worden uitgemaakt?
  M.i. is deze ‘witte vlek’ een gevolg van de teloorgang van het ‘linkse’ denken. Was men vroeger anti-establishment, tegenwoordig behoort men zelf tot het establishment en meent men als taak te hebben ditzelfde establishment te moeten verdedigen tegen het oprukkende zgn.’populisme’.

  Is hier nu niet een ‘gouden’ kans voor libertariërs om d.m.v. een eigen persorganisatie dergelijke onderwerpen ook van een libertarische kant te belichten en zeker man en paard te noemen.

  Lijkt me trouwens ook een goede naam voor een dergelijk instituut, ‘Man en Paard’.

  appie b.broek [8] reageerde op deze reactie.

 6. @appie b.broek [7]: Een dergelijk, libertarisch, persbureau zou dan ook kunnen verwijzen naar o.a. Gavrilo Princip, een eenvoudige Serviër, die wereldberoemd zou worden als moordenaar van de Oostenrijkse erfprins Frans Ferdinand en daarmee WO I, zou ontketenen. Deze Princip was lid van een geheim genootschap ‘De Zwarte Hand’ geleid door een Servische officier, Dragutin T.Dimitrijevic en o.a. betrokken bij de staatsgreep tegen koning Alexander van Servië.

Comments are closed.