- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Hallo terreurbestrijding, hallo politiestaat

337px-Bin_Ali's_police_state_graffitiAls je de berichtgeving moet geloven gaan politici in alle Europese landen werk maken van de terreurbestrijding. De tijd van ontkennen en wegkijken, zoals dat heet, is voorbij.

De gevolgen voor de individuele vrijheid konden weleens desastreus zijn. Invoering van administratieve detentie, zoals een partij bepleit (hallo Geert) is een maatregel die iedere ‘terreurverdachte’ kan raken. Ook iemand die geen jihadist is, maar bijvoorbeeld alleen maar boos op de overheid. Of beter gezegd: onder dit soort regels is iedere rebel automatisch een jihadist, islamitisch of niet.

De EU schijnt het voornemen te hebben om de wapenverkoop aan banden te leggen. Welnu mensen, dat is alleen slecht nieuws voor jihadisten die hun wapens bij de officiële wapenhandelaar halen, zoals oppassende burgers met een wapenvergunning doen. Of een verzamelaar van antieke, onklaar gemaakte wapens. De typische terreurpleger heeft er geen last van, want die haalt zijn wapens wel ergens anders en maalt niet om vergunningen en andere regels. Het zou overigens de moeite waard zijn om te onderzoeken waar al die wapens van de jihadisten vandaan komen. China misschien? Voormalig Joegoslavië? In Syrië wordt er al jarenlang enthousiast op los geschoten. Dat vraagt om grote hoeveelheden wapens en munitie zou je denken. Waarom lees ik nooit in de krant dat de EU een onderzoek instelt naar de herkomst van wapens in de Syrische burgeroorlog? Misschien omdat er politieke krachten zijn die dat tegenhouden? Dan maar liever de eigen burgerij volledig ontwapenen. Dat staat stoer en voorkomt meteen dat er gewapend oproer uitbreekt. Hoe ging dat gezegde ook alweer? Oh ja, never let a good crisis go to waste.

Omdat het conflict tussen het kalifaat en de rest van de wereld eerder een kwestie van decennia dan van jaren zal zijn, kunnen we de vrijheden die we in het Westen vanouds genieten voorlopig vaarwel zeggen. Dat is geen zwartkijkerij, zeg ik erbij, maar realisme. De situatie in Europa lijkt meer op die in Libanon in de jaren zeventig dan op die in Noord-Ierland tijdens het hoogtepunt van de ‘troubles’. Terwijl de situatie in Noord-Ierland toch al bepaald geen feestje was.

Een land als Israël kent dezelfde uitdaging, maar daar hebben ze tenminste nog een veiligheidshek dat de joden scheidt van de islamitische haat. In Europa en Noord-Amerika is zo’n hek er niet. De anti-Westerse haat is overal aanwezig. Invoering van de politiestaat is dan te verwachten, helaas.

Het wordt voortaan uitkijken geblazen voor vrijheidslievende mensen. Als het niet voor de op hol geslagen islam is, dan wel voor uw ‘eigen’ overheid. Houd ook die maar goed in de gaten.

Paul Verhaegh